Illums Box

Mano Ponnambalam and Jenny Hien explore the possibilities of changing light and shade in a structure designed for the 2009 Sculptures By the Sea exhibition.

The Sculpture By the Sea exhibitions have been held at Bondi Beach every year since 1997 and at Cottesloe Beach, Perth, since 2005. The Illums Box by architect Mano Ponnambalam and Jenny Hien was exhibited as part of the 2009 Sculpture by the Sea exhibition at Bondi.

Sited at the end of a stormwater drain on Tamarama Beach, the Illums Box had different experiential qualities throughout the day. The function of the box was interchangeable – a popular cubby house for children playing at the beach during the day, a beautiful light box for people to enjoy the beach at night, a viewing box that frames the view of the horizon beyond or quite simply a sculpture to appreciate the play of light.

Detail of the construction of the timber pallets.

Detail of the construction of the timber pallets.

Image: Rudi van Starrex

The Illums Box was built from three hundred plantation pine timber pallets, each with a 1,100 mm × 1,100 mm dimension. Due to its siting on the beach, it was necessary for the box to withstand winds of up to 150 kilometres per hour. As a further design constraint, there were strict regulations from the council about interventions at this much-loved beach location. In response, the sculpture (weighing six tonnes) was anchored at only six strategic points onto the concrete base below (the stormwater drain) with 1.5 mm thick galvanized bracing straps. The structural solution is a good example of how modular design can be used for maximum efficiency and cost effectiveness.

Another way in which disturbance to the site was minimized was to make the sculpture fully self-sufficient. The lights were powered by batteries that were charged throughout the day by solar panels fitted to the top of the sculpture. These artificial lights give the sculpture a new life by night.

Finally, but most importantly to the designers, at the close of the exhibition, all materials were either reused or recycled. This, paired with the economic and efficient use of modular design, meant that waste from the project was nil.

www.sculpturebythesea.com
www.manoarchitects.com

Source

Review

Published online: 1 Jun 2010
Words: Katelin Butler
Images: Rudi van Starrex

Issue

Houses, June 2010

Related topics

More review

See all
In the main gallery, the vessels are displayed on a surface composed of forty-five tables designed by John Wardle Architects. Dialogues and dichotomies of vessels

Cassie Hansen reviews An Idea Needing to be Made, an exhibition of ceramic art that explores the dichotomous still life of the ubiquitous vessel.

House in Country NSW by Virginia Kerridge Architect. Australian House of the Year 2011. A decade of Australian residential architecture

Marcus Baumgart reflects on the past decade of Australian House of the Year winners from the Houses Awards, offering an insight into the changing nature …

Harry Seidler and fellow students at Black Mountain College, North Carolina, USA, 1946. Thistleblowers: Bauhaus Diaspora and Beyond

Caroline Montague explores a new publication that celebrates this iconic movement and the spread of its influence.

The Garma Cultural Knowledge Centre in North East Arnhem Land (2014), built on the land of the Yolngu people and designed by Build Up Design, is an example of a project that combines Indigenous customs with introduced ways to negotiate a creative synthesis. The Handbook of Contemporary Indigenous Architecture

Julie Willis reviews this hefty volume which provides a significant snapshot of our understanding of Indigenous architectures throughout the world.

Most read

Latest on site

Calendar