Endorsed by

Everyday extraordinary: Indooroopilly House

Composed as a series of concrete and masonry platforms, this rigorously executed home by Owen Architecture with Lineburg Wang maintains the pleasure of low -density living through a considered exploration of architecture and terrain.

Beyond the compact footprint of the CBD, Brisbane is a city of sprawling suburban enclaves, carved out by the serpentine course of the Brisbane River. Twenty-first-century densification challenges the twentieth-century suburban pattern of pavilions in the landscape, making it difficult to uphold low-density ideals in the context of diminishing green space and expanding building footprints. Indooroopilly House, designed by Paul Owen of Owen Architecture and Michael Lineburg of Lineburg Wang, tackles the rigorous demands of building new on a steep and narrow site, committing equally to the experience of architecture at the scale of the city and the person.

Despite the favourable qualities of elevation and view, the conceptual beginnings of Indooroopilly House were mostly directed by the constraints of its ten-metre-wide site. “If we were working on the original block that was twenty metres wide, we would start by making garden or courtyard spaces and design a single-level house wrapping around open space,” Paul explains. “But on a small lot, this diagram doesn’t work.” Determined still to forge a landscape proposition, Paul and Michael sought alternative ways to reconfigure the relationship of architecture and terrain.

A frameless glass wall behind the sitting room bench creates a dynamic edge condition.

A frameless glass wall behind the sitting room bench creates a dynamic edge condition.

Image: Toby Scott

The long section reveals the legibility of their poignant idea: a series of concrete platforms moving in step with the rise and fall of the earth, front and back sections offset by a half level and connected by a dogleg staircase. “We knew we had to make a compact house,” Michael says. “By putting the staircase in the centre, we knew we could reduce the footprint, ensuring that there are effectively no corridors.” The plan is equally determinant. Widest at the centre, it “pinches” at front and back corners, giving length to opposing north-eastern and south-western edges, guiding view corridors and channelling sunlight and breeze inside.

Careful management of the terrain results in a house presenting on the street as a lightweight garden folly set upon a solid garden wall. The thinness of the projecting elevation minimizes the visual impact of the whole and maximizes the apparent distance between it and neighbouring houses. The composition of off-form concrete and white rendered masonry subverts the presence of the garage door and reinforces the weightiness of the hillside, suggesting that as the ivy takes over, the rusticated base will become part of the natural conglomeration of the garden.

Deliberate moves to “step” in section and “pinch” in plan strengthen the landscape intentions of the architecture. Rooftop and boundary gardens are deployed to soften views out and reinforce the presence of nature from within. As effectively as the building creates and establishes platforms for landscape, it also bends and flexes in order to frame it. In the northern half, a weather- board skin wraps the street terrace, editing views toward the tangle of vestigial landscape across the street, framing lush green against blue sky while drawing the northeasterly breeze into the lounge room and children’s bedrooms.

Prospect and refuge are balanced by a flexible envelope that allows vestigial landscapes to filter into the house.

Prospect and refuge are balanced by a flexible envelope that allows vestigial landscapes to filter into the house.

Image: Toby Scott

Entry to the house proper is via a side pathway, coinciding with the outdoor terrace at the southern end of the site. Here the splayed wall of the pinching plan opens out, guiding views toward the lengthy Chelmer Reach of the Brisbane River. Terrace, kitchen and sitting room feel embedded in the earth. The smooth, grey surfaces of off-form concrete and marble, constituting floors, ceilings, walls and benchtops, appear monolithic as if carved from a quarried hillside. By contrast, the golden tones of American oak and brass are heightened against silvery greys. The chromatic experience is something quite unlike that of a room with white walls. These spaces are compelling, cavernous and calm.

The terracing of the plan tracks the falling terrain, striking a datum that registers the sunken sitting room. Here, contained by glass walls, a U-shaped bench fashions a space for intimate conversation that appears to be perched on the edge of a precipice. The folding of the concrete slab at this juncture is mirrored in the floor above, where private chambers dedicated to dressing, bathing and sleeping are also positioned to engage with the duality of prospect and refuge.

