Endorsed by

Stealthy sophistication: House Pranayama

With clarity of purpose and compelling spatial planning, this narrow three-level addition to a circa 1920s abode by Architect Prineas provides extra space for family life.

Bellevue Hill has long been regarded as one of Sydney’s most affluent suburbs, with the eastern enclave boasting some of the state’s most highly regarded heritage properties. They sit among other residences no less impressive in size or scale, raised and set back from narrow tree-lined streets that gently wind their way through the leafy neighbourhood. Key to Bellevue Hill’s charm is a rich tapestry of diverse architectural genres, which allows a sense of history to prevail. Certainly, this high-end eclecticism appealed to architect Eva-Marie Prineas’s clients, a professional couple with two teenage daughters, when they purchased the home.

With its textured concrete and minimalist palette, the rumpus room has a raw, industrial feel. Artwork: Gabrijela Iva Polic.

With its textured concrete and minimalist palette, the rumpus room has a raw, industrial feel. Artwork: Gabrijela Iva Polic.

Image: Benjamin Hosking

The circa 1920s two-storey brick abode with slate shingles oozes character and was in excellent condition, thanks to a previous renovation by Burley Katon Halliday. While the clients were happy with the updated kitchen, bathrooms and living spaces, it soon became apparent that original areas of the home needed to function more efficiently, not to mention that the family required more space.

Their straightforward brief called for a study, library and rumpus room as well as a lift to make life easier for visiting grandparents. The desire for separate internal access from the street-level garage, on the site’s northern side, to the raised house was pivotal in determining where the new addition should be positioned. “This project is really different from what we usually do because most of our extensions can’t be seen from the street,” explains Eva-Marie Prineas, principal of Sydney-based practice Architect Prineas.

A sunken courtyard, lined with pale green tiles, captures northern light, making the rumpus room bright and inviting.

A sunken courtyard, lined with pale green tiles, captures northern light, making the rumpus room bright and inviting.

Image: Benjamin Hosking

In this respect, the narrow three-level addition may be unlike any of Eva-Marie’s previous built works, although its eloquent expression is typical of the practice’s style. Clad in dark routed fibre cement sheeting with black steel privacy screens on the upper level, the new extension is economical in its footprint, extending vertically rather than imposing on the site’s boundary.

This modern singular form contrasts with the horizontality of the existing house. Yet its detached street-facing elevation works to accommodate the old verandah and balcony, while a consistent fascia line visually unites old and new. The project entailed extensive structural work to underpin the original dwelling, allowing for a ground-level deck to be built on top of the garage. This outdoor feature then wraps around the rear of the house, further integrating the addition with its surrounds.

Black joinery, windows, doors and finishes provide consistency and anchor the space. Artwork: John Reid.

Black joinery, windows, doors and finishes provide consistency and anchor the space. Artwork: John Reid.

Image: Benjamin Hosking

The new structure’s internal floor space is an unbelievably compact forty-four square metres, with one room occupying each floor – a rumpus room is below ground, the library is at ground level and the study is on top. It’s a compelling exercise in spatial planning, commendable for the logic and clarity of concept that make the overall scheme appear effortless. However, the project was not without its challenges. “It was really important that the rumpus room not feel like a dark, lonely passage. So that space was always going to be interesting in terms of how we resolved it,” notes Eva-Marie.

Her solution positions a small light well near the new internal entry that, along with a skylight and a rear sunken courtyard, captures plenty of northern light. Both the light well and the courtyard are finished in the palest of green tiles to lighten the rumpus room’s interior, which has all the appeal of a trendy inner-city terrace. The tiles’ rippled surface lends a sense of movement, as do the hand-troughed concrete floor and a concrete ceiling featuring a timber imprint. Such details add texture and further soften the room’s materiality.

This zone is a teenager’s dream hangout, while the library is the clients’ perfect retreat. Where the rumpus room’s aesthetic is raw, almost industrial in flavour, the ground-level library is sophisticated. Its palette is still minimal, comprising brush box timber flooring to match the floor in the existing house (as well as the study) and the extension’s distinct black joinery, which stands out even more because of this level’s generous ceiling height.

With its dark palette and small footprint, the project reads as a “black stealth addition.”

With its dark palette and small footprint, the project reads as a “black stealth addition.”

Image: Benjamin Hosking

Eva-Marie’s use of black in a space not even three metres wide may seem unexpected, but her concept is uncompromising. “We wanted the storage and shelving to recede because it is such a narrow space and we also needed something that was anchored,” she says. “The structure reads as some sort of black stealth addition on the side of the house and it made sense to bring that inside as well.” It’s echoed in black steel window frames, although any feelings of heaviness are nullified by a glass threshold to the existing house and full-height bifold glass doors at the front and rear of the library. When these are open, the boundary between inside and outside diminishes, essentially creating a bright outdoor room.

An exquisite attention to detail is evident throughout the project; even the rear sunken courtyard’s delicate balustrade has been well considered to visually align with the study’s privacy screen. And there’s cohesion between the pale green surfaces of the light well and the courtyard and the colour of the small tiles in the library’s ethanol fireplace recess. These mosaics, in black, are in turn used on the addition’s front exterior reveals, a playful element that shimmers in the morning light.

It was always Eva-Marie’s intention to create something elegant that’s bold yet measured, without detracting from the original house. She successfully delivers on this vision, allowing old and new to respectfully coexist while providing the clients with plenty more living areas in an addition that’s undeniably beautiful.

Products and materials

Roofing
Colorbond corrugated sheeting in ‘Woodland Grey’.
External walls
James Hardie Scyon Axon cladding in Dulux ‘Monument’; Classic Ceramics Piemonte Apple tiles; Academy Tiles Micromosaic tiles in ‘Black’.
Internal walls
Painted Dulux ‘Vivid White’.
Windows and doors
L’Officina by Vincenzo custom steel frames in Dulux Micaceous Iron Oxide.
Flooring
Pandomo Loft by Ardex; timber to match existing flooring.
Lighting
Nemo Lampe De Marseille from Mondoluce; Tuba surface-mounted lights and Cardan downlights, both from Inlite.
Heating and cooling
EcoSmart XL Series ethanol burner.
External elements
Timber decking in turpentine finish; custom planter box made from James Hardie Scyon Axon.
Other
bjekto Paulistano Armchair from Hub Furniture; Koskela Quadrant Soft Sofa and Ottoman; Knoll Richard Schultz outdoor day bed.

Credits

Architect
Architect Prineas
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Eva-Marie Prineas, Bridget Webb, Jacqueline Lindeman, Luisa Campos
Consultants
Builder Agia Projects
Engineer Benvenuti S.C.
Joinery Agia Projects
Landscaping Architect Prineas with Nature Nurture
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 1126 m2
Building area 379 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2017
Design, documentation 17 months
Construction 16 months

Source

Project

Published online: 20 Feb 2018
Words: Leanne Amodeo
Images: Benjamin Hosking

Issue

Houses, December 2017

Related topics

More projects

See all
Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Calendar