Florida Beach House

A distinctive undulating roof appears to float above this weekender, establishing a series of visual connections with the beauty and drama of the immense Indian Ocean.

Inspired by the dramatically undulating ceilings and use of natural light in Jørn Utzon’s Bagsvaerd Church, Denmark 1973–76, Adrian Iredale’s Florida Beach House is yet another extraordinary project in the evolution of Iredale Pedersen Hook’s (IPH) body of work. For IPH, it is the particularities of a specific site that inform its architectural response. The Australian site fascinates them, with “horizon” and “edge” being critical aspects. Exemplars include the award-winning Dawesville Residence on the coast south of Perth and the Nannup Holiday House within a forest near Margaret River, both of which draw directly from physical encounters of site as well as from site history and culture.

The design of the Florida Beach House, a weekender for a young family and their friends, was directed by the position of the site – on the front line of the immense Indian Ocean, just over the sand dunes and adjacent to a scattering of remnant holiday houses. However, this strip of land defined by the ocean is located just an hour’s drive south of Perth, on the perimeter of one of Australia’s fastest growing cities, and it is rapidly becoming suburbanized.

The main entry. External materials are robust and durable to protect the house from storms.

The main entry. External materials are robust and durable to protect the house from storms.

Image: Peter Bennetts

Reflecting some of the innovation and ecstasy found in Utzon’s dramatic roof, the undulating roof of this house appears to float. In concert with the ceiling, the roof works with light and three-dimensional form to create visual relationships with the beauty and drama of the ocean throughout the interior. Each room, “a world in its own,” has a specific volume defined by the roof form that is extruded up from the beach end toward the street. “Those spaces that do not contain a direct view to the ocean maintain the memory of the ocean through the continuing form of the roof,” says Adrian.

A series of courtyard spaces have been pocketed in various protected positions so that, in the tradition of holidays, the family would be able to live externally at any time throughout the Western Australian seasons. Beyond the pleasure of exterior space, the courtyards cleverly allow for transparency through to the ocean while offering protection from the harsh westerly wind and sun.

The architects wanted the design to “embody the weekender experience, the relaxing escape, another way of living and to reference the Australian holiday house culture of restraint, economy and robustness.” An extremely limited palette and material selection effectively focuses attention on the dominant idea of site and occupation and the disciplined resolution of every detail and every consequence. This restraint allows all design moves to serve the main objective.

The central corridor orchestrates a view of the ocean, while playing with light and volume.

The central corridor orchestrates a view of the ocean, while playing with light and volume.

Image: Peter Bennetts

Filtered light, transparency and reflection influence the way the house is perceived. On the outside, the strangely slightly controversial “ribbon of uncut compressed fibre cement and rough-sawn plywood panels provide a durable exterior skin to protect storm-exposed areas.” These moves align with IPH’s ongoing exploration of economy in material and space. Adrian says their architecture “challenges the premise that architectural quality must be expensive and seeks to do extraordinary things with ordinary materials.” He explains that while the exterior references past holiday homes, “the interior is smooth and sculptured, with subtle variations of white paint and gloss levels.”

Like the roof, the house’s platform-like base – constructed in recycled jarrah and “finished internally with Whittle wax and externally with Sikkens oil” – is cleverly elevated and under-lit to look as if it is floating. Plantation pine timber was used extensively in the prefabrication of the structural carcass that was transported to site, “like the bony remains of a great whale.”

From the first view of the sculptured, undulating roof form to the artwork hung in the entrance and the volumetric central corridor framing a view of the ocean beyond, this is a carefully orchestrated encounter with human occupation of site, a particular way of viewing the landscape.

IPH’s thoughtful, informed architectural responsiveness to human occupation of site raises questions. Not only “how do we dwell now?” but, more importantly and less evidently, “how do we aspire to dwell now?” Which leads us to consider the kind of buildings we champion and what we may gain or lose in the process.

This house received a high commendation in the New House over 200 square metres category of the 2011 Houses Awards.

Products and materials

Roofing
Fielders Spanform and HiKlip with Lysaght Colorbond Ultra ‘Windspray’ finish; Bradford Anticon R2.5 blanket.
External walls
Boral rough-sawn plywood with Intergrain finish; CSR CFC panels; Dulux Weathershield X10 paint.
Internal walls
CSR Gyprock Soundchek; Dulux Professional EnvirO2 paint.
Windows
Capral 400 Series clear anodized windows; Aneeta double-hung clear anodized windows.
Doors
Studco Building Systems Ezyjamb steel door frames; Architectural Design Hardware hardware.
Flooring
Treated pine; recycled jarrah with Whittle Wax finish.
Bathroom
Rogerseller fittings, surfaces and tapware.

Credits

Architect
Iredale Pedersen Hook Architects
Australia
Project Team
Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Jemma Vandongen, David Barr, Giancarlo Belviso, Kylene Tan
Consultants
Builder A. T. Brine and Sons
Engineer Bill Smalley, Bill Butler
Landscaping Crispy Edges Garden Service
Site Details
Location Perth,  WA,  Australia
Building area 520 m2
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 24 months
Category Residential
Type New houses

Source

Project

Published online: 13 Dec 2011
Words: Lynn Churchill
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, October 2011

Related topics

More projects

See all
The nine-metre-high tower is clad in stained Tasmanian hardwood, coarse in texture and rich in the scent of ash and eucalypt. Memory keeper: In Absence

A collaboration between architect and artist, this poignant work in the gardens of the National Gallery of Victoria challenges the colonial legacy of art institutions, …

The avocado-hued reception gives a friendly first impression to the spaces beyond. Work the room: The Commons QV

This co-working space in Melbourne’s CBD designed by Foolscap Studio champions different working styles – from conversations in the amphitheatre to brainstorming in a sensory …

The house seems to sit on an axis that bisects the lake, the arc of two headlands, and the horizon of the ocean beyond. ‘Cinematic sublimity’: Wallis Lake House

Nestled against a ridgeline and taking in views to the distant peaks of the national park beyond, this new home in Whoota, on the New …

The centre is topped by a grand, cantilevering, 40-square-metre parasol structure. It is civic in scale, providing a powerful marker in the landscape. Architectural egalitarianism: Kingborough Community Hub

Built on the edge of the town of Kingston, Tasmania, this community hub is envisioned as the heart of a suburb that does not yet …

Most read

Latest on site

Calendar