Endorsed by

Ahead of the curve: Kings Cross Apartment

Using conceptual thinking and highly crafted multifunctional joinery, design practice Catseye Bay has reshaped a diminutive studio into a generous one-bedroom living space.

Physically, a small studio space provides a designer with little leeway. Conceptually, however, it can offer a great deal of room for exploring how to reshape a space and the way it is lived in.

When Sarah Jamieson, director of spatial design studio Catseye Bay, was commissioned to redesign a thirty-six-square-metre studio in Sydney’s Darlinghurst, she wanted to make it feel like a one-bedroom apartment without plasterboarding a room or defining space with furniture. Her solution comprised two highly crafted birch-ply joinery units that help distribute space and facilitate function without inhibiting openness, light or the gracious sense of flow.

Sarah, an interior designer who has a background in sculpture and installation, designed a piece of multifunctional joinery that provides a bed, seat and shelving on one side and a wardrobe on the other. It creates a distinction of space, introduces another geometry into the room and cleverly plays a curve off the opposite corner.

A multifunctional joinery element provides a bed, seat and shelving on one side and a wardrobe on the other.

A multifunctional joinery element provides a bed, seat and shelving on one side and a wardrobe on the other.

Image: Katherine Lu

The designer took inspiration for the curve from an art deco fitting formerly in the apartment. “I wanted to stay honest to the structure of the room and identify the potential within it, and the curve became an unexpected line of enquiry to follow,” says Sarah.

This curve ball, so to speak, not only challenged Sarah’s design exploration but also contributed to a more nuanced space without any loss of generosity. The studio entrance now transitions between functioning as a passageway and a dressing room, while the living area shifts between bedroom, lounge room and study. “When you’re in bed the whole space becomes your sleeping area,” Sarah explains. “[But] when you’re sitting at the end of the bed, the space in front becomes a little triangular lounge room and you don’t need to recognize the bed behind you.”

Sarah describes one side of the joinery as an uncompromising pursuit of the curve, and the other as being evocative of the integrity and clarity of American artist Donald Judd’s joinery from the 1980s, with all lines being completely necessary for structure. In the kitchen, a second piece of curved joinery is designed to facilitate multiple functions and actions and similarly works to distribute space without delimiting it.

“Design can transform our everyday lives and reshape the way we do things,” says Sarah. Indeed, by reshaping rather than renovating this diminutive studio, she has enabled it to function as a generous one-bedroom living space.

Source

Project

Published online: 21 Feb 2017
Words: Rebecca Gross
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, October 2016

Related topics

More projects

See all
Constructed of predominantly prefabricated components, the Incubator meets a challenging brief for a building that was quick to construct, was easy to relocate in the future and would allow flexibility of use. Next level prefabrication: Macquarie University Incubator

In this temporary education building by Architectus, which requires flexibility of use, prefabrication and swift construction offer a design-driven vision for the demountable building of …

The curving, singular form, which occupies the south-east corner of the campus, acts as a grandstand-like backdrop to the adjacent oval. Geoff Handbury Science and Technology Hub

Enveloped in an intriguingly veiled and aptly futuristic form, this new facility at Melbourne Grammar School offers some compelling insights into the future of science …

Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Calendar