Endorsed by

Garden revelation: House Au Yeung

With a wink to the brick cottage’s Arts and Crafts heritage, this addition by Tribe Studio relaxes the home’s original formality, brings focus to the garden and offers thoughtful elements of surprise.

The owner of House Au Yeung is digging in the front garden when I arrive at her home on a clear Sydney morning. Although only recently planted, the borders of rosemary, lemon thyme, Vietnamese mint and lavender are already bursting onto the pink gravel drive. Yes, they’re in full northern sunlight, but this client is clearly a devoted plantsperson. “Actually, I only have one only rule in gardening,” she says cheerily. “Survival of the fittest.” Then it’s up to the porch and off with our shoes for a tour of the house.

The brick cottage is in a conservation pocket behind Roseville Park, on Sydney’s Upper North Shore. Built in the 1930s by a neighbour for his daughter, it is modest in size, with Tudor detailing, leadlight windows and an intricate, almost Gothic brick arch over the porch. It’s clearly a house that’s been loved, and the front facade shows neither signs of ageing nor the recent work by Tribe Studio.

The kitchen, dining and living room look out to the garden through glass walls and sliding doors framed in fine steel.

The kitchen, dining and living room look out to the garden through glass walls and sliding doors framed in fine steel.

Image: Katherine Lu

Inside is a revelation. The light-dappled entry hall has walls of exposed brick or timber panelling painted white, and a staircase with no balustrades, just large steel knobs wound with rope. An upstairs window frames a vignette of sky and treetops, while glimpses of the back garden beckon from beyond the stairs.

“We treated the main axis as a ‘garden-to-garden’ experience, roughing up the space like exterior walls,” says Tribe Studio principal Hannah Tribe, who also describes the balustrade detail as “something fun that the modernists did.” The knobs are from her Bit Part series of architectural hardware, created in partnership with metal craftsman Adam Corry. Used throughout the house, the knobs and backplates are mixed and matched in metal alloys, stainless steel and marble, with rich enamel lacquers.

Tribe Studio has a way of reworking mid-century houses to rekindle their spirit while bringing them forward in time. The family of four had lived here for a year before deciding what changes they wanted. Their brief to Hannah and her team called for a more functional space, with bedrooms and study areas for two boys and more light throughout the house, but nothing too big.

The light-dappled entry hall is lined in white-painted brick and offers glimpses of the garden.

The light-dappled entry hall is lined in white-painted brick and offers glimpses of the garden.

Image: Katherine Lu

The three-part response included slicing off the rear kitchen and service rooms, and replacing them with a new two-storey pavilion; loosening up the front “formal rooms” for improved comfort, privacy and flow; and reinterpreting original elements in the new building fabric – from ornate brickwork to old interior colours unearthed under decades of old paint and linings. “It was such a sweet, confected folly, with all its detailing and intricate brick arch. But great care had been taken with its construction, so we wanted to play up those elements, rather than tone them down,” says Hannah.

On the western side of the central hall, a once cloistered lounge and its sunken sunroom (originally a verandah, enclosed with leadlights) were united with the dark timber flooring that defines the old part of the house. A window seat cut between the lounge and new kitchen brings a view of the rear garden into this more casual space, still with its original fireplace. It’s a favourite room for both the boys, who practice piano in the sunroom.

To the east of the hall is the main bedroom looking out to the front garden. Built-in robes line a wall with timber panelling in a warm blue-grey. A small second bedroom has been split to make a modest ensuite tiled in blue-green ceramic mosaics, and a dusty pink laundry, powder room and shoe room.

The beauty of the pavilion, which adds only forty-three square metres, is that it reorients the house to its garden and sets up unexpected sight lines.

The beauty of the pavilion, which adds only forty-three square metres, is that it reorients the house to its garden and sets up unexpected sight lines.

Image: Katherine Lu

From the hall we step down to a concrete floor and the airy new pavilion. Here, kitchen, dining and living room are open to the garden through glass walls and sliding doors framed in fine steel – a nod to the leadlight windows. Walls of wood-panelled joinery painted dark grey “continue the garden’s paling fence line” and the concrete floor extends as an outdoor terrace, with sheer curtains softening this threshold. “The clients love gardening and cooking, so we wanted to bring those things together in a single space that feels like it’s part of the garden,” says Hannah.

