Endorsed by

Hot property: DKO Architecture master plans a volcano

DKO Architecture has recently established an office for itself in Auckland, New Zealand, where it has been working on a master plan for a new neighbourhood on some highly unusual terrain. When complete, the project will see the transformation of a former quarry on the side of the Three Kings volcano, Te Tatua-a-Riukiuta, into a mixed-use precinct that is also expected to restore and celebrate much of the area’s natural infrastructure and cultural heritage. ArchitectureAU spoke with DKO director Koos de Keijzer about designing for this fertile yet challenging terrain.

Koos de Keijzer

Koos de Keijzer

Image: Courtesy DKO Architecture

AAU: We understand DKO Architecture has been working on an unusual project – a master plan for a community on top of a volcano…

KdK: It’s not actually one volcano – it’s five! It’s what geologists call a ‘volcanic cluster’. We’re actually smack bang in the middle of it… Volcanoes for the local Maori people were very important. I think Auckland has 76 volcanoes and a lot of them are where Maori tribes settled. They’re elevated, they’re sheltered, the grounds are quite fertile, so they’re natural places for people to reside.

The Three Kings Master plan, with 'koru' landform and linkage visible in plan at bottom left and the 'Big King' volcanic peak visible top left.

The Three Kings Master plan, with ‘koru’ landform and linkage visible in plan at bottom left and the ‘Big King’ volcanic peak visible top left.

Image: DKO Architecture

AAU: What were the key constraints that needed to be taken into consideration in the master plan?

KdK: There are probably two constraints – one is the cultural constraint. It is a fairly significant Maori place. We’ve spent a lot of time dealing with the local iwi (peoples] – we’re actually dealing with nine tribes, just trying to get our fingers on what the story of the place is. That’s actually put some restraints on curtilages – we’re keen to open up the vista of the Big King [the only surviving peak of the volcanic cluster] to Mount Eden and certainly to the south to the Three Kings Reserve. Part of our master planning approach has been to unlock connectivity, both physically and visually. The site itself has actually been used as a quarry for the last 70 years. It had very good rock in it that has been used for a lot of the buildings Auckland – really good scoria.

Probably the second biggest constraint for us has been sustainability – if you’re building in a volcanic cluster in quite a deep hole, you’ve really got to be cognizant of trying to get sunlight in, trying to get ventilation in – a lot of those constraints have really driven what the master plan looks like.

The quarry itself currently is about 40 metres deep, so it’s a 16-storey deep hole. We’re going to fill up two thirds of that, but we’re still keeping it 15-metres deep. Up against the cliff-faces we’re putting a whole series of apartment buildings that range in height from 7 to 10 storeys. We’ve got a master plan for almost 1500 apartments and there’s not one that faces south.

Section, with Big King visible at left and quarry infill in pale grey.

Section, with Big King visible at left and quarry infill in pale grey.

Image: DKO Architecture

AAU: Concern for ‘place’ is a common trope in architecture – integral to it, even. Strangely, though, it’s not something we often hear discussed as a key driver in master planning, perhaps because it’s seen as a more abstract concern than the functional demands of master planning allow for. How have the slightly intangible cultural and historical qualities of this place informed your master plan?

KdK: We’ve been working on this with a landscape architectural firm from San Francisco called Surfacedesign, that’s part-run by a guy called James Lord, who’s also a Kiwi but went to the US years ago. So we’ve actually let a lot of the master planning be driven by creating landforms and iwi motifs that work on the land and start to refer back to its sense of place. To try and unlock some of the cultural history of the Big King we’ve added three linkages from the east to the west, so there can be a lot more vegetation to the Big King itself. Those linkages will actually be part of what the local iwi will put in, including Maori artwork important to the nine tribes.

Like most of the new communities we work on, we’re keen to try and get a sense of history. Certainly there’s a very strong iwi history that we’ve captured well, but on the site there was also a company that made breezeblocks. There is a beautiful concrete tower there, so again we’re keen to keep bits like that, which just remind people of what was, as opposed to whitewashing everything.

Section, with Big King visible at right and quarry infill in pale grey.

Section, with Big King visible at right and quarry infill in pale grey.

Image: DKO Architecture

AAU: As an architect who is also engaged in a lot of urban design and master planning work, what comes first for you, the street or the building?

KdK: I always reckon that you’ve got to get the big picture right – the architecture is important, but I think the public realm is much more important. I’m much more concerned with the spaces in between. It just means that you kind of set the architecture up – I hate saying this as an architect, but the architecture becomes the cream on the cake. It is important from a sense of place and character and so many things, but if you haven’t got the street right, it’s just downhill.

More practice

See all
The planting scheme of the Kampung Admirality was designed by Ramboll Studio Dreiseitl. Plants overflow from each level, creating a community park for the 11 housing blocks. Architecture in the age of loneliness

Tracey Ingram explores a number of interiors around the world that highlight the importance of designing communal spaces in a contradictory epoch of hyper-connectivity and …

Inside the office of Kieran Timberlake in Philadelphia, PA, USA. Searching and searching again: Research in practice

Billie Faircloth, partner at Kieran Timberlake, argues that a conversation on research in architectural practice begins by making the word “research” more approachable.

Scott Base with Mount Erebus in the background. There were differing accounts about why the buildings were painted green. A popular theory was that the Superintendent, Bob Thomson, liked Ireland's white cottages surrounded by green and reversed this combination for Scott Base. An Antarctic collaboration

Hugh Broughton and Stephen Middleton on working in one of the most collaborative design teams imaginable in Antarctica.

Amy Muir and Shelley Penn at Parlour’s Melbourne Autumn Salon 2017. Gender equity needed 'in every nook and cranny of architecture,' census analysis shows

In 2012, Parlour published its first and devastating statistical portrayal of the loss of women from the architecture profession and their sparseness at senior levels. …

Most read

Latest on site

Calendar