Golden-hued American oak joinery elevates the everyday experience of the main bedroom and robe.

Golden-hued American oak joinery elevates the everyday experience of the main bedroom and robe.

Image: Toby Scott

The generous proportions of robe, ensuite and bedroom reflect the importance placed on the ceremony of everyday tasks. In the ensuite, the expense and precision required to realize a concrete floor pay off as its tiled marble surface slides seamlessly into a sunken bathtub. As light spills down from the skylight above and the view extends over the bedroom toward distant treetops and the Brisbane River, the purest elements of nature and architecture converge.

Although intensely site-specific, Indooroopilly House supports the broad notion that the resolution of building and landscape precedes architectural proficiency. Negotiating topographical and climatic sensitivities, this project casts a wide web, considering impact in macro and micro contexts. It demonstrates that when physical and phenomenological worlds become part of the experience of architecture, the everyday is elevated to something extraordinary.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb in Zincalume; off-form concrete.
External walls
James Hardie Scyon Linea weatherboard in Dulux ‘Whisper White’; off-form concrete; sand and cement and roughcast renders in Dulux ‘Whisper White’.
Internal walls
CSR Gyprock plasterboard and sand and cement render in Dulux ‘Whisper White’; off-form concrete.
Windows
Custom hardwood frames by Allkind Joinery and Glass; D’angelo brass sash spurs; Bristol friction stays; Brio sliding window hardware.
Doors
Custom hardwood frames by Allkind Joinery and Glass; Parisi brass lever handles; Centor and Brio hardware.
Flooring
Victorian ash boards in Bona ‘Naturale’.
Lighting
Flos Easy Kap recessed lighting from Euroluce; Nordlux wall and ceiling lights and THPG wall lamp from Caribou; Ligman Gino 2 external wall light from LAD.
Kitchen
American oak veneer and solid timber; Carrara marble; MDF drawer fronts in Dulux 2-pac; Miele integrated dishwasher; V-Zug oven and gas cooktop; Fisher and Paykel integrated fridge; Schock Soho sink in ‘Nanogranite’ from Abey.
Bathroom
Carrara marble slab and hexagon mosaic tiles; glazed ceramic tiles; Catalano Premium basin and Sfera Monobloc toilet; Astra Walker tapware.
External elements
PGH Bricks and Pavers smooth-face brickwork in ‘Black and Tan’.
Other
Custom American oak, brass and Carrara marble wardrobe and dresser with Rowsaan Cloud handles; furniture from Cult; bed linen from Sheets on the Line.

Credits

Architect
Owen Architecture
Project Team
Paul Owen, Michael Lineburg
Architect
Lineburg Wang
Consultants
Builder Robson Constructions
Engineer Westera Partners
Landscape architect Dan Young Landscape Architect
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 607 m2
Building area 332 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2019
Design, documentation 19 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 3 Apr 2019
Words: Michelle Bailey
Images: Toby Scott

Issue

Houses, February 2019

More projects

See all
Operable screens to the laneway offer natural ventilation, light and privacy. Breathing room: Darling Lane

Challenging the ubiquity of open-plan living, a series of flexible rooms has been added to this historic inner-city warehouse, forming the latest “chapter” in the …

A recessed niche in the bedroom wall makes reference to the form of the original attic space. Celebrating curves: Regent

A gentle, intricate alteration and addition to a Paddington terrace uses soft curves and interlocking forms to graft the new onto the old and provide …

Otherwise restrictive planning controls allowed for an elevated design with useable undercroft space. Open quarters: Ballarat East House

Divided into four zones including a central deck, this Porter Architects designed house in Ballarat is simple in plan but offers open and breezy living …

The Fabshack project in the Blue Mountains is a case study in prefabrication and minimizing waste. Flexible thinking: Fabshack

Innovative thinking lies behind this compact and distinctive cabin. Designed and built by its owner, the project tests prefabricated components to develop an efficient and …

Most read

Latest on site

Calendar