House Reduction

An inner-city renovation follows the ‘quality not quantity’ mantra, reducing its footprint instead of adding space.

How much space do we really need to live comfortably? Australia is building the largest homes in the world, now almost 10 percent bigger than in the United States. But living small, as opposed to living large, doesn’t mean that comfort has to be sacrificed. This is demonstrated by House Reduction, designed by Shelley Freeman and Melissa Bright of Make Architecture Studio. In the renovation of an existing inner-city Victorian home, Shelley and Melissa have managed to reduce the footprint of the house, while improving the quality of the space.

The benefits of living in smaller houses have been recognized and promoted in many parts of the world. An extreme example is the small house movement – a social and architectural movement that advocates living in particularly small homes (rarely exceeding forty-six square metres). In these small homes the emphasis is placed on design rather than size, and as a result they cost less to build, maintain, heat and cool. This, of course, has advantages in terms of sustainability – the smaller the building footprint, the better. Make Architecture has reduced the footprint of this project by removing one of the bedrooms to make way for the additional bathrooms that were requested by the clients, and by reconfiguring a multifunctional living area.

A full-height window connects the living room and outdoor room.

A full-height window connects the living room and outdoor room.

Image: Peter Bennetts

Although the footprint of the house has been cut back, interior spaces do not feel cramped or cluttered. The original height of the ceilings was retained, which assists in giving a sense of space. Within the main living area, details such as window seats and study nooks create multifunctional rooms, or rooms within rooms. Of particular note is the treatment of the threshold between the new living room and the outdoor room. A partially operable, full-height window to the semi-outdoor space sits adjacent to the brick fireplace.

The windowsill has been extended to create extra seating and, similarly, at the edge of the fireplace a raised ledge can also be used for this purpose. The television in the living room can be pivoted around to face the window to the outdoor room, further establishing a connection between indoors and outdoors. This would be an appealing way for the clients’ two teenage sons to watch the cricket or tennis on a summer’s day.

Timber batten screens can be moved to track the sun.

Timber batten screens can be moved to track the sun.

Image: Peter Bennetts

The outdoor room is enclosed by a series of horizontal, painted timber batten screens that can be positioned for comfort according to the direction of the sunlight. When the timber screens are closed and the glass sliding doors are open, the room becomes an internal space and serves as an extension of the adjacent dining area. With the screens open, the space becomes a completely external terrace. In addition to these passive environmental control benefits, the screens are also an aesthetic interpretation of the weatherboards in the existing part of the house.

The rear elevation is an abstracted form of the existing hipped roof.

The rear elevation is an abstracted form of the existing hipped roof.

Image: Peter Bennetts

The site runs between two streets, so the new part of the house at the rear also has a street frontage. The architects have taken cues from the original building to create another “front” to the house. The rear elevation is an extruded form of the existing hipped roof, which has been sliced off. Clad with translucent polycarbonate on the upper level, the distinctive form shimmers as if it were metal during the day and glows at night. In this way, the new elevation “gives” something back to the public street by intriguing passers-by.

The chosen material textures and products create a warm, inviting home that follows the mantra of “quality, not quantity.” Make Architecture has attended to every architectural detail. The brick fireplace in the living room, for example, features a pattern that attempts to disguise the vents. Although there is a consistent interior colour palette, the variety of textures gives interest and defines the various zones within the multifunctional living spaces. A series of elegant pendant lights hang over key spaces, including the two window seats, which assists in defining zones.

One of the ways the architects were able to convince the clients to reduce the footprint of the house was by planning a detached, multifunctional studio/garage in the backyard. This addition, which is yet to be built, takes into consideration the need for a separate living room for the clients’ teenage sons. The small brick building will also add to the rear street frontage and act as a counterpoint to the weatherboards in the main part of the house. A small swimming pool and some further landscaping are planned to complete the project.

It makes sense for Australians to better use existing dwellings – particularly in terms of sustainability – as has been done in this renovation by Make Architecture. Clever maximization of space has allowed this family to enjoy an inner-city lifestyle without feeling cramped. Efficient planning and attention to every detail has ensured that each square metre of the home is used, and the result suggests that you really don’t need much space to live comfortably after all.

Products and materials

Roofing
Lysaght metal roof sheeting in Colorbond ‘Windspray’; SunPal Multicell polycarbonate roof cladding; ModWood Mini board wood composite battens.
External walls
SunPal Multicell polycarbonate in ‘Solar Grey’.
Internal walls
Euroa Clay Products glazed brick in black.
Windows
Capral 200 Series windows in matt black zinc powdercoat, with Brio tracks; Breezway aluminium Altair louvres.
Flooring
Messmate timber flooring; stringybark timber decking.
Lighting
Coco Flip Design Studio Coco pendant; Tube pendant lights; Studio Italia Blownup lights; Richmond Lighting.
Kitchen
Stone Italiana Greige Grain benchtop; New Age Veneers joinery veneer in ‘Silverline’; Qasair back-ducted rangehood; E:line microwave and stainless steel oven; Highland cooktop; Hafele under-bench rubbish bin; Abey Leichhardt laundry trough and Nu Queen Daintree undermount sink; Krysten chrome sink mixer; Siena chrome gooseneck sink mixer; Siemens semi-integrated dishwasher; Fisher and Paykel stainless steel freestanding fridge.
Bathroom
Mark Tuckey recycled timber benchtop.
Heating and cooling
Cheminées Philippe Australia fireplace; Nissl Eichert Heating hydronic heating.

Credits

Architect
Make Architecture Studio
Kew, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Melissa Bright, Shelley Freeman, Bruce Rowe, Gillian Hatch
Consultants
Builder 4AD Construction
Engineer FMG Engineering
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site area 470 m2
Building area 215 m2
Category Residential
Type New house, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 10 Jul 2012
Words: Katelin Butler
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, April 2012

Related topics

More projects

See all
A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression …

A long gable over the northern wing connects the new living spaces and directs sight lines toward the river. Verandah living: Brisbane Riverbank House

Set above the bends of the Brisbane River and informed by the material qualities of the existing 1930s cottage, a new brick and timber living …

Wrapped in hand- fixed shingles and set on recycled brick plinths, the contemporary pavilions are discrete yet sympathetic to the older home’s character. Sun catcher: Empire House

Two subtle yet sophisticated pavilions designed by Austin Maynard Architects, delicately stitched to a modest Canberra cottage, honour the interwar character of the home, while …

Most read

Latest on site

Calendar