First House: Tzannes Associates

The Henwood House, now almost thirty years old, was one of Alec Tzannes’s first completed projects. The design of the house tackled the inherent restraints of the terrace typology and the project established some of the practice’s key philosophies and approaches.

The Henwood House was the first of a series of townhouses designed by Tzannes Associates for inner-urban areas of Sydney. These houses have consistently delivered high standards of residential accommodation on relatively small sites, sometimes on areas smaller than 150 square metres. This building type has developed into a specialized and valued focus of our practice.

The Henwood House project demonstrated that within a modest brief and the inherent constraints of the terrace typology, there can be opportunity to explore innovative design concepts around space utilization, natural light, noise abatement, privacy, courtyard living, environmental performance and spatial experience. The architecture provided close to double the floor area of comparable precedents (or what was permitted under development controls) and showed spatial ingenuity that included high ceilings and more courtyard and landscaped open space.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The cross-section was designed to enable northern sunlight to penetrate into the centre of the house, as well as allow winter solar access to external terraces and the courtyard. Fully accessible ducts to building services are combined with storage and designed to provide an acoustic barrier from external street noise to the main spaces of the home. Privacy to and from adjoining properties was a key factor that established the relative levels, boundary wall design and external arrangement of the masonry to loggias. The accommodation requirements are organized into three distinct levels to support family life. The ground level provides living and working areas, the middle level caters to children and the top level is dedicated to sleeping and amenity areas for adults.

The house combines three spatial types, the first of which is demonstrated in the sequence of rooms leading to the private courtyard – each is articulated by height, proportion and light. The second spatial type is seen in the stair area, and is characterized by the penetration of light and construction detail. The third is in the top two levels, which are partly in the roof zone and linked onto loggias and a terrace. The architecture aims to provide a flexible, calm and practical environment for urban living using the organization of the building, the construction and the materials as the basis for the development of distinctive external and internal characters.

The Henwood House successfully challenged planning controls and provided built evidence to support consequent local planning changes that would better assist innovative architectural design in the area. An important part of the design process was the precise determination of the physical characteristics of the adjoining properties, including the public domain, to underpin the proposition that the architecture was sympathetic to the physical and social characteristics of the neighbourhood. This approach involved the integration of urban design, planning and landscape disciplines with architecture (including environmental, building and material technology). It contributed to the development of a distinctive residential design process and, ultimately, to the profile of the practice.

The Henwood House won the RAIA Robin Boyd Award for Residential Buildings in 1988.

This project was first published in Houses 89 as part of the First House series where architects revisit their first built commission.

Credits

Architect
Tzannes
Chippendale, Sydney, NSW, Australia
Consultants
Builder ANF Constructions
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built

Source

Review

Published online: 1 Dec 2012
Words: Alec Tzannes
Images: David Young, Scott Frances

Issue

Houses, December 2012

Related topics

More review

See all
2018 MPavilion by Barcelona-based architect Carme Pinós. A spectacle of pavilions

Ahead of a new set of pavilions set to open this summer, Rachel Hurst considers the burgeoning form. What is to be made of the …

At 500 Broadway, a mixed-use development in Santa Monica, California, an innovative prefabricated steel moment-frame facilitates the plasticity desired to strengthen the connection between home and street. Collaborator: Large Architecture (architect of record). Coming soon: Koning Eizenberg’s upcoming projects

Part of our ongoing review of the work of 2019 Gold Medallists Hank Koning and Julie Eizenberg, we turn our attention to the architects’ future …

Distinctive solar chimneys in additions to
the John Adams Middle School in Santa Monica,California (2014) provide assisted passive cooling and offer students an
empirical lesson in differential air pressure.
Collaborator: Osborne Architects (executive
architect). Excelsior Koning Eizenberg Architecture!

Peers and colleagues of 2019 Gold Medallists Hank Koning and Julie Eizenberg reflect on their formidable combination, a take-no-prisoners approach to their architectural ambition, and …

The Belmar Apartments in Santa Monica, California (2014) contributes 160 units of affordable housing to the Ocean Avenue South Development on one side of a public walk. Collaborators: Moore Ruble Yudell Architects and Planners (masterplan partner), KTGY Architecture and Planning (architect of record). 'Smart, generous and empathetic': The housing projects of Koning Eizenberg Architecture

Architecture Australia reflects on Koning Eizenberg Architecture’s pragmatic yet ambitious housing projects.

Most read

Latest on site

Calendar