Between city and sea: Institute for Marine and Antarctic Studies

Click to enlarge
The new home of the University of Tasmania’s Institute for Marine and Antarctic Studies assumes a prominent position on Hobart’s waterfront.

The new home of the University of Tasmania’s Institute for Marine and Antarctic Studies assumes a prominent position on Hobart’s waterfront. Image: Leigh Woolley

1 of 8
The scale and form of IMAS are informed by the adjacent buildings on Princes Wharf.

The scale and form of IMAS are informed by the adjacent buildings on Princes Wharf. Image: Leigh Woolley

2 of 8
Horizontal bands of glazing expose the inner workings of the Institute and connect land side to water side.

Horizontal bands of glazing expose the inner workings of the Institute and connect land side to water side. Image: Leigh Woolley

3 of 8
At its western edge, the building opens towards Parliament, Salamanca and Mount Wellington.

At its western edge, the building opens towards Parliament, Salamanca and Mount Wellington. Image: Leigh Woolley

4 of 8
Circulation at the western end of the building is defined by a red-orange ribbon, which links stair to entry.

Circulation at the western end of the building is defined by a red-orange ribbon, which links stair to entry. Image: Leigh Woolley

5 of 8
Open-plan offices remain visually connected to laboratory spaces.

Open-plan offices remain visually connected to laboratory spaces. Image: Leigh Woolley

6 of 8
The IMAS material palette is appropriate to the wharf vernacular, with tones that allude to the marine and Antarctic studies taking place within the building.

The IMAS material palette is appropriate to the wharf vernacular, with tones that allude to the marine and Antarctic studies taking place within the building. Image: Leigh Woolley

7 of 8
A lunch room and open deck on the second level engage with Sullivans Cove.

A lunch room and open deck on the second level engage with Sullivans Cove. Image: Leigh Woolley

8 of 8

The simple form of a research building by John Wardle Architects and Terroir on Hobart’s waterfront belies a complex weft of history, site and program.

In architecture, everything begins with the site – which cannot properly be separated from the place. This is especially so in the case of the University of Tasmania’s Institute for Marine and Antarctic Studies building (IMAS) in Hobart designed by John Wardle Architects in association with Terroir. Situated on the very edge of the waterfront on Princes Wharf, just across from Salamanca Place, IMAS occupies the space on which previously stood the second of two large sheds built to service ships loading and unloading alongside. The first of those sheds, Princes Wharf No. 1, still remains (refurbished, it is now used for public events and exhibitions) and IMAS stands between it and another large shed-like structure, belonging to CSIRO, further along the water’s edge.

This part of Hobart – the open space of Sullivans Cove – is where the city and the surrounding landscape are drawn together in a place that has great historical as well as topographical significance. Here the hills meet the river – gesturing to the mountain behind and the sea beyond – on a flat surface, like the floor of an amphitheatre, that encompasses reclaimed land, concrete harbour apron and the water plane of the cove itself. The significance of the site and the need to attend not only to its heritage values, but also to its topography, to its character as a civic space, and to the engineering demands of its positioning on the sea wall, meant that the overall context within which the design process was situated was already well-defined before there were any considerations pertaining to the building itself or the needs of the Institute. One might even say the design process was therefore heavily constrained, except that here the “constraints” were no mere external impositions, but related directly to values and conditions inherent in the place itself – so that the need for the design to respond “to the place” was all the more salient. Yet though the design context may have been complex, the building that has resulted has a simplicity and clarity that belie any such underlying complexity.

The scale and form of IMAS are informed by the adjacent buildings on Princes Wharf. Image:  Leigh Woolley

The form of the building, consistent with what was there before, is that of a shed – “science in the shed,” as the slogan has it. One of the features of the shed, as a built form, is the way in which it establishes and opens up a space through the enclosing of that space. One might say that all buildings operate in this way, but the shed form does this in an especially simple and basic fashion, and the space it opens up is one whose very openness is directly and immediately evident. In the case of IMAS, the shed form echoes the historical character of previous building on the site, as well as connecting with other structures still present. The open character of the form also means, however, that the building remains open to what lies outside. Thus, although it is situated along the water’s edge, the building does not operate to sever water side from land side but rather connects the two, as it also allows for connection between the high points that stand on either side of the cove.

Circulation at the western end of the building is defined by a red-orange ribbon, which links stair to entry. Image:  Leigh Woolley

On the ground floor, the retention of visual connection is enhanced by the elevation of the main body of the building and the extensive use of full-length glass to allow views through the building from the road to the water (pipe and pump work relating to the internal functioning of the building is also visible). On the upper floors, visual connection is maintained across the main axis of the building, and so from land to water, with the use of larger internal spaces. Significant sections of the workspace are open plan – a source of contention among some of the building’s users, but inevitable given the design and site constraints. Viewed spatially, the main flow of the building is longitudinal, oriented along an east–west axis with the western end “sliced off,” so that the structure of the building is exposed, opened towards Salamanca, Parliament and Mount Wellington, while the eastern end remains more strongly enclosed and contained. The publicly accessible spaces of the building, in terms of both visual and physical access, are concentrated towards the western end (this is where the main entrance is located – a red-orange ribbon, made up of a stairway within connecting to low entrance walls without, tying interior to exterior). A key element of the building is thus the dynamic established between containment and release as this operates through the focus of containment at one end of the structure and the opening up of that structure at the other – an opening directed towards the space of the cove floor and the landscape beyond.

The IMAS material palette is appropriate to the wharf vernacular, with tones that allude to the marine and Antarctic studies taking place within the building. Image:  Leigh Woolley

The basic form of the dynamic at work here can also be seen in John Wardle Architects’ rightly celebrated Shearer’s Quarters on Bruny Island, in which one sees a similarly elegant “shed” form at work. In an article in Hobart’s The Mercury, Leo Schofield referred to the IMAS building as “another UTAS disaster, [a] grey beached whale of a building.”1 Regardless of Schofield’s exact intention, the marine description seems entirely appropriate. It fits with the building’s focus on marine and Antarctic research and also captures something of the way the building rests at the water’s edge, its blue-grey bulk making an immediate visual link to the blue-grey waters of the harbour, its steel cladding having something of the iridescence that one sees on the slick body of a whale or seal. As to the “disaster,” however, the truth is quite the opposite. Meticulously finished and detailed, not only is the building a quiet triumph (this is not a building that shouts about itself; it simply occupies its site as if it belonged there), it also has the potential to do just what a hotel, or any other commercial development, could not: it reaffirms the civic character of the space of the cove and, in doing so, also reaffirms the civic character of the university. The latter is an especially important achievement.

One might argue that in a time of reduced university budgets, IMAS is an extravagance, and yet it places the University of Tasmania in the heart of one of the city’s iconic areas, in direct view of the very seat of government, in a way that draws the public in and the university out. The challenge is to respond to what the building itself offers – and that is a challenge both for the university and for the Tasmanian community as a whole.

1. Leo Schofield, “Cafe sale a smooth move,” The Mercury Saturday Magazine, 23 November 2013, 2.


More projects

Most read