Grange Residence

Sensitive to both architecture and place, Kieron Gait Architects’ alterations and additions to a 1950s home maintain its humility and utility.

Not long ago, the view from Grange Residence to its backyard was a familiar suburban prospect. It was an image of dishevelled undergrowth that entangled a neighbour’s mango tree, overwhelmed the chain wire fence, engulfed the lawn and restrained itself only enough to clear a path to the rotary clothes hoist. Admiring the outlook now, clients Matt and Jane Scott take pleasure in the changes, which have seen this same piece of territory become something more usable, more accessible and a little less like most backyards that began life in the 1950s.

The Grange Residence project is an extension and partial renovation of a three-bedroom, mid-century home in suburban Brisbane. The additions are relatively modest, however, the results are exceptional; the client’s aspirations for the project have been exceeded due to the multiplicity of benefits brought about by relatively small changes.

Matt and Jane approached architect Kieron Gait on the basis of previous work he had completed on postwar homes. Their brief was to extend the house into the garden and make a flexible space for living and relaxation that could double as guest accommodation. This has been realized, and a covered timber deck has been added along with other modifications that have helped to better connect the house with the north-facing backyard and improve internal amenity.

The new garden room is conceived as a pavilion. It extends from the rear of the house and is positioned on the western boundary, completing the L-shaped enclosure of the garden. The pavilion houses a new bathroom that serves guests and the children’s bedrooms, as well as a large space that has the dual function of living room and guest quarters.

The timber deck is an extension of the living spaces.

The timber deck is an extension of the living spaces.

Image: Christopher Frederick Jones

Inside, the pavilion is generously flooded with natural light by means of the south-facing clerestory windows, the translucent walls to the north and east, and glazed, sliding doors that open directly onto the lawn. The bathroom is also lit naturally through the translucent ceiling, which borrows light from the clerestory windows. Louvre windows promote good airflow and the solid western wall keeps the spaces protected from afternoon sun in the summer.

Materials and structure are expressed honestly.

Materials and structure are expressed honestly.

Image: Christopher Frederick Jones

The southern living room wall is a seamless and comprehensive joinery unit that conceals all manner of things, including a double fold-down bed. The adjacent whitewashed walls stop short of the floor to reveal honey-coloured particleboard and the timber wall structure. This expression continues around the reading corner – the vertical rhythm of laminated timber brings warmth and interest to the space, and translucent wall sheeting provides a further material richness. Morning shadows cast by garden plantings animate the interior surfaces and in the evening, the pavilion is transformed into a light box, the exterior emitting a warm glow.

A timber deck connects the house to the backyard.

A timber deck connects the house to the backyard.

Image: Christopher Frederick Jones

Looking back towards the house from the far corner of the yard, it is difficult to identify the original home beneath the new charcoal zinc roof that encloses it. From here, the formal complexity of the extension is revealed and you can appreciate the cranking roof of the pavilion, the folding roof profiles that shelter and frame the deck, and the balance of solid and void that characterizes the composition. What is apparent, too, is the immediacy of garden access; both the timber deck and pavilion benefit from their new, direct connections to the outdoors.

The covered timber deck, while effectively an external space, extends and improves the usability of the home’s interior spaces. In Brisbane’s mild climate it can be used as an additional dining and breakfast room and, with its elevated position, acts as a terrace from which the suburban delights of backyard sport and domestic goings-on can be monitored. The timber steps leading to the lawn capture the morning sun and create an irresistible platform, the perfect spot to stop and read the paper.

The materiality of the architecture has been carefully expressed throughout this project, such as in the solid eastern wall of the deck, which is punctured by rectangular openings and detailed so that the zinc cladding folds to make a neat border and reveal the laminated timber frame. The marriage of timber and zinc is offset to great effect by the surrounding white walls and blue sky. Moreover, the delicate placement of these openings in order to capture the afternoon chorus of cockatoos in the distant trees demonstrates the sensitivities of the project towards both architecture and place.

The original 1950s Grange Residence was a building of humility and practicality. Its charm was recognized in the detail of its front door, its dramatic roof form and its simple and effective floor plan. Despite the transformation, this character has remained intact. Returning the garden to an important domestic place with improved connectivity to the home has made the newer spaces more compelling and the effective whole more delightful.

Products and materials

Roofing
Lysaght Spandek with Zincalume finish.
External walls
VM Zinc Anthra-Zinc; Danpalon system in Ice; Finlayson’s chamfer boards, painted.
Internal walls
Laminex particleboard with Intergrain Ultraclear finish; Hyne LVL studs; Danpalon system in Ice; plasterboard, painted.
Windows
Breezway remote louvres, powdercoated; Aneeta sashless double-hung windows, powdercoated.
Doors
Capral 900 Series sliding doors, powdercoated.
Flooring
Neoflex rubber floor in ‘Colour 749’.
Lighting
Light and Design Group recessed downlights and concealed LED strip lights; Darkon Architectural Lighting Wyn Step lights; Hunza external spotlights.
Bathroom
Stone and Tile Studio Provenza Night floor and wall tiles; Villeroy and Boch Architectura toilet and Subway basin; Grohe Euphoria shower and Eurosmart mixer.
Heating/cooling
Daikin wall-hung split-system airconditioner.

Credits

Architect
Kieron Gait Architects
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
Kieron Gait, Leah Gallagher
Consultants
Builder Anthony Done
Certification consultant Building Certification Consultants
Engineer NJA Consulting
Site Details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 663 m2
Building area 177 m2
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 6 months
Category Residential
Type Alts and adds, New houses

Source

Project

Published online: 26 Apr 2013
Words: Michelle Bailey
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, February 2013

Related topics

More projects

See all
Cantala Avenue House by ME. ‘A mini urban landscape’: Cantala Avenue House

A nuanced understanding of the Gold Coast’s colourful heritage, as well as its local quirks and character, is embedded in this neighbourly family home.

The modest brick home ads to the heritage character of the suburb. Simple yet sculptural: Marine

This rear addition to a heritage cottage on a raised corner block in Fremantle sits in harmony with the existing structure and enhances its cherished …

AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta

This new video series celebrates the winners of the 2020 Australian Interior Design Awards.

Invisible House by Peter Stutchbury Architecture. Talking Houses with Peter Stutchbury:
Invisible House

In this instalment of the Talking Houses video series, Peter Stutchbury heads back to the breathtaking landscape that inspired the 2014 Australian House of the …

Most read

Latest on site

Calendar