Four-room cottage

Click to enlarge
The deep reveals of the sitting room window frame the greenery beyond.

The deep reveals of the sitting room window frame the greenery beyond. Image: Jon Linkins

1 of 8
The raised garden terrace enjoys the shade of the frangipani tree.

The raised garden terrace enjoys the shade of the frangipani tree. Image: Jon Linkins

2 of 8
The fireplace court features a Positano wedding tile belonging to the clients.

The fireplace court features a Positano wedding tile belonging to the clients. Image: Jon Linkins

3 of 8
The quality of light within the kitchen is created 
via a roof “snorkel.”

The quality of light within the kitchen is created via a roof “snorkel.” Image: Jon Linkins

4 of 8
There is a poetic celebration of darkness and light in the architects’ interventions.

There is a poetic celebration of darkness and light in the architects’ interventions. Image: Jon Linkins

5 of 8
Careful narration of small, smart moves creates experiential storytelling.

Careful narration of small, smart moves creates experiential storytelling. Image: Jon Linkins

6 of 8
The roof “snorkel” draws light into the kitchen.

The roof “snorkel” draws light into the kitchen. Image: Jon Linkins

7 of 8
The use of brick externally suggests a “domesticated monumentality.”

The use of brick externally suggests a “domesticated monumentality.” Image: Jon Linkins

8 of 8

The renovation by Owen and Vokes of a Brisbane worker’s cottage consists of small, smart moves that allow a narrative of contemporary living to unfold.

The timber and tin worker’s cottage, the staple element of Queensland’s architectural vernacular, is indeed a robust form, most simply stated as four small rooms in a box set beneath a pyramid roof with a verandah on one or two sides. After many decades of individual “alts,” “adds” and “renos,” it’s also, arguably, a difficult spatial type to update for contemporary living, its planning rooted in a past of limited means. As self-identified “researchers of the suburbs,” the practitioners of Owen and Vokes have thought this problem through many times and executed several progressive propositions. In this recent project in Kelvin Grove in Brisbane’s inner north, their subtle, small-space adaptation and interventions are very impressive.

Set high above a narrow street, the house had the pull of “good bones” for its owners, its potential obvious if not yet fully understood. They had just returned from overseas and were happy to sit in this place of possibilities for two years before starting a conversation with their good friend, architect Stuart Vokes. Completely characteristic, their house had a four-room core with a verandah wrapping the south-western and south-eastern edges. At some point in the past, two further rooms had been added to the rear under a simple lean-to skillion. Somewhat unusually for the location, a generous open space runs alongside the house.

It is difficult to do justice to the complexity arising from Stuart’s revision of the ordering of place relationships in this little house. The strongest principle – maintaining the sense of discretely divided rooms – can clearly be seen in the plan. Yet each room, while allocated a role, has been given another layer of life that is somehow beyond or above function. Stuart’s careful narration of small, smart moves has taken on a quality of experiential storytelling. He describes it as “rearranging sentences,” finding relevance in an older language of delineated space to tell a meaningful story of contemporary living.

Stuart says it is the architect’s job to reveal observations about place and human experience. That is what lifts architectural thought above building economics. Many wouldn’t understand why so little seems to have been gained in this redesign, in the sense of square metres. The house hasn’t been lifted and built in underneath. Whole new wings of rooms have not been added. In fact, in terms of new building that enlarges the footprint of the original, the quantitative gain is very low indeed. But the experiential reward of every surface, frame and detail has been accounted for. The articulations, connections, associations and vistas are exhilarating and endlessly attractive to the inhabitants.

The fireplace court features a Positano wedding tile belonging to the clients. Image:  Jon Linkins

The plan shows that the cottage core is wrapped on two sides by a small-scale array of service spaces ending in a little court. This capitalizes on the existing location of the original bathrooms and kitchen, minimizing the need to re-plumb other areas of the house, yet it creates an entirely novel ordering of space. With imaginative surety, the bathing, toileting and laundering functions are lined up along the south-eastern verandah, pushed out to the edge in a shell not much more than a metre deep. These intimate spaces offer experiences that are familiar but luxurious in their tiny setting – a shower in the sun, a stepped down plunge bath, a shared washbasin opening onto a passage as if in an old hotel or on a train. A narrow throughway, openable at either end to the elements, separates the series of tiny rooms from the cottage core, its floor stained black to delineate its difference from the “proper” interior. It steps down into the laundry, touching ground to run into the kitchen, which subsequently opens onto a small fireplace court.

Above the kitchen a roof “snorkel” reaches up to catch enough morning light to fill the interior. The original problem of overlooking has been edited out by the tallest wall Owen and Vokes has ever built in a house. The court steps up to a garden terrace, its firm brick edges embellished with corner-making concrete detailing. The peaceful pause of the garden terrace is set slightly higher than the interior and this levelled tension between inside and out is subtly animating. The double panel opening in the wall between dining and living rooms wasn’t originally intended for views but for climatic relief, yet it fans out a serendipitous connection from the front door to the frangipani shade of the pocket lawn. The sitting room, imagined as a peninsula-like interior, sets up the strongest diagonal tug. The deep reveal of a window magnetically frames the green beyond, while the opening to the north-east makes a compelling composition of the hearth court.

In a poetic celebration of darkness and light, colour and material choices are framed by simple rules. Walls are white, new interventions are black (with the exception of a special set of elements in clear-finished blackbutt in the study), interior floors are clear-finished pine, verandah floors are black, and any “grounded” floors are in brick, as in the kitchen and laundry. In the court, the use of brick suggests a domesticated monumentality, affecting a little ruin. Close to the hearth, in the reveal of a lowset opening, sparkles a little symbol – a single Positano wedding tile, connecting this beautiful place to the two people who set out to create a home together.


More projects

Most read