Gordon Park Residence

A new pavilion attached to the rear of a postwar house in suburban Brisbane gives the owners a series of interlocking, varied spaces for living.

Claiming terrain is a consistent theme in contemporary suburbia. The atavistic urge to get down and dirty in the garden is compelling, and often at odds with the planning arrangements of older housing stock. This postwar house in a sleepy, middle-class stretch of Brisbane’s northern suburbs stands primly to attention, neatly wedged within a row of neighbouring houses of matching height and scale. Like good soldiers, the homes all square off equidistantly from one another and from the street boundary. The military precision was, until recently, carried through to the back decks attached at a later date, which march up and down the length of the backyards, each looking upon the others.

Kieron Gait Architects was briefed to extend the small, seventy-square-metre original home to accommodate a young family of four. The long, skinny site offers a deep parcel of green at the rear. The backyard sits in a neighbourly community of shared garden gates and circulation paths crisscrossing one another’s yards. Trampolines, pools, swings and vegetable patches are readily shared. A small park opposite, in the street’s median strip, is another meeting place for local children.

An outdoor room is defined by a gesturally dramatic overhang.

An outdoor room is defined by a gesturally dramatic overhang.

Image: Christopher Frederick Jones

The original house, raised on stumps and separated from the garden by a long, unwieldy flight of stairs, was much more about refuge than prospect. Essentially four small rooms in a box, it is now aptly serving as the family’s sleeping and bathing quarters, where retreat, privacy and shadowy light are appropriate conditions. “We loved the original house and the way we used every part of it. Nothing was dormant,” says the owner. “That idea has been extended into the new house too, with every part loved and used.”

In the brief for the new work, Kieron asked the owners to think of “a puzzle of spaces rather than what the house might look like.” “It was a really nice part of the process,” says the owner. “We sat down and discussed our aspirations for the coming years – our kids, what we like doing.”

The rear extension is a series of generous platforms that hover just above ground level.

The rear extension is a series of generous platforms that hover just above ground level.

Image: Christopher Frederick Jones

With refuge well taken care of in the original section, Kieron redressed the balance by providing ample prospect in the new pavilion. Large openings extrude from the original house, loosening the constriction into a series of generous platforms hovering just above ground level. The solid, almost buried spaces of the original undercroft give way to light-filled rooms that push out into the garden. The peel-away walls of glazing enveloping interior spaces resolve into a mere carved-out shell of wall and roof that partially protects the outdoor room – a crisp, chiselled overhang that is gesturally dramatic but materially low-key.

“It’s a way of reintroducing the house to the garden,” says Kieron of his plan. “Pushing the floor into the yard allows northern light into the kitchen and living spaces and means that these rooms aren’t shaded by the next-door property.”

The floor plan allows for different experiences within the house – from personal to more open.

The floor plan allows for different experiences within the house – from personal to more open.

Image: Christopher Frederick Jones

The house has reconfigured the landscape into a series of overlapping ledges that fluidly connect and interlock with the original spaces. “The floor plan allows for different experiences,” explains Kieron. “Your engagement can be personal or more open. Differing window types and long and short garden views also help create either enclosure or openness.”

An upper-level deck contained within the generous roof overhang forms an all-weather playroom.

An upper-level deck contained within the generous roof overhang forms an all-weather playroom.

Image: Christopher Frederick Jones

Extra air space under the generous overhang is delegated to an upper-level deck that is the children’s playroom. It looks over the main outdoor room, providing an all-weather play zone and bolthole for infants when grass is not an option.

The interfolding built landscape is also evident in the interior ceiling, with its folding planes that delineate specific areas within the open floor plan. The low bulkhead over the kitchen lifts and folds into a deep trough of a lightwell and connects to a higher plane over the lounge. Joinery is likewise a series of folding elements in uniform silver ash. Deference to the layering is adopted in the white “skins” that layer the walls of the external sitting space. Fibrous cement sheeting and slats wrap up the lofty wall of the outside room, feathering the edges.

Bringing light into the interior was paramount. The front door is set into the facade of the original dark undercroft. On entry, a low wall of joinery supports a long glazed panel that looks into the side garden along the boundary. It is a nice moment. The eye is then drawn to the large picture window and window seat at the end of the joinery corridor, which frames a lofty view of the rear garden and sky. “The main living space is really two rooms with lots of moments,” says Kieron. Lots of moments is an apt descriptor of this clever crafting of light and levels within a small site.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb sheeting, Zincalume.
External walls
James Hardie HardiePanel, painted.
Internal walls
Plasterboard, painted Dulux ‘Whisper White’.
Windows and doors
Duce New Guinea rosewood windows and doors; Viridian ComfortPlus low-e glass; Skydome skylight.
Flooring
Boral blackbutt timber flooring, finished with ‘Bona’ Traffic – matt; concrete, DryTreat Stainproof finish; Regupol rubber; spotted gum decking.
Lighting
T5 fluorescent battens.
Kitchen
Silver ash veneer joinery; stainless steel benchtops; Bosch dishwasher; existing appliances.

Credits

Architect
Kieron Gait Architects
Brisbane, Qld, Australia
Consultants
Builder Owner Builder
Engineer NJA Consulting
Landscaping Owner
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 405 m2
Building area 204 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 9 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 22 Feb 2012
Words: Margie Fraser
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, December 2011

Related topics

More projects

See all
Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Vegetation forms an integral part of Kampung Admiralty’s envelope, mitigating the urban heat island effect and softening the building’s profile. Creating stronger communities: Kampung Admiralty

Woha’s Kampung Admiralty offers a prototype for a community hub that supports ageing in place, encourages multi-generational interaction and prizes environmental and social sustainability.

‘Queenslanders in the sky’: Walan ‘Queenslanders in the sky’: Walan

Apartments in an iconic block on Brisbane’s Kangaroo Point Peninsula retain the best features of the rustic Queenslander while fulfilling the needs and expectations of …

Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

Most read

Latest on site

Calendar