Karboora House

O’Neill Architecture gives a North Stradbroke Island retreat a down to earth feel by splitting the program across two low-rise pavilions.

Karboora sits on a high knoll on Point Lookout, North Stradbroke Island. As positions go, it’s real estate heaven. The house boasts breathtaking views to the north across the ocean and is fringed by protected banksia and paperbark forest on its south and east sides. Karboora takes its name from its street address, which in turn derives from the Aboriginal Jandai language name for Blue Lake, a freshwater lake to the south that has long been a sacred spot for the local Quandamooka people. While its namesake lake has a quiet, secluded location inland, approached by a sandy hiking track through Wallum country, this house sits prominently above the street.

There’s a stark austerity to the western elevation, which first greets visitors. An armadillo coat of fibrous cement strips wraps around the facade. Raking skyward, it provides a protective shell from blistering afternoon sun in summer and an imposing battlement: a “tardis” in O’Neill Architecture’s own parlance. You’d be forgiven for thinking the experience is going to focus on the man-made, the abstract architectural feat, but there are pleasant surprises in store, and the house establishes a gentle relationship of exchange with its natural surrounds.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Architect Justin O’Neill’s plan is driven by a learned response to the local climate. As a seasoned surfer who’s spent many a holiday on the island, he is well versed in the nuances of its weather patterns. And, as any old salty will tell you, island weather runs to a different beat than that of the mainland.

North Stradbroke Island sits just twenty-odd kilometres east of Brisbane, divided by the busy boating passage of Moreton Bay. At low tide, a knotty network of sandbars, mud flats and mangroves make imaginable an ancient connection to the mainland, and to South Stradbroke Island at its southern tip. The inverted horn-shaped landmass of North Stradbroke asserts itself away from the coast and stretches into the Coral Sea. The location and topography make for different conditions between the exposed east coast and the more protected western side. Clouds, wind and rain may visit the island while the mainland remains sunny and wind-free, and vice versa. The north-east headland, which Captain Cook named Point Lookout as he sailed by in 1770, is home to a cluster of houses and beaches that capture benign breezes and wonderful, rolling surf.

Natural colours and materials integrate the house into the landscape.

Natural colours and materials integrate the house into the landscape.

Image: Scott Burrows

Justin was briefed to provide a large home that would be suitable for a family of six (that often swells to ten) through its years of expansion and contraction. A range of private retreats and communal spaces, both internal and external, was required. He steered the owners away from the impulse to “go up,” and instead asserted the importance of keeping the structure grounded. A northern outdoor room is a connecting point between two pavilions that run east–west. The room is raised a metre off the ground; it is adjacent to the kitchen and dining rooms, and has easy access to an outdoor fire pit. A large sliding timber screen allows buffering against the winds that sometimes sweep in from the south-east.

“I wanted to orient the place around a northern courtyard,” says Justin, “but it was also important to protect it from the south-east. Here you need the breezes from the south-east for about three quarters of the time, but the rest of the time you need to shut off that side.”

The outdoor room is a pivotal social space as well as a physical linchpin between the main and guest/teenagers’ pavilions. A single room depth of both pavilions is carefully adhered to, giving full advantage to the northern aspect as well as opportunities to enjoy the bush to the east.

The dual east-west vision is at its most dramatic when entering the house via the long circulation spine on the south. It is from this ridge line that all others are anchored, readily comprehended and glimpsed. The volume runs up and down different levels, but keeps a firm view through transparent doors at both ends – one to the bush and the other to the blue yonder.

The articulation of spaces and the half-buried status of the smaller northern pavilion contribute to the breaking down of the scale of the building into typical “island” proportions. The camouflage colours help the process. Building materials also align with the character: a balloon timber frame clad with fibre cement. Handsome interior timbers such as forest-culled red ironbark frame deep reveals and elegant joinery elements. Ground floors are polished concrete, while suspended floors are blackbutt. Experimentation with the builder to seek sustainable solutions in the highly corrosive environment led to a concrete sealant being applied to the exterior fibre cement.

A stringent bushfire rating meant that openings to the south and east were reduced and screened, while extensive permeability has been provided to the north, and visually on the eastern side. The consequent framed bush and ocean views take on full-canvas status in the main bedroom. The use of reflected light from the bush has also been a part of delicate mitigation between ground and view, high and low, earth and sky.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb in Colorbond ‘Woodland Grey’.
External walls
James Hardie fibre cement sheeting with beech wood cover strips.
Internal walls
CSR Gyprock plasterboard.
Windows and doors
Duce Joinery Kwila windows and doors with Sikkens Cetol HLS finish; Aneeta Windows sashless windows, powdercoated ‘Charcoal’.
Flooring
Boral blackbutt solid strip flooring in Sikkens finish.
Lighting
Light and Design Group lights.
Kitchen
Corian benchtop in ‘Vanilla’; stainless steel benchtop; Sharp Plywood ironbark veneer to cabinetwork; whitegoods from Newtons Retravision.
Bathroom
Classic Ceramics tiles; Elite Bathware and Tiles sanitaryware.

Credits

Architect
Justin O’Neill, O’Neill Architecture
Architect
O’Neill Architecture
Brisbane, Qld, Australia
Consultants
Builder Craig Frampton Builder
Building certifier Certis Group
Engineer Bligh Tanner
Landscaping Cardno S.P.L.A.T.
Town planning John Gaskell Planning Consultants
Site details
Location North Stradbroke Island,  Qld,  Australia
Site area 600 m2
Building area 211 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 15 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 16 Oct 2012
Words: Margie Fraser
Images: Scott Burrows

Issue

Houses, August 2012

Related topics

More projects

See all
From the spiral stairs to elongated voids, each element is integral to the home’s functionality and the design intent. Elastic geometry: Glebe House

Crafted with deference to the sculptural potential of architecture, this compact family home by Chenchow Little with “elastic” geometry is a lesson in tectonic editing.

The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street. Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes. Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Most read

Latest on site

Calendar