House House

A playful addition by Andrew Maynard Architects to a pair of inner-city terraces in Melbourne blurs the boundaries between public and private domains.

From the street, Andrew Maynard Architects’ (AMA) House House presents as a prim and proper Victorian terrace. Approach it from the expansive car park that flanks the terrace to the south-west, though, and the setting warps from nineteenth-century Australia to twenty-first century Japan: looming across the tarmac is a slim, three-storey, cedar-clad tower that wouldn’t look out of place in inner-city Tokyo.

In some ways, the story behind House House is a familiar one – a professional couple had spent the best part of a decade living in a dark and tired terrace in the inner-Melbourne suburb of Richmond and wanted to make it more liveable. Two factors, though, make this a terrace alteration a little bit different from the norm. Firstly, it’s not one terrace alteration, but two – the neighbouring house to the north is also owned by the couple’s family, so they decided to tidy up both in one hit. Secondly, the house’s location at the end of the terrace gives it a rare access to additional light and views, and means the new architecture is highly visible.

While some architects consider residential alterations and additions to be unglamorous, subsistence work, AMA seems to relish them. The practice has built an international profile off the back of a slew of these small, low-budget commissions. Typically playful, these projects combine clever spatial planning with a bold graphic aesthetic. They’ve been presented by the practice as a sustainable counterweight to Australia’s standard, “bigger is better” residential model; a demonstration that spatially compact, inner-city housing can offer equal, if not greater, amenity than houses in the outer suburbs. In this respect, House House is vintage AMA.

Timber features strongly in the kitchen and open-plan dining area.

Timber features strongly in the kitchen and open-plan dining area.

Image: Peter Bennetts

“We wanted to really engage with the urban,” says Andrew Maynard of the project. “Instead of shying away, saying ‘It’s next to a car park,’ we wanted to celebrate it. Our clients have lived here for ten years, they love it, so why not?”

Much like inner-city Japanese architecture, House House benefits from a blurring of the boundaries between public and private domains. At the top of the cedar tower is a huge picture window. Spanning most of one wall in the main bedroom, the window captures the activity in the car park below and superb views across the rusty roofscapes of central Richmond.

The defining value of the house is suburban rather than urban; the backyard is the focus.

The defining value of the house is suburban rather than urban; the backyard is the focus.

Image: Peter Bennetts

While it reads as a single volume from the car park, though, this three-storey addition spans both houses. A party wall divides it internally, but externally this division is optional – the backyard fence can be rolled back to create a shared, communal garden space (while the northern property is currently let, the hope is that eventually this house will be occupied by another family member). Hit-and-miss fence palings along the car-park boundary also create a degree of visual porosity, connecting the nominally private realm of the backyard to the public realm of the car park and allowing it to “borrow” a greater sense of space.

The new addition includes a kitchen, open-plan dining area, main bedroom and bathroom – most of which are clad internally with timber – for each house. Bar a lick of white paint and a few new fixtures and fittings, though, AMA has largely left the original buildings intact. A glazed light well contains a vertiginous spiral staircase that provides vertical circulation for the house, and this also divides the new components of the house from the old. “We call this the DMZ [demilitarization zone],” says Andrew of the light well with a wry grin. “It means you can really read the two bits of architecture as distinct from one another.”

The three-storey, cedar-clad tower, connected to the original Victorian terrace, recalls Japanese architecture.

The three-storey, cedar-clad tower, connected to the original Victorian terrace, recalls Japanese architecture.

Image: Peter Bennetts

But while the boxy form and bold supergraphic of the new addition might seem radically different, or an import from foreign shores, it’s also a hybrid of two Australian residential traditions. Much as the Victorian terrace keeps up appearances by addressing the street, the new elements of House House talk to the public space of the car park. It is the outdoor area, though, that is the most revealing aspect of the project. As Andrew says of AMA’s approach, “Rather than let the outdoor space be the victim, we try and make it the aggressor.” In House House, this is in part what has dictated the extension’s compressed form. It’s also reflected in the way the design forces internal living areas into the outdoor space to create the “indoor-outdoor flow” that has become conventional in Australian housing. Despite the building’s emphasis on the urban, then, its defining value is actually suburban – this is architecture that’s all about the backyard.

House House blends nineteenth-century civic decorum with twentieth-century garden city amenity in the boxy, pop package of Japanese “pet” architecture. It’s a bit of a mongrel, really, which makes it all the more appealing and credible as an alternative to Australia’s suburban norm.

In 2013, House House was recognized at the Victorian Architecture Awards, Intergrain Timber Vision Awards, Houses Awards and World Architecture Festival.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok roof decking in Colorbond ‘Monument’; Lysaght corrugated roof deck, galvanized.
External walls
Tilling Timber Western red cedar V-joint cladding with oil finish; One Steel steel painted black; Boral marine-grade plywood with Cabot’s exterior stain in ‘Rocky Tundra’.
Internal walls
Boral plasterboard; Big River Timbers plywood spotted-gum veneer, steel, and Western red cedar V-joint cladding; Tilling Timber Victorian ash lining boards; Urban Edge Ceramics tiles.
Windows
ADS steel frames, painted; Architectural Window Systems aluminium frames, powdercoated; Viridian Thermotech clear double-glazed windows.
Doors
Lockwood hinges; Designer Doorware handles; cedar-clad, mirror-clad flush-panel doors, painted.
Flooring
Big River Timbers plywood, oiled; Tilling Timber spotted gum and Victorian ash, oiled; One Steel steel; Urban Edge Ceramics tiles; The Locker Group perforated-steel landing and steps, powdercoated.
Lighting
Hut pendant light by Under.
Kitchen
Miele oven, cooktop and extractor fan; Franke mixer tap; Abey sink.
Bathroom
Apaiser composite stone bath and basin.
Heating and cooling
Daikin airconditioning; Shade Factor external operable louvres; hydronic heating.
External elements
Recycled brick; timber battens to match existing plywood.
Other
Vertilux roller blinds; Enzie staircase; Ever-Solar solar panels/inverter.

Credits

Architect
Austin Maynard Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Andrew Maynard, Mark Austin, Michael Ong
Consultants
Builder Sargant Construction
Building surveyor Anthony Middling and Associates
Engineer Coulthard Shim
Site details
Location Richmond,  Melbourne,  Vic,  Australia
Building area 291 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 9 Dec 2013
Words: Maitiú Ward
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, August 2013

Related topics

More projects

See all
The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy. Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining …

Each room has been thoughtfully layered with iconic furniture pieces, custom-designed joinery, and premium fittings and fixtures. Populuxe pageantry: Zagame's House

Melbourne design firm Lukas Partners Interior Architecture combines bold colour, dramatic artworks and curvaceous geometries in the interiors for this new ninety-seven-room boutique hotel in …

Louvres around the courtyard's glass walls allow for privacy and help to create internal vistas between rooms. Raising the rafters: Redfern Warehouse

In converting a former warehouse in Sydney into a comfortable family home, Ian Moore Architects have applied a soft touch, retaining original brick walls and …

Calendar