Home, Small Gallery and Office in West End

Home, Small Gallery and Office in West End by James Russell Architect won the Colour in Residential Design award in the 2011 Australian Interior Design Awards.

Design Statement

Home, Small Gallery and Office in West End by James Russell Architect.

Home, Small Gallery and Office in West End by James Russell Architect.

Image: Jon Linkins

This house has captured and reinterpreted the joy of the Queensland verandah and undercroft spaces. Each item has a purpose; they are not applied. Framed and clad in timber, with ironbark frame and joints expressed inside and out, textured and coloured glass slides into the frame and acts as a filter to the neighbouring properties. Materials and detail that can cope with full exposure to the weather were used. It is a building that can be hosed out; wear and tear adds a patina. The colour in this project is shown through its materials. New timber work was stained black (with traditional Black Japan in places) to expedite the greying and preserve the timber. White tiles were used in the service spaces, and colourful glass walls celebrate dawn and dusk. The paintwork on the cottage was scraped back to find a blue/green and a blue/green/grey that sat comfortably with the glass. The furniture is a collection of significant twentieth-century pieces. In this house, the design intent is clear and carries with it a rich and often colourful history.

Jury Comment

A dramatic and confident control of light acknowledges its ability to be filtered, cast and reflected through and by different materials, resulting in a striking exercise in colour manipulation within this domestic interior. The deep warmth and richness of natural materials used throughout the interior spaces are enhanced by, and contrasted with, the vibrancy of cool, brightly coloured glazing.

Credits

Design practice
James Russell Architect
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
James Russell, Lucas Hodgens, Patrick Ozmin
Site details
Type Residential
Project Details
Status Built

Source

Awarded Project

Published online: 20 Jan 2012
Words: 2011 IDA Awards Jury
Images: Jon Linkins

Issue

Artichoke, April 2011

Related topics

More awards

See all
The Royal Children’s Hospital designed by Billard Leece Partnership and Bates Smart. The Royal Children’s Hospital

Winner of the Interior Design Excellence & Innovation award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser. Vue de Monde

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser won the Hospitality Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Tusculum Street by Smart Design Studio. Tusculum Street

Tusculum Street by Smart Design Studio jointly won the Residential Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Paper Stone Scissors designed by Russell & George. Paper Stone Scissors

Paper Stone Scissors designed by Russell & George won the Workplace Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar