Endorsed by

Hans House

Toby Horrocks reviews the ambitious first project of Michael Ong Design Office (MODO) in Melbourne, where youthful energy yields some inspiring spaces.

If anything about this project reminds you of the work of Andrew Maynard Architects (AMA) – the overhanging upper levels perhaps, or a colour palette that contrasts bright lime green with natural timber – it could be because a young architect’s early work can show the influence of the master. But Michael Ong was very careful to separate his private work from his role as employee at AMA. “I told the builder at the outset that site meetings would have to happen early in the morning before work,” says Michael, who calls his fledgling independent practice MODO, short for Michael Ong Design Office.

The client was his uncle, who had plenty of experience as a developer of residential projects, but who had never worked with an architect before. Michael’s design intent was partly to critique the conventional developer attitude to house design, which he describes in this way: “the siting of a typical suburban house is very simple – start from the centre and expand sideways until you reach the required floor area. Or, if you have maximized the site and you still need space, go up.

Once you have finished this process, the space around it becomes the garden – the backyard and the front yard.” Instead of following this model, Michael has amplified the interaction between outdoor and indoor spaces, making the design of the garden the priority in the early planning stages.

External space penetrates into the mass of the house.

External space penetrates into the mass of the house.

Image: Peter Bennetts

A wing containing living rooms is pushed against the southern boundary and stretched lengthwise to make the most of the northern sun on an east-west-oriented block. It incorporates a deck at seat height and is “great for those barbecues when there just aren’t enough chairs,” says Michael. External space is made to penetrate deep inside the mass of the house, pushing under the first-floor bedrooms towards the entry lobby, creating a covered courtyard that allows daylight into the ground floor. A table in the kitchen is designed to slide out from its special slot in the joinery for impromptu outdoor dining. The backyard is also multifunctional, designed to be used for basketball and tennis practice for the client’s growing family.

The builder was a friend of Michael’s uncle. The architect found himself amending documentation drawings on the fly as he learnt about AMA’s detailing methods. “I would go onto site for an AMA job and notice how important the little details were to creating a successful project,” he says. An example of this in the Hans House can be seen in the bathroom tiling. The junction between zones of coloured and white tiles is at an angle, rather than in a conventional straight line. “The relationship with the builder was quite relaxed. He didn’t mind coming on to site for a couple of hours on a weekend to discuss tiling ideas.”

Some details stand out for their youthful energy and experimental nature. “I wanted to create the effect of a control panel with an array of switches at the front door,” says Michael. (I’m thinking evil genius flicking a switch and a trap door opening somewhere … ) So, rather than being vertical, the switches are horizontal, mounted on top of a low wall at hand height. However, it turns out there is a reason light switches are normally vertical – they are safer that way; less likely to get wet. The result as constructed is still horizontal, but without the toggle levers I imagine Michael envisioned. The basketball hoop is another ambitious experiment. The backboard is composed of wire mesh, with the edges simply folded for stiffness. “I tried to see how fine a mesh I could get away with,” says Michael, “and it’s held up pretty well.”

The upstairs landing sports two details: a window framing a tree outside and a signature balustrade detail.

The upstairs landing sports two details: a window framing a tree outside and a signature balustrade detail.

Image: Peter Bennetts

Michael has carefully considered the textures and materials in the house. Inside the front door you arrive on a platform of concrete block paving or, as Michael puts it, “the skin of the blockwork wall falls down to become the floor, leading one into the house.” The low concrete block wall that incorporates the light switches also features a metal plate that acts as a family noticeboard with magnets, and a recessed seat that helps you remove your shoes.

Once shoeless, you step off the course platform onto polished timber to enter the ground-floor living areas, or turn 180 degrees and go upstairs to the more private upper levels. If you choose the latter you first encounter a single steel stair tread, a tactile experience for your bare feet that announces the threshold between public and private space, before you ascend the polished timber stairway.

The overhang timber-clad upper levels create a canopy above the front door.

The overhang timber-clad upper levels create a canopy above the front door.

Image: Peter Bennetts

The timber-clad upper levels overhang the ground floor, creating a canopy above the front door. The cantilever also pushes the upper levels closer to a mature tree in the front garden. In what he calls the “slower spaces” – the two bathrooms and a study area – Michael has carefully positioned the windows to frame views of the tree, encouraging the occupants to “move into a more contemplative state of mind,” as he puts it. The tree also provides shade for these west-facing rooms.

It was a long, hard effort for the twenty-seven-year-old to design and document a brand new three-storey house as his first project. He burnt the candle at both ends, and at the same time was determined not to compromise his commitment to the AMA office. At no stage did he ask for help from the AMA team during the project. He says he invited them to visit the house only when it was nearly complete, at which point they gave him both praise and constructive criticism. Twenty-seven is very young for an architect, given architects are considered young at forty. It goes without saying that Michael Ong learnt a lot in the process. I can’t imagine a better way to learn architecture.

Hans House won the 2012 Intergrain Timber Vision Award for Residential Exterior.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in Colorbond ‘Surfmist’.
External walls
Woodform Architectural spotted gum expression cladding.
Internal walls
Boral concrete block in ‘Ash Grey’ and plasterboard; Woodform Architectural spotted gum expression cladding.
Windows and doors
Golden Windows aluminium-framed windows and doors; Spence Doors Redicote internal doors.
Flooring
Architectural spotted gum tongue-and-groove flooring finished with Cabots ‘Coco Black’.
Lighting
Lights Lights Lights recessed downlights; Beacon Lighting batten on black flex.
Bathroom
Green, white and yellow ceramic tiles; Parisi Twinset basin, Toto hand shower, Cubo rail, Cube toilet roll holder and Dial toilet; Reece Posh bath; Ovo showerhead.
Heating/cooling
Delonghi linear radiators; Daikin ducted airconditioner.

Credits

Architect
MODO
Kensington, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Michael Ong
Consultants
Builder RSTM Builders
Engineer JCK and Associates Consulting Engineers
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 450 m2
Building area 350 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 8 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 5 Feb 2013
Words: Tobias Horrocks
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, December 2012

Related topics

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar