Endorsed by

First House: Hordern Street

Before making the decision to launch their practice, architects Chris Major and David Welsh were presented with a friend’s small single-storey worker’s terrace that was in need of renovation. Sixteen years later, David Welsh reflects on this seminal project.

Chris and I returned to Australia in 1999 after a stint in the United Kingdom working with various architects. There was also an Olympics about to take place, so we thought it might be a good time to come back to Sydney and see what was going on.

We both found jobs and bought a house in Forest Lodge that was in such a bad state that the real estate manager wouldn’t go in – he just stood on the street, told us the door was open and let us go inside. It smelled of nicotine and had what appeared to be bloodstains and satanic writing on the walls. We had grand plans and no money, so we made it liveable and kept working away at our day jobs until we had enough money for a home improvement loan.

Meanwhile, a friend was living in a small single-storey worker’s terrace around the corner from ours in Hordern Street, Newtown. He always had plans to do something to his house and eventually he asked us if we’d like to work with him to renovate the place. We always thought our house would be the first project we’d get to work on, but he beat us to the punch and suddenly the moonlight practice Welsh and Major Architects had its first project.

We had no real plan to start up a practice at this stage. We were still in BC (before children) mode and slowly realizing that we were now grown-ups and might have to make some decisions about our future at some stage … but not just yet.

The addition is sympathetic to the form of the old cottage with a roof pitched towards the street to capture light.

The addition is sympathetic to the form of the old cottage with a roof pitched towards the street to capture light.

Image: Richard Glover

A couple of robberies on Hordern Street helped galvanize our friend into action. Security was obviously high on the agenda, as was the need to use as much of the available site as possible.

As the site was so narrow, building the house out to the street edge was critical. We didn’t want to just build a blank wall; we wanted some sort of articulated, breathable wall, which would give something back to the street while providing light, air and security. The house had no north elevation and the original section of terrace was at the eastern end of the site. This meant that light and air had to come from the south, through the street wall, and from the west, which opened to a small courtyard bound by a remnant stone wall from a stable that once sat on the site.

The breakthrough came when our friend, an engineer who worked on much larger projects, mentioned industrial precast concrete panels as an option. Setting up an articulated steel frame, we used what were effectively precast offcuts as the basis for the wall system, broken up proportionally to link the new interventions to the old parts of the house.

While the house was in construction, local graffiti artists Dmote and Snarl turned up and asked about the colour we used on the vent panels and if they could rework their piece on the adjacent wall of the old part of the house. Their new piece finished the street composition perfectly. (Their work has since been painted over, but if you’re reading this, guys, we’d love to have you back for an update!)

Local street artists Dmote and Snarl were asked to return and paint their mural in colours that would complement the new addition.

Local street artists Dmote and Snarl were asked to return and paint their mural in colours that would complement the new addition.

Image: Richard Glover

We finished the Hordern Street house and Chris and I kept working our day jobs. In 2003 we entered it in the Australian Institute of Architects awards, where it was visited by the jury (there wasn’t a formal shortlist process back then). This in turn got it a feature story in the Sydney Morning Herald’s Domain supplement. That story then reappeared in a feature publication called 50 Amazing Sydney Homes , which led to the house being one of twelve projects selected to be part of an exhibition entitled Alts + Adds about this “new” residential typology.

After moving in, our friend called us one day to say that he had found a note in his letterbox from someone who said they loved his house and could he pass their number on to the architect. That note was written by a couple who were cycling past and liked the place so much that they left the note. They became clients and the house we subsequently designed for them ended up winning the first Australian Institute of Architects’ New South Wales Chapter Small Project Award in 2007.

The feedback we got from that house was enough to make us realize that we could have a go at starting our own practice. There was enough work to give it a try, so I resigned from my job and set up shop on 15 January 2004. Chris continued working at her paying job for a little longer (by now there was an extra mouth to feed), before there was enough work for both of us. We were off and stumbling.

We went on to design another house for our Hordern Street friend and his partner and we are still working with the pair who cycled by. The success of Hordern Street also led to other friends asking us to work on their homes, which in turn won a few awards and featured in a few print and online publications. One thing led to another and we are still here sixteen years later.

Credits

Architect
Welsh + Major Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
David Welsh, Chris Major
Consultants
Builder JBC Constructions
Site details
Category Residential buildings
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 2 Oct 2018
Words: David Welsh
Images: Richard Glover

Issue

Houses, June 2018

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Most read

Latest on site

Calendar