Howard Place

In the regional Victorian city of Bendigo, a small civic project by Williams Boag Architects goes beyond its initial brief of creating a safe waiting area for people after dark, to become a community hub, day and night.

At a time when many public commissions are identified or identify as “iconic,” Williams Boag Architects has shown that a project can share the limelight and still make a big impact. While this Bendigo project aspires to be as visually unobtrusive as possible, it has still provided widespread benefits to the local community.

Driven primarily by a long-term need for a safe, accessible space for the weekend crowds who emerge from Bendigo’s bars and clubs in the early hours of the morning (facing long waits for taxis due to a limited supply), the new public infrastructure project contains a toilet block, a shelter with seating and queuing systems.

The amenities are in Howard Place, which abuts the fine heritage-lined street of Pall Mall, as well as the adjacent Rosalind Park. This position certainly raised concerns among some locals who felt that a new structure, particularly one of this nature, would overshadow the heritage streetscape and historic monuments such as the statue commemorating the gold rush. Williams Boag Architects, which had been involved with the design since inception in a strategic review role, advocated for this location because of its proximity to the main nightspots in town. The architects felt it was important to locate facilities such as these where they are most needed.

A well-lit waiting spot for people who have left local pubs at night.

A well-lit waiting spot for people who have left local pubs at night.

Image: Fred Kroh

Director Peter Williams says they were confident they could design a contemporary structure that would not impinge on the heritage character of the area. A “disappearing act” was achieved by what Williams calls “dematerialization.” The transparent polycarbonate roof is the perfect height to be obscured by tree canopies, barely noticeable until one is directly under it. In itself this interaction has benefits. During summer the leafy trees offer shade and in winter the bare branches allow sunlight to drench the space. The main solid element, the ellipse-shaped toilet block, appears more permeable due to its elevated position and contoured form – without a noticeable end, the mass dissolves as one circles around it. Even its vertical cantilever supports offer the twin benefits of being visually slim and “unclimbable.”

Howard Place extends the civic space towards the nearby cafes.

Howard Place extends the civic space towards the nearby cafes.

Image: John Gollings

Williams says a pivotal moment was when the perception of the project changed from a structure specifically designed to counteract the occasional violence and misbehaviour caused by crowds of fractious revellers with a few drinks under their belt, to a new addition with the potential to benefit the city twenty-four hours a day. As if fulfilling its own prophecy, the public space has become a popular meeting place for tourists, the toilets are now used by customers of nearby cafes and restaurants, and the wi-fi hotspot attracts school kids before and after class. Details, such as bins with lids wide enough to fit those ubiquitous pizza boxes, add to the considered amenity offered to its users.

The ultimate test of any public project is the response from the people who use it. Not only have some of the locals been heard praising the workmanship of Howard Place, but many of its original detractors have since congratulated Williams on the outcome.

Credits

Design practice
Williams Boag Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Peter Williams, Charity Edwards, Rimmon Martin, Jonathan Whitty, Benjamin Hadley
Consultants
Builder Walsh & O’Meara Builders
Building surveyor Hans Tracksdorf
Electrical & hydraulic engineer ECM Group
Land surveyor Tomkinson Group
Structural and civil engineer Acor Kersulting
Traffic engineers Cardno Brisbane
Site details
Location Bendigo,  Vic,  Australia
Category Commercial / public buildings, Landscape / urban design
Type Amenities, Outdoor / gardens, Public / civic
Project Details
Status Built
Completion date 2012
Client
Client City of Greater Bendigo
Website bendigo.vic.gov.au
Related topics

More projects

See all
The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street. Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes. Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Vegetation forms an integral part of Kampung Admiralty’s envelope, mitigating the urban heat island effect and softening the building’s profile. Creating stronger communities: Kampung Admiralty

Woha’s Kampung Admiralty offers a prototype for a community hub that supports ageing in place, encourages multi-generational interaction and prizes environmental and social sustainability.

Most read

Latest on site

Calendar