Hill Plains House

Hill Plains House by Wolveridge Architects won a National Commendation for Sustainable Architecture at the 2011 National Architecture Awards.

If sustainable architecture could be packaged neatly, it would look like Hill Plains House. A long drive from Melbourne on a wet winter’s day was rewarded by a simply delightful timber cottage that has benefited from the architect’s commitment to every aspect of sustainable design. Careful site orientation, recycled materials including plywood walls made from Pilkington packaging crates, a wood-fired boiler providing heat and hot water supply, internal louvres to provide cross-flow ventilation between rooms, off-grid power supply, and the planting of seven hundred trees to regenerate the natural wood supply were just a few of the careful interventions that impressed the judges.

The introduction of a gurgling five-week-old baby, a gambolling toddler with an architecturally nuanced vocabulary and the smell and taste of fresh baked goods were also impressive; however, the judges viewed this level of domestic harmony to be unsustainable.

– Jury citation

Recycled timber, steel, concrete / The Hill Plain House / Wolveridge Architects | http://t.co/EYGwwEk via @archdaily #architecture – Via mmmh… on Twitter.

For further coverage see Artichoke AIDA 2011 special issue.

For a full list of awarded projects see 2011 National Architecture Awards – the winners and for more awards discussion see Rachel Hurst and Rory Hyde’s responses to the awards and the jury overview by Karl Fender.

Credits

Design practice
Wolveridge Architects
Collingwood, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Jeremy Wolveridge, Christina Theodorou, Tjeerd van der vilet, Ricky Booth, David Anthony, Sina Petzold, Jesson Tan, Elise Maynard, Bennet Kayser
Consultants
Architect Wolveridge Architects
Builder Wolveridge Architects
Building surveyor Nepean Building Permits
Landscape consultant Mel Ogden Landscapes, Urbanedge
Structural consultant Don Moore & Associates
Site Details
Location Metcalfe,  Vic,  Australia
Project Details
Status Built

Source

Awarded Project

Published online: 3 Nov 2011
Words: National Architecture Awards Jury 2011
Images: Derek Swalwell

Issue

Architecture Australia, November 2011

Related topics

More awards

See all
The Royal Children’s Hospital designed by Billard Leece Partnership and Bates Smart. The Royal Children’s Hospital

Winner of the Interior Design Excellence & Innovation award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser. Vue de Monde

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser won the Hospitality Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Tusculum Street by Smart Design Studio. Tusculum Street

Tusculum Street by Smart Design Studio jointly won the Residential Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Paper Stone Scissors designed by Russell & George. Paper Stone Scissors

Paper Stone Scissors designed by Russell & George won the Workplace Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar