Jones the Grocer

Sydney’s iconic high street providore heads indoors with a new eatery designed by Landini Associates, at the retail mecca of Westfield, Sydney CBD.

For any established retail brand, shifting the site of a flagship store can pose significant challenges and risks. However, the success of the new Sydney store for Jones the Grocer, the latest in a long series of collaborations between the iconic providore and designers Landini Associates suggests that being open to change is one of the ingredients in this business’ success.

The original Jones the Grocer site in Woollahra, which opened in 1996, was the quintessential high street shop. Predominantly a gourmet grocer, it had a small cafe attached but the focus was firmly on the produce. Fast forward over fifteen years and the brand has changed owners and has undergone significant national and international expansion, with stores in three states as well as Singapore, Qatar and the United Arab Emirates.

Owner John Manos felt it was time to reflect the changes to the brand in its home city’s flagship, and decided to take a new tenancy in Westfield Sydney. Mark Landini, creative director at Landini Associates, explained that evolving rather than replicating the old store helped them overcome the risks associated with the move.

The restaurant headlines the area.

The restaurant headlines the area.

Mark said he viewed Jones the Grocer’s move to Westfield as “High street with a roof” but that the main differences were the increased permeability of shopping complex tenancies, which means a consequently more noisy and competitive environment. The specific location (Jones the Grocer is situated on level five at the edge of the food hall) meant that inverting the mix of grocer and dining to present as a restaurant first and foremost, would make the most of the space.

Food service in full swing.

Food service in full swing.

The new Jones the Grocer has a variety of offerings from a tapas bar, cafe, charcuterie and cheese selections, a private dining area and its own bakery and patisserie.

Charcuterie displays are artfully incorporated into the space.

Charcuterie displays are artfully incorporated into the space.

Landini Associates created smaller moments within the overall space to demarcate different functions yet retain a cohesive look and feel. To provide a boundary from the shopping complex outside the design team used the physical structure of the bakery and patisserie benches to separate the private space of the shop from the public space of the mall. The smaller areas for each offering were also faced internally, looking towards the food preparation activities. This further enhances the distinction between inside and outside and allows customers to focus on the products and services of the retailer.

In all of its locations, Jones the Grocer has developed something of a cult following, in some cases attracting queues of up to an hour’s wait. Landini puts this down to the stores’ ambiance, which he describes as “egalitarian hip” – interesting and cool but at the same time not intimidating and less expensive than one would imagine. He believes the owner’s savvy retail sensibility, which constantly has an eye on what’s next, has enabled Jones the Grocer to continue to keep things fresh from both a design and product offering perspective, an approach that clearly resonates with markets across diverse locations.

Read a review of Westfield Sydney CBD.

Credits

Designer
Landini Associates
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Site Details
Location Woollahra,  Sydney,  NSW,  Australia
Project Details
Status Built
Category Commercial, Hospitality, Public / commercial
Type Retail
Client
Client Jones the Grocer
Website jonesthegrocer.com
Related topics

More projects

See all
Imagined as a pure form in the landscape, the design for Bombala Farmhouse captures the minimalist aesthetic of modernist artworks. First House: Bombala Farmhouse

When a family friend bought a property in southern New South Wales, Penny Collins and Huw Turner, of Collins and Turner, jumped at the chance …

The hotel’s two-storey accommodation villas are positioned radially across the site, with chasms between them framing views of the mountains in one direction and the sea in the other. ‘Necessary and motivating’: The Tiing

On the north coast of Bali, a new hotel responds intuitively to its local context, with accommodation carefully angled to reflect the balance of Balinese …

The museum and a cultural park have been built in the Binhai New Area on land reclaimed from Bohai Bay over the past decade. Shells, sails and upturned hulls: National Maritime Museum of China

China’s first comprehensive maritime museum at once reflects contemporary globalism, the marine history of the local area and a profoundly Australian style of architecture rooted …

While the darkness of the roof cavity appears to extend space vertically, the living room at the back of the house creates a sense of depth. In praise of shadows: Terrace House near Demachiyanagi

Atelier Luke’s diminutive Japanese-Australian architectural hybrid reconstitutes the fabric of the original townhouse in a respectful yet compelling way, creating spaciousness as much through darkness …

Most read

Latest on site

Calendar