Endorsed by

Urbane ambition: King Bill

A collage of the textures and colours of Fitzroy’s built history, this playful addition to an 1850s terrace by Austin Maynard Architects aims to ‘give something back’ by creating a lush oasis in the heart of the inner city.

Several exceptional elements coalesced in this project: clients who had lived in Fitzroy, Melbourne, for a long time and loved the neighbourhood’s texture and colour; civic-minded architects with a talent for inventive urban design; and a structurally sound 1850s Victorian terrace abutting that most elusive of creatures, an empty parcel of land in the inner city (well, empty save for a stand of lovely silver birch and ornamental pear trees).

“The clients said from day one that they wanted to give something back; there’s something really urban and generous in that,” says Andrew Maynard, director of Austin Maynard Architects. The concept was singular in its approach – a glass pavilion, connected to the original terrace and surrounded by garden, in tribute to the pocket parks scattered in the surrounding backstreets. (The initial concept included a perforated street frontage that would share the garden with passers-by. Alas, council-wrangling stymied that transparency, and the house retains instead its charmingly graffitied corrugated fence.)

The architect has incorporated curvilinear forms throughout the project, echoing previous work Mash House.

The architect has incorporated curvilinear forms throughout the project, echoing previous work Mash House.

Image: Derek Swalwell

Beyond a timber entry pod, a glass-ceilinged corridor joins the terrace to the pavilion. Holes punched in the eastern wall of the original residence connect the two volumes. “It was really nice to do a new bit of architecture next to an old bit of architecture and have the circulation being the separation between the two,” Andrew explains.

The pavilion houses an open-plan dining, kitchen and living zone. At each corner, glass panels slide back completely to bring in the garden. Between the circulation spine and the kitchen, a double-sided bank of joinery houses appliances on one side and an array of storage on the other, including a neat enclosed desk for quotidian administration. “When we think about these spaces, we think about the stuff that ends up on the dining table – we make sure it has a home,” Andrew says. “When new clients meet us they’re always surprised by how much we talk about the really boring stuff – kitchens, laundries, storage.”

A cantilevered bedroom with distinctive round windows pops out over the title line, announcing itself to the street.

A cantilevered bedroom with distinctive round windows pops out over the title line, announcing itself to the street.

Image: Derek Swalwell

The lower level of the terrace was reconfigured and the upper level was given over to the kids. Between their two bedrooms, an open space – “a demilitarized zone,” Andrew cheerfully calls it – provides a double-sided partners desk and abundant storage. Hinged hatches in the walls enable inter-sibling communication. The second bedroom at the rear was an addition, popping out over the title line. “It’s almost a little beacon to the street, which hints at what is happening with the rest of the place,” Andrew says. This cantilevered portion houses a platform bed with round-cornered windows on two sides.

When it came to designing the pavilion, the first iteration was neat and rectilinear, except for a few manoeuvres to accommodate the quirks of the title. However, at the client’s request, the architects incorporated curved elements that characterized some of their previous work, including the Mash House.

The introduction of curves also guided the project’s materiality. “We had been looking at the standard rolls of Colorbond – in the eighties, lots of Australian architects were exploring the standing curvatures of the material. So we started piecing together the design. We knew it would be cost-effective and would have longevity,” Andrew says.

Curving Colorbond steel became a key part of the project’s design language. It encases the drum-like upper portion of the pavilion and the pop-out bedroom appended to the terrace. But perhaps its most striking application is the former stable at the back of the property. Here, its sinuous ripples rise up two floors and over the roof, punctured only by scooped awnings that shield the windows.

Curving Colorbond steel is used to striking effect in the old stables building, with its sinuous ripples reaching up two floors and over the roof.

Curving Colorbond steel is used to striking effect in the old stables building, with its sinuous ripples reaching up two floors and over the roof.

Image: Derek Swalwell

Within the old stable, a study/library at ground level peers back toward the main house through a grove of birch trunks and low shrubs. It is a serene spot. “They wanted a separation from the rest of the house,” explains Mark Austin, the other director of Austin Maynard Architects. “There’s a visual connection across the garden, but it’s also private.”

Alongside is a garage with a car stacker and, above, the parents’ bedroom, walk-in robe and ensuite. While the bedroom is a mezzanine, instead of having an open void, a heavyweight net hangs over the space below. It is playful and whimsical, the perfect spot to look out to the tree canopy and back to the terrace. “One of the great things about this spot is that you can see the curve of the wall all the way up into the roof,” Mark notes.

Quirky alignment of the stables with the terrace demanded an inventive approach. A curving linkage slinks back to the house proper, its timber floor kinking to follow the swoop of its glass walls and align with the circulation spine beyond. Like the study/library, it affords an intimate connection with the gardens on either side.

The architects are proud of having retained all the trees that shield the site from the driveway along its eastern edge. To offer the pavilion some privacy, an intricate system of lightweight trusses stretches along its perimeter. The chain-link sections will eventually be covered in greenery, creating a lush vertical oasis in the heart of the inner city.

Products and materials

Roofing
Timber and steel frame with Sika Sarnafil waterproof membrane and tumbled white quartz pebbles; Colorbond Custom Orb in ‘Surfmist’.
External walls
Colorbond Custom Orb in ‘Surfmist’; spotted gum shiplap cladding in Intergrain DWD.
Internal walls
Spotted gum in Whittle Waxes Hardwax Oil Classic; plasterboard in Dulux ‘White on White’.
Windows
Steel-framed double-glazed windows.
Flooring
Polished concrete slab; recycled brick; Victorian ash tongue-and-groove and herringbone flooring; Tretford Carpet Roll in ‘Orange Squash,’ ‘Russett,’ ‘Lettuce Leaf,’ ‘Diplomat’ and ‘Lichen’.
Lighting
Toss B Brick wall lights and Disk pendant from Hub Furniture; Delta Light Ultra X down-up LEDs from Inlite; Flos track lighting from Euroluce; Brightgreen joinery downlights.
Kitchen
Miele electric wall oven, combination steam oven and warming drawer, dishwasher and microwave; Fisher and Paykel Gas on Glass cooktop and Touch and Slide induction cooktop; Liebherr integrated fridge and freezer; Abey Piazza sink and Gessi mixer; Qasair rangehood.
Bathroom
Arblu Tulip basin, vanity, mirrored cabinet, handtowel rail, toilet roll holder and shelving; Milli Glance towel rail from Reece; Sussex Calibre mixer and shower rose; Aveo freestanding bath; Pico tiles from Urban Edge Ceramics; Trellis tiles from Disegno Casa.

Credits

Architect
Austin Maynard Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Andrew Maynard, Mark Austin, Kathryne Houchin, Ray Dinh
Consultants
Builder CBD Contracting
Car stacker system Tufflift Vehicle Hoists
Engineer Hive Engineering
Landscape Bush Projects
Net engineer Tensys Engineers
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 490 m2
Building area 407 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 8 months
Construction 11 months

Source

Project

Published online: 5 Sep 2018
Words: Peter Davies
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, June 2018

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Calendar