Upstairs the pavilion is more inward-looking. Under its high gable is a rumpus for the boys, a bathroom and their bedrooms, each with a private study. Despite the pavilion stopping short of the old building envelope, the local council’s concern for preserving the original roof line and language produced an interesting response by the architects. The dormer windows to the boys’ bedrooms are clad in terracotta tiles to blend with the old hipped roofline, but the new rear gable is outstanding – a suspended brick tapestry with a sunburst pattern to echo the entry’s, finished with “comical upturned corbels.”

The original home was built in the 1930s and features Tudor detailing, leadlight windows and an intricate brick arch over the porch.

The original home was built in the 1930s and features Tudor detailing, leadlight windows and an intricate brick arch over the porch.

Image: Katherine Lu

Set into the bricks are three timber windows with deep steel reveals, the largest from the rumpus, the smaller two from the boys’ study nooks. The youngest wanted his little portal positioned low so he could see the swimming pool, while his older brother asked for a high window, looking up to the stars. In between, the large rumpus window frames a view of an unlikely couple in the backyard – a jacaranda tree and an old angophora.

The beauty of the pavilion, which adds only forty-three square metres, is that it reorients the house to its garden, setting up unexpected sight lines from front to back and top to bottom. It relaxes the formality of the original house, with a wink to its Arts and Crafts heritage. “Between the coloured bathrooms, the open kitchen and the beautiful brickwork arch, the architects gave us things we love living with, but would never have thought of ourselves,” says the owner. In turn, the garden under this owner’s care is loosened and less predictable, with more exotics and edible plants in among its established ornamentals. Her prized new specimen is a truffle tree, potted to avoid damp feet. “Out of its element?” I ask. “We’ll see,” she says.

Products and materials

Roofing
Recycled terracotta tiles.
External walls
Bowral Bricks face bricks in ‘Shorthorn Mix’.
Internal walls
CSR plasterboard, existing brickwork, plaster, timber, all painted Dulux ‘Vivid White’.
Windows and doors
Custom steel and timber windows and doors, painted; Bit Part range Susan door knob in blasted steel with marble inlay and Fat D back plate in blasted steel.
Flooring
Concrete in smooth finish; blackbutt timber in black stain.
Lighting
Koskela Licht pendant; Oni Projects Babylon light; Niche Coolhaus pendant; Light Years Caravaggio wall light; Flos Mini Glo-Ball light.
Kitchen
Island bench in Artedomus Elba stone; v-joint lining in Dulux ‘Simone Weil’ and polyurethane 2-pac in Dulux ‘Black’; Fisher and Paykel double dish drawer; Barazza cooktop from Abey; Astra Walker Icon tapware; Maximum Datauni bench and splashback in ‘Pepper’.
Bathroom
Astra Walker Icon tapware in ‘Matt White’; Duravit Darling wall-mounted toilet and Architec under-counter basin; Classic Ceramics T43 ceramic mosaic tiles in pink and blue; Dupont Corian in ‘Glacier White’ from CASF.
Heating and cooling
Ozone Air Conditioning.
Other
Koskela Quadrant Soft lounge; SP01 coffee tables, dining chairs and armchair.

Credits

Architect
Tribe Studio
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Hannah Tribe, Miriam Green, Henry Berresford
Consultants
Builder Daniel Girling-Butcher
Hydraulic engineer AJ Whipps Consulting Group
Structural engineer Cantilever Consulting Engineers
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 722 m2
Building area 182 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 14 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 21 Jul 2017
Words: Peter Salhani
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, April 2017

Related topics

More projects

See all
The central courtyard articulates the new kitchen, dining and living rooms and offers each space flexibility. Integral solutions: Fitzroy North House

Preserving the integrity of its existing heritage condition, this addition to a single-fronted Victorian terrace uses clever spatial solutions and seamless detailing to simplify the …

Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

Most read

Latest on site

Calendar