2012 Houses Awards: Sustainability

House Reduction (Vic) by Make Architecture Studio

Jury comment

The design approach for this house is intrinsically sustainable – “quality, not quantity.” Most renovations involve additional floor area, but here the footprint of the house is reduced while at the same time improving the quality of space. Efficient planning and attention to detail has ensured that each square metre of the home is used, and the result shows how to make better use of existing dwellings.

A key decision was to make spaces multifunctional, particularly the outdoor room. A series of painted timber batten screens encloses the space, and can be positioned according to the direction of the sunlight and breezes throughout the day. This intermediate space effectively modulates the outdoor conditions and is used accordingly. When the screens are closed and the glass sliding doors are open, the room becomes an extension of the adjacent dining room. When the screens are open, it functions as an external terrace. House Reduction also follows first principles of sustainable design – good passive ventilation with high louvres to expel hot air, solar planning and sustainable material selection – and it promotes occupant operability as opposed to mechanical conditioning.

See our review of this project from Houses 85.

Award for Sustainability supported by Viridian.

Products and materials

Roofing
Lysaght metal roof sheeting in Colorbond ‘Windspray’; SunPal Multicell polycarbonate roof cladding; ModWood Mini board wood composite battens.
External walls
SunPal Multicell polycarbonate in ‘Solar Grey’.
Internal walls
Euroa Clay Products glazed brick in black.
Windows
Capral 200 Series windows in matt black zinc powdercoat, with Brio tracks; Breezway aluminium Altair louvres.
Flooring
Messmate timber flooring; stringybark timber decking.
Lighting
Coco Flip Design Studio Coco pendant; Tube pendant lights; Studio Italia Blownup lights; Richmond Lighting.
Kitchen
Stone Italiana Greige Grain benchtop; New Age Veneers joinery veneer in ‘Silverline’; Qasair back-ducted rangehood; E:line microwave and stainless steel oven; Highland cooktop; Hafele under-bench rubbish bin; Abey Leichhardt laundry trough and Nu Queen Daintree undermount sink; Krysten chrome sink mixer; Siena chrome gooseneck sink mixer; Siemens semi-integrated dishwasher; Fisher and Paykel stainless steel freestanding fridge.
Bathroom
Mark Tuckey recycled timber benchtop.
Heating and cooling
Cheminées Philippe Australia fireplace; Nissl Eichert Heating hydronic heating.

Credits

Architect
Make Architecture Studio
Kew, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Melissa Bright, Shelley Freeman, Bruce Rowe, Gillian Hatch
Consultants
Builder 4AD Construction
Engineer FMG Engineering
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site area 470 m2
Building area 215 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 9 months

Source

Award

Published online: 27 Jul 2012
Words: Houses Awards Jury 2012
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, August 2012

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Calendar