Endorsed by

A cut above: Hues Hair

Inspired by the Memphis Group, architect Adriana Hanna uses playful colour and sharp shapes to create a Melbourne hair salon that’s a cut above the rest.

The client for Hues Hair came to architect Adriana Hanna with a pragmatic brief and few preconceived ideas of what the space could be. Despite a tight budget and timeframe, the client’s trust allowed Hanna to charge forward with her thrilling design.

Simple geometric shapes arranged in a seemingly disorderly manner create an expressive play on form and scale.

Simple geometric shapes arranged in a seemingly disorderly manner create an expressive play on form and scale.

Image: Dan Hocking

Located in a suburb flooded with competing salons, Hues Hair is unlike any other in the streetscape. In fact, it’s unlike a typical Melbourne salon altogether. Keen to avoid the usual salon window tack, where customers are displayed as if they were visual merchandise, Hanna looked to create a much more private and intimate experience.

With the salon’s clientele largely garnered by word of mouth rather than passing foot traffic, Hues Hair has an intentionally quiet street presence. Its modest storefront creates a sense of exclusivity – only those in the know would realize that the storefront conceals a hair salon behind its doors.

The hair stations are not visible from the street, but organized across the tenancy as a series of seemingly randomly placed objects. In fact, the three-sided hair stations are located with calculated purpose, positioned to obscure views to and from each station, ensuring a sense of privacy for individual clients.

Mirrors and reflective perspex form unique visual connections between spaces.

Mirrors and reflective perspex form unique visual connections between spaces.

Image: Dan Hocking

Citing Memphis Group founder Ettore Sottsass and contemporary Melbourne-based artist Emily Floyd as influences, Hanna injected the interior with a playful use of colour and simple geometric forms. Imbued with only two colours, peach (which Hanna’s research suggested was the most flattering tone for the complexion) and forest green, the salon’s interior gains a sense of order and unity. The two colours are applied with deep consideration, sharpening the geometric forms and clarifying the visual reading of positive and negative space. The ceiling grid was retained due to budget restraints, but its regular and rational geometry is reinforced by green paint over a peach backdrop and maps the warped coordinates of the hair stations beneath it.

The geometric forms appear at varying scales. Narrow pointed archways are overlapped with oversized circles, triangles and arches. When you look at these oversized forms, which are flattened by the use of the peach and forest green, your understanding of scale and depth becomes dislocated. It’s only the Paola Navone Eumenes chairs that help you identify how these forms relate to the human scale or suggest the possibility of habitation.

As you traverse from one space to another, the perception of the colours shifts. What looks peach in one room appears white in the next – a visual game reminiscent of James Turrell’s work. Mirrors, which are essential to every salon, are also instrumental to the design. Influenced by installation artist Jeppe Hein, Hanna has used mirrors to visually complete geometries of half forms, confusing the eye between the physical and the reflected.

Between the pure geometries, the strict use of colour and the deceptive use of reflection, the interior, riddled with visual games, has a hyper-stylized feel that has more in common with a gallery space or installation than a typical hair salon.

The thrilling visual playground that Hues Hair offers sets it apart from any other salon.

Products and materials

Walls and ceilings
Existing precast concrete walls painted in Porter’s Paints ‘Green Velvet.’ Existing acoustic ceiling tile painted in Dulux ‘Unbleached Calico’ and Porter’s Paints ‘Green Velvet.’ Mitchell Group EuroMir colour mirror in anthracite and bronze. MDF joinery painted on site in matching colours.
Flooring
Existing concrete slab painted in Porter’s Paint ‘Green Velvet.’
Lighting
Artemide Lesbo table lamp.Seletti Linea lighting.
Furniture
Euphoria chairs in black and white houndstooth pattern by Eumenes from Cosh Living. Vintage Casalino chairs designed by Alexander Begge for Casala.

Credits

Design practice
Adriana Hanna
Project Team
Adriana Hanna
Consultants
Builder Shane Pierce
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Urban
Category Interiors
Type Retail
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 2 months
Construction 1 months

Source

Project

Published online: 4 May 2017
Words: Ella Leoncio
Images: Dan Hocking

Issue

Artichoke, September 2016

Related topics

More projects

See all
The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Rattan panels accentuate the form of the ceiling and are a reminder of “a straw hat that would have been worn on a paddle steamer.” A sense of ceremony: Bert’s Bar and Brasserie

Designed by Akin Atelier, Bert’s Bar and Brasserie in Sydney’s Northern Beaches is reminscent of the grand hotel dining rooms of the 1930s.

Most read

Latest on site

Calendar