Endorsed by

2012 Intergrain Timber Vision Awards

Intergrain announced the winners of the 2012 Intergrain Timber Vision Awards on 13 August. The jury included architects John Wardle and Rowena Marsh, Cameron Bruhn (editorial director, Architecture Media), and Sarah Nadenbousch of DuluxGroup.

Commercial Exterior Award

Commercial Exterior winner: Saltwater Coast Lifestyle Centre by NH.

Commercial Exterior winner: Saltwater Coast Lifestyle Centre by NH.

Image: Dianna Snape

Saltwater Coast Lifestyle Centre – NH Architecture

Jury comment

Situated near Point Cook, twenty kilometres west of Melbourne, Saltwater Coast is a new housing subdivision that will contain more than 2,500 homes when completed. The Lifestyle Centre is a focus for the emerging community and acts as both a community centre and a private recreation club. It contains sporting facilities, a cafe and multi-purpose function space. The bold, singular form of the pavilion is clad in spotted gum and it’s this striking use of timber that communicates the building’s civic aspirations within the suburban setting. The Saltwater Coast Lifestyle Centre is an exemplar for the formal and material possibilities of timber.

Commendation: Darling Quarter – FJMT

Commercial Interior Award

Commercial Interior winner: Annexe - Art Gallery of Ballarat by Searle x Waldron Architecture.

Commercial Interior winner: Annexe - Art Gallery of Ballarat by Searle x Waldron Architecture.

Image: John Gollings

Annexe – Art Gallery of Ballarat – Searle × Waldron Architecture

Jury comment

The Art Gallery of Ballarat is one of Australia’s oldest and finest regional art galleries. The annexe expands the gallery’s function spaces and creates new urban connections for the heritage-listed building. The annexe is used for talks, workshops, installations and functions, and can be opened up to become a bandstand for public performances. The program, form and material expressions of the annexe are an inventive interpretation of local building types. The ceiling, soffit and feature wall of the new space are clad with slender, white-painted timber battens of varying intensity. This singular, timber surface defines the enclosure of the space, enables flexible use and visually connects the inside and outside.

Commendation: Merewether Surfhouse – CO-AP

Landscape Award

Landscape winner: William Buckley Bridge by Peter Elliott Architecture + Urban Design.

Landscape winner: William Buckley Bridge by Peter Elliott Architecture + Urban Design.

Image: Sean McPhillips

Barwon Heads Bridge and William Buckley Bridge – Peter Elliott Architecture + Urban Design

Jury comment

First settled as a fishing village in the 1870s, Barwon Heads is a picturesque seaside community located on the Bellarine Peninsula in Victoria. Built in 1927, the original 300-metre-long Barwon Heads Bridge was a local landmark and an important road link. A reconstructed timber road bridge has been constructed alongside a new pedestrian and cycling bridge. Both employ innovative timber construction techniques that respond to function and context. The replacement road bridge is a hybrid timber and steel structure and the concrete structure of the William Buckley Bridge is neatly wrapped in a casing of timber. Timber is also used for the bridge’s landing decks and this integrates them with the sensitive coastal setting.

Commendation: Darling Quarter – FJMT

Residential Exterior Award

Residential Exterior winner: HANS-House by Michael Ong.

Residential Exterior winner: HANS-House by Michael Ong.

Image: Ricky Fung

HANS-House – Michael Ong

Jury comment

The HANS-house is an energetic residence for a young Melbourne family. Responding to the client’s brief for a home that played an active role in their everyday life, the emerging design practice responded with a bold container for contemporary living. The building’s exterior form responds directly to the different spaces inside. A timber-clad box containing the bedrooms and bathrooms rests on a robust, masonry ground floor structure that contains the active, living spaces. The cantilever of the carefully detailed box marks the entry point for the house, while the underside becomes the ceiling for the ground floor. At the rear of the house the form of the box becomes the canopy for an intimate courtyard.

Commendation: Glass House Mountain Residence – Bark Design Architects

Residential Interior Award

Residential Interior winner: Jarrah Block House by Silvester Fuller.

Residential Interior winner: Jarrah Block House by Silvester Fuller.

Image: Martin van der Wal

Jarrah Block House – Silvester Fuller

Jury comment

The Jarrah Block House updates an existing dwelling to suit the lifestyle of the inhabitants. It responds to this familiar brief with one built element that unites the form and function of the space. Many of the activities are brought together in one room. This multi-functional outcome is achieved by inserting one large piece of timber furniture into the space, unifying activities and connecting it to the upper level via a stair. This is a stage for eating, cooking, studying and playing. This hard-working object is made from Jarrah – chosen to match the client’s timber dining table and its ability to age naturally and authentically. The design approach is a singular and highly disciplined celebration of daily life.

Commendation: Glenview House – Matthew Gribben Architecture

More on the Timber Vision Awards.

More news

See all
The Association of Consulting Architects’ 2016 National Salary Survey found that the gender pay gap persists and 13 percent of firms surveyed are underpaying staff. Architects glum about 2019 salary prospects

Architects are concerned about obtaining a pay rise this year, according to the results of a survey conducted by recruitment agency Hays.

The Ian Potter Centre for Performing Arts, designed by Peter Elliott Architecture and Urban Design. Revitalized Alexander Theatre opens at Monash University as part of new performing arts centre

Monash University has opened a $54.3 million performing arts centre at its Clayton Campus which includes an upgraded modernist theatre and two new concert halls.

A concept image for a pedestrianized Elizabeth Street. Melbourne council continues pedestrianization push with Elizabeth Street plan

City of Melbourne councillors have voted to endorse a plan that will see Melbourne’s Elizabeth Street closed to cars over a number of years.

The tower at 62-68 Currie Street designed by Hames Sharley. Expressed concrete tower set for approval in Adelaide

A Hames Sharley-designed 25-storey office and hotel tower proposed for Adelaide’s Currie Street is expected to be approved by the State Commission Assessment panel on …

Most read

Latest on site

Calendar