House Shmukler

This sustainability case study is linked to a discussion on the attitudinal shifts required to achieve sustainable living.

House Shmukler was conceived of as a series of boxes suspended in a large, shed-like space.

House Shmukler was conceived of as a series of boxes suspended in a large, shed-like space.

Image: Brett Boardman

House Shmukler was conceived of as a series of boxes suspended in a large, shed-like space. The private spaces of the house – the bedrooms and bathrooms – hover over the public spaces. Each bedroom is expressed as a box, pulled apart from its fellows. This creates a series of double-height voids and the edges of the private spaces describe the public volumes.

The clean, white boldness of the house’s facade offers visual respite in a street full of mixed architectural styles, from five-storey 1970s apartment buildings to Federation semis with hacienda renovations. Turning its back on this mixed-built context, the house looks inward to a series of interesting spatial experiences, from the alternating ceilings and voids on the ground floor to the lofty hall above and the intimate little bedrooms.

The site is long and narrow and faces north at the rear. So the challenge became: how do we bring light and air into the long, deep plan? Side penetrations are limited to below fence height, screening out the close neighbours and promoting entry of cool air. Operable skylights are concealed above the first-floor boxes, allowing light to bounce ethereally off them and into the interior.

The design of this house is experimental in its sustainability initiatives, using dramatic space and form as part of its passive heating and cooling system. Our clients have experienced one summer there so far, and reported that they were cool and comfortable during the heatwave.

Operable skylights are concealed above the first-floor boxes, allowing light to bounce off the white boxes and into the interior.

Operable skylights are concealed above the first-floor boxes, allowing light to bounce off the white boxes and into the interior.

Image: Brett Boardman

The ground-floor service spine and first-floor hall are organized to insulate the house from the belting afternoon sun, keeping living and sleeping spaces cool in summer. The house is designed to promote stack-effect ventilation, drawing cool air in down low and allowing it to escape through the operable skylights. In addition, ceiling fans are provided in the sleeping spaces. The house is fully insulated. Bedrooms are planned away from contact with the western wall, and away from contact with the roof. The volume of the house, in combination with the in-wall and ceiling insulation, is used to stabilize comfortable temperatures.

In-slab heating creates a radiant heat source, which gives a greater perception of warmth than air temperature change. The temperature is set low and augmented by gas heating. The overall strategy of the house, using multiple double-height voids, allows light to penetrate the depth of the long, narrow plan from the north and the sky, reducing the need for artificial lighting. Meanwhile, the mono-pitch roof minimizes the need for guttering and in-ground PVC piping, connecting rainwater to the under-deck tanks and water recycling system.

This house won the Sustainability and New House under 200 square metres categories of the 2011 Houses Awards.

Read “Shifting attitudes to sustainable living,” a discussion related to this case study.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom-orb, Colorbond ‘Surfmist’.
External walls
Lysaght Custom-orb, Colorbond ‘Surfmist’; Austral Plywoods ply cladding, matt, 2-pac polyurethane clear finish; Radiata pine weatherboards, painted white.
Internal walls
Austral Plywoods 6 mm hoop pine plywood, matt, 2-pac polyurethane clear finish; CSR plasterboard, painted in Dulux ‘Vivid White’.
Windows
Aluminium frame with black powdercoat and timber frame painted Dulux Lexicon, both from Window Solutions.
Flooring
Concrete, steel trowel finish; Killarney ash tongue-and-groove, satin polyurethane finish; oiled blackbutt decking.
Lighting
Tom Dixon beat pendants; Ango hanging wall pendant; Sunny Lighting wall lights; Cosmoluce wall lights.
Kitchen
Electrolux fully integrated fridge/freezer; Smeg stainless steel oven and cooktop; Miele fully integrated dishwasher; Qasair rangehood; Abey mixer; Oliveri sink; Hafele joinery pulls; Furniture Ply hoop pine plywood joinery, matt, 2-pac polyurethane clear finish; MDF joinery, painted Dulux ‘Vivid White’; concrete benchtop.
Bathroom
Caroma Cube basin; Kaldewei Saniform bath; Dura bath; Tonic WC suite; Mizu showerhead; Brodware Dial tapware; Parisi joinery pulls.
Heating/cooling
Hunter Pacific Concept 2 ceiling fans; in-slab heating.
External
Real-Crete Outdoor Products concrete sleepers; recycled hardwood oiled timber and black powdercoated aluminium pool fence.

Credits

Architect
Tribe Studio
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Hannah Tribe, Josephine Hurley, Aaron Murray, Tony Tribe
Consultants
Builder JLS Construction
Engineer Cardno
Interiors Tribe Studio, Client
Landscaping Client
Lighting Tribe Studio
Site Details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Project Details
Status Built
Website http://www.tribestudio.com.au/#1467126/House-Shmukler
Category Residential
Type New houses, Revisited / first house

Source

Discussion

Published online: 12 Jan 2012
Words: Hannah Tribe
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, October 2011

Related topics

More discussion

See all
The proposed plaza and building on Sydney's George Street designed by David Adjaye and Daniel Boyd. Future Indigeneity: Shared values in the built environment

In recognition of National Reconciliation Week, Carroll Go-Sam outlines how new approaches to design, agency and participation are securing the future of Indigeneity and reshaping …

Stephen Choi. So, we’ve declared a climate and biodiversity emergency. Where to from here?

Stephen Choi outlines how architects – at the most practical level – can save the earth, from deepening our understanding of human behaviour to uniting …

Those arguing that cities with higher densities can be less vulnerable to pandemics point to Hong Kong as an example. As coronavirus forces us to keep our distance, city density matters less than internal density

As coronavirus forces us to keep our distance, city density matters less than internal density

Nik Karalis, CEO of Woods Bagot, working from home. Negotiating an 'undefined and uncontained' crisis: Woods Bagot CEO Nik Karalis

Woods Bagot CEO Nik Karalis speaks with ArchitectureAU editor Linda Cheng about his global firm’s response to the COVID-19 crisis.

Most read

Latest on site

Calendar