Surprise package: Hoddle House

With an established confidence not expected from the street, this bold extension to the back of a 1930s home by Freadman White offers a rich spatial experience.

A dark form rises discreetly behind the white rendered facade of a 1930s Elsternwick house. The addition to the single-storey dwelling becomes known only as you walk down the driveway toward the front portico, where it appears to symbiotically attach itself to the old. The new form contrasts with the dwelling in material and tone but surprisingly it is not obtrusive – it feeds carefully into the house at the front, growing sensitively taller at the rear.

Soon after they purchased the home, the clients for Hoddle House contacted Freadman White with a desire for it to be renovated and extended, to cater to the needs of their growing family. Having just made a significant purchase, they had a justifiably modest budget, and the area for potential new works was confined to the 150 square metres of backyard. With two young children (and the possibility of more), it was essential that both the existing and new spaces were planned to make efficient use of the old while achieving greater volume within the addition.

A sunny deck sits between the living room and rumpus, visually extending the timber floor and creating a threshold to the lawn.

A sunny deck sits between the living room and rumpus, visually extending the timber floor and creating a threshold to the lawn.

Image: Jeremy Wright

Freadman White directors Ilana Freadman and Michael White began by modestly replanning the existing house, making minor amendments where necessary. They turned a second living room at the front of the house into a main bedroom and ensuite, locating all four bedrooms within close proximity. An existing bedroom was turned into the main bathroom, with robes and joinery redistributed where needed. Other existing elements throughout the house have been maintained, referencing the period of the home and its inherent character. Cornices, ceiling roses and joinery handles have been kept, as well as a glass pendant, which was relocated to the entry to become a feature light. Walls were repainted and new carpet and floorboards laid to create continuity between the volumes.

An array of pop-out windows and sliding glass doors in wide timber frames perforate the black brick exterior, playing with scales and proportions.

An array of pop-out windows and sliding glass doors in wide timber frames perforate the black brick exterior, playing with scales and proportions.

Image: Jeremy Wright

At the point of transition, the extension blends seamlessly with the existing dwelling, blurring any perceived lines of change. Moving through the corridor, with its original low-lying ceilings overhead, you pass the replanned laundry and pantry service areas before entering the bold extension in a celebration of scales. The kitchen is tucked beneath the canopy of the existing ceiling. Across the entrance to the passage, the main living space is modestly defined by a low line of oak joinery that hugs the corner of the room, inviting living room furniture to gather around. It’s at this point that the soaring height of the raked white ceilings is first revealed.

Above the lines of the ordered living and kitchen joinery, a lofty display of pristine planes soars upward in a series of dramatic angles and junctions that slip carefully past adjoining surfaces. Deep-set cedar-framed windows punctuate the clean plasterboard surfaces and frame views of the landscape and activity outside, while inviting long beams of sun into the living room across the day. These windows and sliding doors offer both visual and trafficable connections out to the yard. A child-sized sliding door offers external access via a rumpus located at the end of the extension, off the dining room. Designed as a second private living room or an extension of the dining area, this space is malleable and responds to the clients’ changing needs.

Smoked oak engineered flooring continues throughout the living areas.

Smoked oak engineered flooring continues throughout the living areas.

Image: Jeremy Wright

Appearing as an extension of the timber floor, a deck is nestled in the corner between the living room and rumpus, creating a threshold to the lawn. It’s from this grassy plane that you can stand back and marvel at the most private of elevations, tucked within the boundaries of the neighbouring fences. Large expanses of glass, both fixed as pop-out windows and sliding within wide timber frames, perforate the black brick surface in an assorted play of scale and diverse proportions. Here, the importance the architects have given to the spatial experience becomes obvious.

Extensions to residential architecture could be sorted into two categories: those that make attempts to camouflage their existence by means of imitation, and those that take stock of their context but seek out alternative yet complementary forms, nurturing a harmonious union. Hoddle House is of the latter. Although externally it is vastly different from the original dwelling, its contrasting form, tone and aesthetic show an appreciation for its context, from which it seems to take cues on height and pitch. It is calm yet bold, with an established confidence not expected from the street elevation. It is an alluring signal toward opportunities in residential architecture that are not always made apparent.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok in Colorbond ‘Woodland Grey’.
External walls
Adbri Masonry Architectural Brick in ‘Ebony’.
Windows
Future Windows hardwood timber windows finished in Cutek ‘Grey Mist’.
Doors
Custom-made timber-framed doors finished in Cutek ‘Grey Mist’ and Dulux ‘Natural White’.
Flooring
Smoked oak engineered flooring.
Lighting
Flos Glo-Ball; George Nelson pendants.
Kitchen
Miele kitchen appliances.
Bathroom
Rogerseller tapware.
Heating and cooling
Daikin ducted airconditioning.
Other
Custom-made joinery and sliding partitions

Credits

Architect
Freadman White
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Ilana Freadman, Michael White
Consultants
Builder Feddersen
Engineer KH Engineering
Landscaping KD Landscapes
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 630 m2
Building area 250 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 8 months

Source

Project

Published online: 4 Apr 2016
Words: Sarah Hurst
Images: Jeremy Wright

Issue

Houses, February 2016

Related topics

More projects

See all
The addition’s pleated copper facade complements the tones of the existing red brick Federation house. First house: Clare Cousins Architects

Clad in pleated copper, this addition to a Federation-era house was the first “real” commission for architect Clare Cousins, who reflects on how projects like …

The new living and kitchen spaces are connected to the existing cottage by a half-height staircase that leads from the original hallway. Lessons in scale, proportion and materiality: Albert Villa

Responding to its heritage context and inner-Brisbane neighbourhood, this addition to a historic weatherboard cottage captures vistas from new living spaces arranged around a landscaped …

Raising the railway line above ground, as Cox Architecture did for their work along the Caulfield to Dandenong Corridor, provides an opportunity to transform the land beneath. On track: Level Crossing Removal Project

Level crossing removals have been part of Melbourne’s strategy since 1929. With more removals in 2018 than ever before, it is pertinent to assess three …

Lighting is generally diffused or reflected back on to walls and ceilings helping to make the venue appear to glow at night. A public service: Rose Bay Hotel

Tasked with overhauling an iconic 1929 pub in Sydney, Richards Stanisich has combined rich textures and materials with a historical narrative to create an authentic …

Most read

Latest on site

Calendar