Endorsed by

Hawthorn Residence

In refurbishing a Victorian terrace house in Melbourne’s inner east, Layan Design Group applied an aesthetic of elegant minimalism, influenced by their work in Munich, Malaysia and the Middle East.

Johannes Hartfuss, director of Layan Design Group, says their first Australian project wasn’t intended in any way as a marketing exercise. He sees the house as sitting outside the current Australian architectural trend of denying the right angle. He thinks the design is too simple, too restrained for popular taste. “And people don’t like exposed brick.” Instead, this “private, comfortable, light-filled house,” according to Johannes, was designed very much for himself and his architect partner. Did I say architect? I should say “designer,” because Johannes and his partner studied in their home town of Munich, Germany, at a polytechnic and would need to study two more years at university to be registered in this country.

Layan Design Group does nearly all of its work in the Middle East and Asia (both Johannes and his partner lived and worked in Malaysia for six years before moving to Melbourne in 2002) with some private commissions in Australia. Coming from another country does have its advantages, however. When they took their proposal to council, it was in the form of a physical model: the front two rooms of the little row house were shown intact, with the rear replaced by a two-storey, fifteen-metre-long rectangular slab. As expected, the planners “freaked.” “Ah well, where we come from this is all good,” said Johannes to the planners, feigning innocence. “So how can you help us make this building work?” he asked, and they began cutting away at the model, removing visual bulk, until the planners were satisfied. What was left was still larger than the planning scheme stipulates.

The little Hawthorn site is narrow and the existing corridor only eighty-five centimetres wide. The addition contains only rooms of full site width. “We tried to break up the Victorian axis as much as possible,” says Johannes. This was their first encounter with Victorian architecture. “You have these little spaces but everything is so high and tall you get quite an airy feeling.” There is an incongruous grandeur to the tiny guest wing comprising the front two rooms of the house. This area is intended to accommodate overseas friends and family, in relative privacy and isolation from the house proper. The front room was made even smaller – and so proportionally taller – with the addition of an ensuite. A replica architrave makes the alteration seamless at ceiling level. With floor-to-ceiling timber panelling and symmetrical planning, the room feels almost palatial, and the proportions suit Johannes, who stands well over six feet tall.

White-painted bricks highlight the sculpture and tree in the courtyard.

White-painted bricks highlight the sculpture and tree in the courtyard.

Image: Nina Jungbeck

A courtyard separates the guest wing from the house and allows some northern light into the guest lounge. Frameless floor-to-ceiling glass, with a backdrop of white-painted bricks, brings the gum tree and rusty steel sculpture to the fore. The floors are American oak and the same timber has been used as a veneer on all the joinery. There are few materials on display, and no plasterboard. Hidden construction details include lightweight Hebel concrete panels in the upper floor and walls, both for structure and for acoustic baffling.

Minimalism extends to the absence of a balustrade on the stair. The budget was tight: the internal carcasses to all the joinery are from Ikea. The money ran out before they could install a greywater recycling system, but the piping is there – at the moment the gravity-fed water tank under the floor of the guest bedroom only waters the garden.

American oak is used for the floors and as a veneer on all joinery.

American oak is used for the floors and as a veneer on all joinery.

Image: Nina Jungbeck

Planning upstairs is ordered and rational. One continuous wall of joinery encloses robes, laundry and bathroom in its ninety-centimetre width. There is even a doorway from the upstairs bedroom to the roof – again with no balustrade – the access is for maintenance only, of course! It just happens to be a perfect place to sit in the morning with a cup of coffee, with a private view of treetops. An aesthetic preference for simplicity and understatement extends to the outside.

Having observed the existing streetscape from the back lane and found everything too cluttered, too small, with too much detail, “we wanted to create something that simplified it a bit,” says Johannes. The upstairs bathroom has floor-to-ceiling glass and to prevent overlooking has a white fabric blind permanently drawn over it.

At first glance, perhaps, this project looks like any other contemporary extension to the backyard of a nineteenth-century Melbourne house. A closer look reveals a design of unusual subtlety and restraint, with more than a nod to rationalist modernism in its material choices and plan. As Johannes acknowledges, it doesn’t sit within the avant-garde of Melbourne’s architectural scene. Instead, it’s more like a throwback to the “unfinished experiment” of modernism in Melbourne, which was partly fuelled by postwar immigration in the 1950s. Is it any wonder, then, that this little gem comes from the hand of another European émigré?

Products and materials

Roofing
Galvanized metal sheeting; 350 mm Pink Batts insulation.
External walls
Double brick wall, painted; Scyon Axon cladding; Hebel lightweight wall panels.
Internal walls
Exposed brickwork, painted; burnt compressed cement sheets.
Windows
Saxon windows and joinery; Western red cedar frames; Marbletex double glazing; Henderson RMD hardware.
Doors
Floor-to-ceiling pivot doors; Amercian oak on particleboard, clear oil finish; Lockwood ss handles.
Flooring
Solid American oak, oil finish; honed, cream-coloured limestone.
Lighting
Inlite downlights.
Kitchen
Gaggenau oven; Miele dishwasher; Franke sink; Hansgrohe Axor Citterio sink mixer; Highland cooktop; Qasair rangehood; Liebherr fully integrated fridge; custom-designed joinery; Ikea joinery; American oak surfaces, oil finish.
Bathroom
Hansgrohe Axor Citterio basin mixer; Villeroy & Boch basin and WC; Grohe shower and in-wall cistern.
Heating/cooling
Mitsubishi a/c; Rinnai energy saver space heaters; Cheminées Philippe cast-iron, slow combustion fireplace; Shadesystems shading.
External elements
Bluestone pavers; indigenous Australian garden.

Credits

Architect
Layan Design Group
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Johannes Hartfuss, Fabian Jungbeck
Consultants
Builder Harmac Builders — Marc Harrison
Engineer Felicetti
Interiors Layan Design Group
Landscaping Layan Design Group
Lighting Layan Design Group, The Flaming Beacon
Site details
Location Hawthorn,  Melbourne,  Vic,  Australia
Building area 120 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 5 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 19 Feb 2013
Words: Tobias Horrocks
Images: Nina Jungbeck

Issue

Houses, June 2010

Related topics

More projects

See all
Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

The bulk of the Green Square Library is buried underground, with parts emerging from the ground plane as a series of built elements and sunken voids. A diorama in a messy city: Green Square Library and Plaza

In the evolving urban precinct of Sydney’s Green Square, the unconventional organization of a library and its plaza – designed by Studio Hollenstein in association …

The 2018 NGV Architecture Commission Doubleground reflects on the fractured nature of memory and the iconic Roy Grounds-designed spaces of its location. Bottom left: Draped Seated Woman (1958), Henry Moore. Memory lane: Doubleground

Marked by fluid boundaries and tilted terrain, Muir and Openwork’s installation is a potent reflection on architecture, experience and the relationship of memory to place.

In the dining and sitting spaces, solid walls give way to operable glazed panels that allow the pavilion to be transformed into a platform. A strong sense of place: Three Capes Track Lodges

Part of an evolving tradition of place-sensitive architecture in the Tasmanian wilderness, these walking lodges sit back in the landscape and let the spectacular scenery …

Most read

Latest on site

Calendar