Endorsed by

Bush modernism: Ivanhoe House

This “open and transparent” addition by Chiverton Architects is tucked neatly behind a weatherboard house, taking inspiration from the client’s love of modernism and fond memories of growing up in a Merchant Builders home.

It would be somewhat glib to say that every project is different. It’s almost a given that each house designed by an architect will be in some way unique. For some projects, the point of difference may stem from the architect’s approach; for some it’s in the response to a complex brief or a challenging site. In the case of Ivanhoe House by Barnaby Chiverton of Chiverton Architects, the client is such a strong presence in the architectural outcomes that the result would be inconceivable without them.

Located in Melbourne’s leafy inner north, this project is a discrete addition tucked neatly behind the original weatherboard house, which, in the client’s words, is “being held together with bits of sticky tape” and will receive some love in a following round of works.

The openness, rustic brick and warm timber finishes reference the Merchant Builders house the client grew up in.

The openness, rustic brick and warm timber finishes reference the Merchant Builders house the client grew up in.

Image: Tatjana Plitt

The brief was to create a two-generational home that was open and transparent, one where “we didn’t have to walk into each room and turn a light on,” says the client. It was also important that the design maximized opportunities for the curated display of the client’s curios and artworks. These facts would be an ample springboard for any architect; however, the client also shared fond memories of growing up in a Merchant Builders home, with its openness, rustic brick and warm timber finishes. The client also has a love of Danish architecture, formed while living in Copenhagen, and is a contemporary jeweller of some note, drawing inspiration from Australian bush forms and focusing on exploring materiality and detail. The architect appears to have taken all this in his stride, noting that the design process was open and collaborative, developing over multiple iterations until everyone was happy.

That the brief wasn’t overwhelming is evidenced by the easy way in which these elements have been woven together. There are the clean lines of the very Danish timber-clad forms, stepping politely down the bushy block in a manner reminiscent of Merchant Builders homes. There is also the planning of the addition. Two Danish-style courtyards were created; one acts as an entry forecourt to the south, the other as a garden courtyard to the north. This clever move provides a clean separation from the existing dwelling, with only a walkway linking the two buildings, reducing the works intended for the project’s next phase but also leaving space to add further rooms in place of these courtyards should the brief for the next phase expand.

A northern pergola shades the living room all year round, while batten screens protect west-facing windows in summer.

A northern pergola shades the living room all year round, while batten screens protect west-facing windows in summer.

Image: Tatjana Plitt

The existing entry, found where you would expect it on the original home, has been abandoned and a new entry subtly inter-rupts the walkway connecting the old and new spaces. To the east is the existing home (for the next generation of family), while heading westward and down the slope are the new spaces (for the current generation). At this juncture, a solid double-brick wall adds reassuring weight and seems to anchor the new form to its site as it transitions from hugging the contours of the site to gliding gracefully above them. There is a pleasing irregularity ( à la Merchant homes) in this lightly bagged brick wall, something that proved quite a challenge for the perfectionist bricklayer. The team developed a system in which the bricks were laid perfectly, then carefully knocked out of alignment as the mortar set. The result was worth the effort.

The brick wall also reinforces a threshold between the new bedroom and the main spaces. Just beyond this wall, the bedroom exists within a curious zone of full-height glazing shielded with both fixed and operable timber screening. The effect is striking, with the views to the kitchen garden and down the length of the block toward Darebin Creek creating such a strong flow through the space that it almost seems unreasonable to expect the bed to stay put.

At the juncture between old and new, a double- brick wall adds reassuring weight and anchors the new form to its site.

At the juncture between old and new, a double- brick wall adds reassuring weight and anchors the new form to its site.

Image: Tatjana Plitt

The living areas are contained in a single tall volume executed in a warm and restrained palette. The kitchen joinery is subdued and finished in the same dark-painted vertical cladding as the external walls, while the south wall is bare except for a low bookshelf-cum-gallery space for leaning artworks against. The heroes of the room are the enormous windows that capture the best of the bush block to the north and west. Barnaby notes that among a host of ecologically sustainable design measures, shading these windows effectively was key. The west windows, both in the living room and the bedroom, have full-height batten screens that can be pulled across to moderate the heat, while on the north, pergola shading provides protection all year round.

This alteration and addition came with a suite of potential distractions for the architect. However, Chiverton Architects has successfully synthesized all elements into a composed and unique reflection of the client.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok in Zincalume; Colorbond capping in ‘Monument’.
External walls
Accoya boards in Porter’s Paints ‘Palm Beach Black’.
Internal walls
Plasterboard in Ecolour ‘Natural White’; Tile Lab tiles in ‘Satin White’; Bespoke Tile and Stone handmade tiles in ‘Zephyr'.
Windows and doors
Cedar frames in Whittle Waxes Treatex matt wax finish; Lockwood hardware.
Flooring
Perini ceramic tiles; American white oak in Whittle Waxes Treatex matt wax finish.
Lighting
Lighting from Italstyle Lighting Design.
Kitchen
Miele ovens and cooktop; Schweigen rangehood; H ä fele waste bins; Scala sink mixer from Reece; Franke sinks; Laminex joinery in ‘Black’; pine joinery in Porter’s Paints ‘Palm Beach Black’
Bathroom
Cygnet toilet, Scala sink mixer, shower mixer and toilet roll holder, all from Reece; Villeroy and Boch basin; Veitch Stainless Steel shower channel; Hansgrohe Raindance shower.
Heating
Bosch hydronic boiler; Hurlcon hydronic heating; Morsø wood burning stove.
Other
Dulux 2-pac ‘Natural White’ and Laminex in ‘Oyster Grey’, both to joinery in living room.

Credits

Architect
Chiverton Architects
St Kilda, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Barnaby Chiverton
Consultants
Builder Builtmarc
Building surveyor Anthony Middling and Associates
Cost estimator Percy Licen
Engineer Keith Long and Associates
Land surveyor Breese Pitt Dixon
Landscaping Owner
Sustainability Keystone Alliance
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 2121 m2
Building area 303 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 10 months

Source

Project

Published online: 28 Jun 2017
Words: Brett Seakins
Images: Tatjana Plitt

Issue

Houses, February 2017

More projects

See all
Constructed of predominantly prefabricated components, the Incubator meets a challenging brief for a building that was quick to construct, was easy to relocate in the future and would allow flexibility of use. Next level prefabrication: Macquarie University Incubator

In this temporary education building by Architectus, which requires flexibility of use, prefabrication and swift construction offer a design-driven vision for the demountable building of …

The curving, singular form, which occupies the south-east corner of the campus, acts as a grandstand-like backdrop to the adjacent oval. Geoff Handbury Science and Technology Hub

Enveloped in an intriguingly veiled and aptly futuristic form, this new facility at Melbourne Grammar School offers some compelling insights into the future of science …

Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Calendar