Exploiting the vertical: House in Darlinghurst

This former electrical substation at the end of an inner-Sydney lane is recast as a couple’s contemporary home by Tribe Studio through the empathetic and dexterous use of vertical space.

The building fabric of a city is a social, cultural and economic storyboard that we can use to read our historical relationship with our environment. Set low in a once industrial laneway in Sydney’s inner-city suburb of Darlinghurst, this former electricity substation building tells a story of transition. Having moved on from being a working piece of infrastructure, it was adapted for commercial use and has for the past decade or so been used as a small office space. As the suburb changed into a more sought after residential address, opportunities for the building’s next transformation arose.

Tribe Studio was engaged to transform the building into a contemporary home for a couple and their two dogs, Biscuit and Frankie. The internal spaces of the old substation were not particularly well suited for residential use, so the architects set about undertaking a vertical realignment to create a two-bedroom home over four levels.

The staircase, now set in a light well, is a porous gossamer of perforated steel.

The staircase, now set in a light well, is a porous gossamer of perforated steel.

Image: Katherine Lu

Establishing a meaningful spatial connection across the four levels posed real difficulties on such a small footprint. The existing stair structures weren’t placed with any spatial empathy, so a critical decision was made to move and recalibrate the stair into a light well that extends the full height of the building. We often see the idea of introducing a light-filled stairwell brought undone by the stairs themselves, which block off most of the light the stairwell offers. In this case, however, the architects have designed a stair structure that is a gossamer of folded, perforated steel, enabling light to filter all the way down to the entry off the garage at laneway level. Chasing the stairs up through the light well, a black ribbon handrail playfully loops up and around the black steel structure that ties the new volumes together and enables the stairwell to rise up to the rooftop deck level.

The floor levels in the new house have also been reset, with existing floors removed to allow the building to move on from the unsympathetic heights of the old spaces, designed to house machinery rather than people. But while more humane room heights have been established, small clues to the building’s past life can still be found, such as in the stubs of beams occasionally left exposed.

The existing floor levels were adjusted or entirely removed, making room heights more generous.

The existing floor levels were adjusted or entirely removed, making room heights more generous.

Image: Katherine Lu

Where new window openings are introduced, they are readable within new steel frames. Filigreed brick screens, laid to match the brick courses of the original walls, bring a layer of privacy to the interior spaces where required. These are combined with perforated, operable steel screens that provide an additional filter for the new openings and add to the composition of the facades.

The building is crowned with a crest of Venetian glass bricks, creating an ethereal cap that creates a privacy screen for the rooftop deck and pool. The glass block screen rises slightly above head height, just enough to provide privacy, but low enough to let the boughs of two ironbark trees lean over and across the deck, filtering both the western sun and the gaze of neighbouring buildings.

Venetian glass bricks extrude the building’s historic brick form upward, creating a privacy screen for its roof terrace and pool.

Venetian glass bricks extrude the building’s historic brick form upward, creating a privacy screen for its roof terrace and pool.

Image: Katherine Lu

By carrying the glass bricks below the line of the rooftop deck, the crest also becomes a clerestory for the floor below, flooding the space with natural light. This move sets up a sense of both delicacy and strength in the tall living space, with the concrete ceiling sitting gently upon a series of twin black steel columns set just in from the line of the original brickwork. The strong black and white composition is tempered by the selection of a long, marble kitchen splashback and the spotted gum timber floors, which feature across all levels of the home.

This project represents a shift in thinking about how small sites might be used for great houses, which exploit the vertical to generate considerate and inventive spatial arrangements. On a site less than sixty square metres in area, an elegant new home has been allowed to germinate from the austere brick utility building set at the end of an inner-city lane. Both architect and owners have made elegant, dexterous decisions that have reinvigorated the site as an urbane home that provides a variety of spaces for its occupants, while celebrating and enhancing the built fabric of our city.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in Colorbond ‘Monument’
External walls
Face brick to match existing walls; Seves Glassblock Vetropieno bricks Internal walls: Gyprock plasterboard; painted brickwork in Dulux ‘Vivid White’ Windows: Custom steel windows by Daniel Girling-Butcher and Blueshed Engineering Doors: Monarch custom garage door in painted plate steel
Flooring
Spotted gum timber floorboards Lighting: Flos Mini Glo-Ball from Euroluce
Kitchen
Astra Walker Icon tapware in ‘Black’; Neff cooktop, oven, dishwasher, fridge, freezer and rangehood
Bathroom
Astra Walker Icon tapware in ‘Black’; Bisanna tiles
Heating and cooling
Daikin air conditioner from Ozone Air Conditioning
Other
Structural steel and mesh stair by BML Steel

Credits

Architect
Tribe Studio
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Hannah Tribe, Miriam Green, Jeff Grant
Consultants
Builder Daniel Girling-Butcher
Engineer SDA Structures
Site details
Site type Urban
Site area 59 m2
Building area 178 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 12 Aug 2019
Words: David Welsh
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, June 2019

More projects

See all
The kitchen benchtop and sink are wrapped in burnished brass that will patina with use. Garden room: Mount Stuart Greenhouse

This addition to a grand early-20th-century home in Hobart reads as a generous garden room, housing a new dining and kitchen space that captures the …

The home’s kitchen and dining area is a light, bright and airy space that’s instantly calming and incredibly tranquil. Minimalist tryst: Leichhardt Oaks

A reductive aesthetic and plentiful natural light interlace in Benn and Penna’s elemental extension to a cottage in the Sydney suburb of Leichhardt.

Significant expansion and remodelling work of the Kurt Popper-designed Elwood Talmud Torah occurred in 1972–73. A story of migration, refuge and reconstruction: Elwood Talmud Torah

Viennese émigré Kurt Popper was a remarkable and prolific architect who helped introduce European modernism to the design of Australia’s places of worship.

On a treed escarpment above Margaret River, the long, east–west axis of Ooi House captures and amplifies the essence of the place. Revisited: Ooi House

Ooi House by Kerry Hill Architects is a seminal project in Australia’s modern architectural canon. Revisiting the icon more than two decades after its construction …

Most read

Latest on site

Calendar