Interiors

This is an article from the Architecture Australia archives and may use outdated formatting


A lux distribution diagram inspired Bolles-Wilson’s design of a new lighting showroom in Germany. Davina Jackson describes
the concept of
‘built light’.


Cherrywood walls (one including a translator’s cabin), intercepted by steel stairs at the entry to the seminar room.
Since halogen lighting was introduced to consumer markets around 15 years ago, lighting suppliers have been focusing less on the decorative characteristics of their products and more on the particular qualities of illumination they can generate. At the top of the market, low-voltage lamps now are often sold as invisible (or at least minimal) sources of beams tailored to specific colours, spreads and densities. Designers can choose effects via product catalogues containing lux distribution charts, which represent the likely behaviour of light in relation to the design and installed height of a fitting.

Such a chart-a cd/klm diagram-triggered the fitout concept for one of a new series of European showroom/seminar centres being designed by notable architects to showcase the products of two recently merged lighting suppliers, Zumbotel and Staff.

Inside a two-storey, "black box" shed at Lemgo, near Hanover in Germany, Australian architect Peter Wilson and his German partner Julia Bolles have constructed a scheme they describe as "built light". After selecting a Zumbotel lux chart that "looked pretty", they applied its pattern of radiating lines and arcs across the building’s first floor, using different colours of linoleum. From that base-plan, four further ideas were extrapolated.

In the centre of the floor is the chart’s key element, a curvaceous triangle representing the zone of maximum light intensity. This "light curve" was walled to form the interior’s most significant place; the seminar room for training sales staff, electricians and designers about possible applications of Zumbotel-Staff products. Its walls are sheathed on both sides with horizontal panels of cherrywood. Inside, a small translator’s cabin is built within a one metre-wide wall extension, tail-flicked to shield several entry steps. Around the outside of the room, the cladding is set above a glowing skirting that suggests a substantial object literally floating on light.

At the showroom entry, a "wall carrying light".

Around the showroom’s perimeter, Bolles-Wilson installed a sequence of white plasterboard walls intended to be jointly read as a second skin for perfect reception of light beams projected from ceiling-mounted fittings. Behind some of these walls are small ancilliary spaces: an office, design studio, café bar, reception area and meeting rooms.

Completing the floor layout is a suite of "roving furniture"- custom-made desks, cabinets and display walls supplemented by stackable and castors-based chairs and aluminium café tables. The reception desk is finished in the European equivalent of Du Pont’s Corian; a dense, synthetic substance selected for its seamless, edgeless, monumental qualities.

Overhead, the building’s existing clutter of roof trusses, ducts and cables was blacked out to provide a subtly textured background for a pseudo sky of "technical clouds"-a constellation of interchangeable, suspended white boards punctured by a host of low-voltage downlights, track fittings, spots, eyeballs, wall-washers, light rails and projectors; all computer-controlled to generate what poetic Peter Wilson describes as "a landscape of mechanical sunsets."

The hydrochloric test of any sales-oriented fitout is how well the aesthetic structure supports seasonal changes of merchandise-and that challenge is heightened in lighting showrooms, where the products are diverse, delicate and burdened with wires and plugs which must be concealed to reinforce customer perceptions of purity in form and light. Here, the architects have assembled a precisely defined and elegant environment which appears resistant to the predictable revisions.

Light Forum (Zumtobel-Staff Showroom), Lemgo, Germany
Architects Bolles-Wilson Architektürburo-project team Julia Bolles-Wilson, Peter Wilson, Jim Yohe. Lighting Concept Licht Köln. Photography Christian Richters.

Davina Jackson is the editor of Architecture Australia.




Source

Archive

Published online: 1 Jul 1997

Issue

Architecture Australia, July 1997

More archive

See all
August issue of LAA out now August issue of LAA out now

A preview of the August 2019 issue of Landscape Architecture Australia.

Houses 124. Cover project: Garden Room House by Clare Cousins Architects. Houses 124 preview

Introduction to Houses 124.

Architecture Australia September/October 2018. AA September/October 2018 preview

Local and global recognition: An introduction to the September/October 2018 issue of Architecture Australia.

The August 2018 issue of Landscape Architecture Australia. August issue of LAA out now

A preview of the August 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

Calendar