Endorsed by

Tough but delicate: Inverdon House

Designed to withstand cyclones and cater to its owners as they age, this thoughtful house by Chloe Naughton reflects the level of detail and craftsmanship that is characteristic of local traditions.

Community is central to life in regional Australia, providing a network of support an d a training ground in which local knowledge, skills and traditions are passed from one generation to another. Embarking on her first built project directly after graduating from Queensland University of Technology, Chloe Naughton came to understand the value of this connection intimately, as she returned to Bowen in North Queensland to oversee the construction of a house that she designed for her parents, on the site of her childhood home.

Having lived through many cyclones, Kerry Naughton-Menzies and Barney Menzies wanted a concrete building that “wasn’t going anywhere” in a storm. Although not yet retired, they looked ahead to consider how their home might accommodate wheelchairs and live-in carers. The house was designed around a central communal space, with large sliding doors to the north and south that open to transform the living room into a shady breezeway. A strip of louvres in both the north and south walls allows for more carefully moderated cross-ventilation in windier weather. The main bedroom, study and indoor/outdoor bathroom form a suite to the east, along with the adjacent second bedroom that doubles as a south-facing painting studio. To the west another suite of spaces, which can also be entered directly from the garden, provide a degree of separation for a third bedroom, main bathroom, toilet and laundry.

Timber-framed skillion roofs top the house, with the largest section draining rainwater into a box gutter to be collected in tanks.

Timber-framed skillion roofs top the house, with the largest section draining rainwater into a box gutter to be collected in tanks.

Image: Benjamin Hosking

Although modest in size, the project was ambitious in detail and Chloe realized that she would need assistance to refine and adjust the design to the modest budget. She recognized the incredible learning opportunity that would be offered by being on site, but when she first moved back to the small rural town from the city, she felt disconnected from the industry and bereft of resources and mentors. While waiting for construction to commence, she worked on miscellaneous drafting jobs, developing relationships with local builders, sub-contractors and a retired engineer, Clifford Stanyon, who became her chief mentor and friend.

Construction began in 2015 with J. D. Lowcock and Co, which worked with Chloe to explore ways of reworking the design to reduce the budget while maintaining as much detail as possible. They explored concrete block as a more economical alternative to in-situ or precast concrete. Chloe was subsequently inspired by buildings at James Cook University, designed by James Birrell in the 1960s and m3architecture fifty years later, which demonstrate an alternative to both in-situ concrete and the local tradition of rendered concrete block, and “celebrate the raw and robust material in a delightful way.”

The open-plan living area is divided into three zones – kitchen, lounge and dining; a TV alcove determines the location of the lounge area.

The open-plan living area is divided into three zones – kitchen, lounge and dining; a TV alcove determines the location of the lounge area.

Image: Benjamin Hosking

Being on site during construction allowed Chloe to consider ways that even the most prosaic details could be adjusted to provide opportunities for delight. Subtle variations were created through the choice of smooth and honed concrete block and different bonds. Local brickie Tim Johnstone was brought out of retirement to polish the block-laying skills of the local builders, who were accustomed to rendering over less precise construction. The slab was laid in five pours, with the gap for the expansion joint increased to allow a recess for pebble inlays that create thresholds between various spaces of the house.

Timber-framed skillion roofs top the house, with the largest section draining rainwater into a box gutter to be collected in tank s. The smaller roofs at either end of the house have no gutters, celebrating the rain as it sheets down around the edges of the bedrooms and drains directly into the rock garden below.

Inside, the open-plan living room is delineated into three zones. A TV alcove locates the lounge and sitting area and a round table to the south defines a dining space. Along the western edge, a timber veneer wall forms the backdrop for an island bench with built-in sink and cooktop, which is framed by two suspended boxes: a slender rectangular light fitting and a larger box that houses the cooktop extraction unit. The remainder of the kitchen appliances are in the scullery behind. The circulation path across the living space accentuates the strong relationship between inside and outside, by aligning with a visual connection to an existing Poinciana tree outside. The patio to the north, intended to overlook a future swimming pool, is shaded from the afternoon sun, with the adjacent breezeblock wall allowing for cross-ventilation.

A timber veneer wall forms the backdrop for an island bench, framed by a slender light fitting and a box that houses the extraction unit.

