Endorsed by

Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together of stories, memories and moments.

Sitting among well preserved Victorian and Edwardian homes in the inner-Melbourne pocket suburb of Clifton Hill, His and Hers House by FMD Architects is a celebration of connection and coming together. The clients, Pam and Arthur, had each engaged Fiona Dunin, director of FMD Architects, in the past; to design the celebrated Cross Stitch House (2013) for Pam and an addition to Arthur’s archetypal terrace that hadn’t yet come to fruition. A shared project to mark the start of the clients’ married life, His and Hers House completes the reconfiguration of Arthur’s terrace by melding together the original plans with qualities drawn from Cross Stitch House.

From the cool, dark interiors of the terrace’s refurbished entry hall and bedrooms, the addition presents as a bright and airy inversion. The striking, skewed pitch of Cross Stitch House is echoed in the expansive living volume; the transposed silhouette a memory of “her” previous life. The angular ceiling plane is punctuated with dramatic, triangulated skylights, forming an interlaced geometry of two shapes meeting at a point, an infinity symbol of sorts that speaks of the continuity of the clients’ love.

The roofline takes cues from Cross Stitch House, designed by FMD Architects for one of the owners in 2013.

The roofline takes cues from Cross Stitch House, designed by FMD Architects for one of the owners in 2013.

The raked ceiling soars to 4.5 metres at its highest point, giving a generous sense of scale and volume to the main living area. The space is richly layered with warm honeyed timbers, including crown-cut Tasmanian oak and plywood cabinetry. Subtle tonal shifts are visible in the Tasmanian oak flooring, with knots, sap-lines and cracks giving a sense of humility to the timber and celebrating the beauty of natural inflection.

A lush courtyard is thoughtfully brought to the heart of the house, establishing a sunlit centre around which daily activities can intuitively occur. Timber-framed glazing exposes the full width of the living area to the garden, encouraging outdoor living while providing excellent solar access and passive ventilation. The northern orientation of the courtyard effectively extends the living volume while increasing the thermal comfort and environmental efficiency of the home.

Having previously lived in the leafy Melbourne suburb of Ivanhoe, Pam was accustomed to an extensive garden. While comparatively small in size, the courtyard of His and Hers House, landscaped in collaboration with Eckersley Garden Architecture, provides much amenity and delight for the couple. The perimeter is brimming with soft foliage steadily climbing to create a dappled canopy from which delicate coloured glass pendants are gently suspended. A discreet water feature bubbles and splutters – a cooling, ambient addition.

A ramped hallway, lined with shelves for displaying treasured objects, connects the kitchen and living space to the main bedroom. Artwork: Emma White.

A ramped hallway, lined with shelves for displaying treasured objects, connects the kitchen and living space to the main bedroom. Artwork: Emma White.

As the home hugs the boundary of the block, there is little presence to its exterior form other than from the courtyard vantage, where modest compressed fibre cement cladding has been thoughtfully detailed to “make a simple material a lot more refined,” explains Fiona. Embedded strip lighting lines the angled junction of wall and window, animating the geometries of the house when lit at night. From these angled architectural planes to the triangulated cabinetry pulls, “there is continuity down to the smallest detail,” creating a design language for the home that is devotedly referenced throughout.

Inside the home, the main bedroom and ensuite are accessed via a ramp along the house’s southern edge, allowing for wheelchair access to see the couple into their senior years. The raked ceiling slopes to its lowest height along this axis to negotiate planning regulations while maintaining the southern neighbour’s access to natural light.

A central, northern courtyard, brimming with foliage, answers the owners’ desire for sunlight, ventilation and prospect.

A central, northern courtyard, brimming with foliage, answers the owners’ desire for sunlight, ventilation and prospect.

This otherwise transitional space is optimized for storage, utility and display. Custom joinery lines the full length of the wall, with the pared-back palette of timber, white tessellated tiles and mirror providing a fresh and unassuming backdrop for the couple’s combined collection of artwork, furniture, plants and books; and for “new connections, experiences and stories,” as Fiona asserts. With the ceiling sitting no higher than the original fence height, the chamber-like corridor gives a sense of spatial compression that enhances the transition to the lofty private zones beyond. The main bedroom turns its back to the rest of the house, affording a sense of privacy and seclusion for the couple. Custom sliding doors painted in a rich ochre colour open to an intimate private courtyard, complete with a mirrored gate to increase the sense of space, maximizing the possibilities of the narrow site.

An inherent wash of natural light is maintained throughout the house and the landscape is ever-present. “Although the rooms are small,” says Fiona, “every space has a garden aspect.” This gives a sense of generosity and delight that allows the house to transcend typical experiences of bathing, resting and working, transforming the couple’s daily life.

With its quiet, suburban sensibility, His and Hers House intrinsically links internal and external spaces through a continuation of form and volume. Underpinned by the fundamental tenets of a well-designed home – natural light, passive ventilation and sensitive material selections – the house supports the simple, daily enactment of the clients’ new, shared life while serving as a metaphor for their eternal bond and commitment.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in Colorbond ‘Shale Grey’ and Custom Orb in Colorbond ‘Woodland Grey’
External walls
James Hardie Scyon Axon cladding in Dulux ‘Grey Pebble’
Internal Walls
Plasterboard walls in Dulux ‘Whisper White’; Provans Tasmanian oak in Bona Traffic
Windows
Custom solid Victorian ash frames in clear oil Doors: Custom doors by Basis Builders
Flooring
Provans Tasmanian oak flooring in Bona Traffic; Rugs Carpet and Design Savanna carpet
Lighting
Mark Douglass glass pendants; Masson for Light track lighting
Kitchen
Fisher and Paykel integrated fridge; V-Zug oven and cooktop; Qasair rangehood; Laminex laminate benchtops in ‘White’; custom door pulls
Bathroom
Inax Yohen Border tiles in ‘YB102’ from Artedomus; tiles from Academy Tiles and Surfaces; Reece basins; Astra Walker tapware; Caroma toilets
Furniture
Feelgood Designs dining chairs; Jardan lounge, armchair and coffee table; outdoor dining table by the architect

Credits

Architect
FMD Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Fiona Dunin, Alice Edmonds, Robert Kolak, Joe Dalgleish, Andrew Carija
Consultants
Builder Basis Builders
Engineer Perrett Simpson
Landscape designer Eckersley Garden Architecture
Site details
Site type Suburban
Site area 218 m2
Building area 158 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 8 months
Construction 7 months

Source

Project

Published online: 11 Jun 2019
Words: Hayley Curnow
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, April 2019

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Screens of rosewood timber, left to grey with age in Bondi’s coastal conditions, give natural colour to the home’s exterior. Artful apertures: Cloud House

A restful sanctuary for a couple who share their time between Singapore and Sydney, this new house in Bondi by Akin Atelier uses carefully considered …

Most read

Latest on site

Calendar