A timber veneer wall forms the backdrop for an island bench, framed by a slender light fitting and a box that houses the extraction unit.

Image: Benjamin Hosking

Chloe called on her grandfather, Bob Andrews, to assist with the joinery metalwork. Although he has spent a lifetime building aluminium boats, Bob was initially unsure that his tools would allow for the fineness of detailing required, but he and Chloe worked together to adjust the design to suit the tools. The aluminium frame of the kitchen bench, bathroom joinery, entry stair balustrade, front gate, outdoor dining table and the barbecue bench were coated in a paint that gives them a dark, grainy metallic finish.

Inverdon House challenges the current paradigm of stock housing in North Queensland, demonstrating that living there “doesn’t need to be uncomfortable or expensive.” Chloe has used everyday materials in alternative ways and reinvigorated the level of detail and craftsmanship characteristic of local traditions. The mentorship of older builders, engineers and tradespeople provided a valuable learning ground for both the young graduate architect and the local tradies. This learning, and the simplicity and generosity of the design and construction process, extended beyond the small town as Chloe documented the project via Instagram. This tough but delicate project extends the modernist linea ge in myriad delightful ways and is an incredible credit to a rising young talent.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok and Custom Orb Accent 35 roofing in Zincalume; Shadowclad plywood cladding in Colorbond ‘Monument’ from Carter Holt Harvey.
External walls
Austral Masonry GB Honed and Smooth 200 Series bricks in ‘Porcelain’; Dry-Treat wall sealer; James Hardie fibre cement cladding with vertical pine battens, in Colorbond ‘Monument’.
Internal walls
Austral Masonry GB Honed and Smooth 200 Series bricks in ‘Porcelain’; Dry-Treat wall sealer.
Windows
Bradmans Essentials Range aluminium casements and louvres.
Doors
Bradmans Commercial Range aluminium/glass doors; Capral 200 Series aluminium/glass doors to ensuite; Hume solid-core ply-faced doors in Bona Naturale finish; Interia Tasmanian oak door pull in black; The Lock and Handle door hardware in matt black; pine door jambs with Bona Naturale finish.
Flooring
Concrete, steel-trowelled throughout; Austral Masonry La Paloma bricks in ‘Dali’ to entry court; Dry-Treat sealer.
Lighting
Marset Soho lamp and Ginger pendant; Inlite Tube Starr, Hydra, Ecostarr, Tuba LED and One-Liner lights; Luxxbox Flirt pendant; Delta Light Kix, Ultra X LED, Grand Diro, You-Turn Reo and Jeti lights.
Kitchen
Neff ovens and induction cooktop; Schweigen rangehood with custom casing; Oliveri Vilo mixer and Professional Series sink; Fisher and Paykel CoolDrawer; Tasmanian blackwood veneer joinery, crown-cut with Bona Naturale finish; aluminium island bench frame with Murobond Bridge paint in ‘Carbon’ custom made by Bob Andrews; concrete island benchtop custom made by contractor.
Bathroom
Plywood joinery; aluminium towel rails and joinery frame with Murobond Bridge paint in ‘Carbon’ custom made by Bob Andrews; Viridian mirror; Astra Walker tapware; Moda Lucia bath; Aquabocci linear floor waste; Fibonacci Stone terrazzo tiles to benchtop.
Heating and cooling
Hunter Pacific ceiling fans; Mitsubishi airconditioner; 900 mm eaves around house; blockout and sheer curtains made by client.
External elements
Floating concrete steps, shower, spotted gum dining tabletop and concrete barbecue bench frame custom made by contractor; entry balustrade and gate, dining table frame and barbecue bench frame custom made by Bob Andrews.
Other
Grazia & Co Ezra coffee table; Pop & Scott Dreamer couch; EzFurn outdoor chairs; all other furniture by Cult Design.

Credits

Architect
Chloe Naughton
Qld, Australia
Consultants
Blocklayer Tim Johnstone
Builder J. D. Lowcock and Co
Engineer Clifford Stanyon
Joinery Campbells Kitchen Cabinets
Landscape Dan Young Landscape Architect
Lighting Inlite Brisbane
Site details
Location Bowen,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 9 Aug 2017
Words: Helen Norrie
Images: Benjamin Hosking

Issue

Houses, April 2017

Related topics

More projects

See all
Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Most read

Latest on site

Calendar