Endorsed by

Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston Lane Architects, where shifts in level and volume help create light-filled spaces and a connection to the garden.

The brief for this extension, located on the edge of Hobart’s city centre, was to bring in more light, connect the home to the garden and thereby make the communal spaces much more liveable. The owners of the conjoined early-twentieth-century terrace did not want a significantly bigger home, instead they wanted better amenity. Preston Lane Architects has answered the two-part brief in this extension with a range of new light sources for the home, an increased perception of space through the manipulation of volume and level changes to create an easy transition between inside and out.

The clients work in shift-based healthcare roles. As a result, they experience their house at all times of the day and night as they prepare for or relax after work. While many people would want to increase the amount of sunlight entering their home, perhaps shift work increases the desire for the warmth, prospect and variability that light can bring. While the existing house had considerable character, including an original stained-glass door, lights and timber stair, it was dark and a little pokey, with much of the precious northern wall space at the garden end of the home taken up by a laundry and bathroom. The clients appealed to Preston Lane to rethink the arrangement of the main living and service rooms, and to open it to the sun while maintaining privacy from a neighbour located across a narrow right of way.

Echoing the character of the surrounding context, reclaimed brick stairs connect the home to the garden.

Echoing the character of the surrounding context, reclaimed brick stairs connect the home to the garden.

Image: Adam Gibson

Programmatically, the new work only adds on the floor area of one room. This new space merges with the end room of the existing house, opening up to form an open-plan, two-level space with a stepped transition between. The lounge room sits on the higher level, while the new dining and kitchen sit half a metre lower, closer to the natural ground line of the garden. The bathroom shares the end wall of the main bedroom and an ensuite has been added beside it. These wet spaces are small but efficient, with one borrowing light from the other. The laundry has been spliced into the wall joinery, which runs the full length of the southern party wall, becoming kitchen cupboards on the lower level. A large slider conceals a washer, dryer and cupboard space, which the clients love as it allows them to deal with this daily task while remaining part of the life of the house.

Operable blades allow sun from the north to penetrate the house while also providing privacy.

Operable blades allow sun from the north to penetrate the house while also providing privacy.

Image: Adam Gibson

The unique qualities of this extension come through in the play with volume. A flat ceiling above the lounge area stretches into a deep vault above the dining room. The architects refer to this as a “snorkel,” bringing direct and bounced sunlight into this area of the home. With the floor dropping away and the ceiling rising up to this sky-lit feature, there is a perception that the living space is larger than its modest plan area. A large north-facing window and a glazed pivot door add to the wash of light in the room. Operable blades on part of the northern glazing allow the light in without forgoing privacy for the occupants. In addition, a slice of the flat lounge ceiling is a new skylight, which offers views to the clouds for those lying on the couch, while subtly indicating the line between the existing house and the new work.

A glazed “snorkel,” formed from the steeply vaulted ceiling, floods the kitchen and dining space with sunlight.

A glazed “snorkel,” formed from the steeply vaulted ceiling, floods the kitchen and dining space with sunlight.

Image: Adam Gibson

Materials, colours and detail are stripped back and neutral, but each selection has a function beyond aesthetics. The duck-egg blue wall that wraps the bathrooms offers a subtle nod to the existing panelling of the home, with its vertical V-joint. Its curves and angles serve to define the entrance to this part of the house, work around existing features and offer an interesting surface for light to play across. The vertical detailing is continued in the kitchen, where custom pulls run the full height of the joinery doors. The timber floor of the existing house gives way to a burnished concrete slab at the lower level, in the area that receives the most light and warmth, thereby activating the thermal properties of this material. Solid timber joinery offers colour and warmth for open shelving where the occupants can place objects that reflect their aesthetic personality. Recycled bricks – the clients cleaned 2,500 of them for the project – have been used in a series of steps that transition from the back door into the garden.

The clients’ simple wish for more light has been the making of this extended house, with vaulting, detailing and material selection offering a series of surfaces that highlight changes in light throughout the day. The clients excitedly note that the new spaces have already accommodated a thirty-five-person Christmas lunch and crash testing from friends’ kids, but it is their delight in noticing the way that light bounces around the home and their newfound enjoyment of the garden that make the clients feel very much at home.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb and Klip-lok in Colorbond ‘Monument’.
External walls
Vertical cladding in Dulux ‘Casper White’; existing weatherboard in Dulux ‘Metalise’.
Internal walls
Easycraft Easygroove wall panelling in Dulux ‘Calandre’; brickwork and plaster- board in Dulux ‘Natural White’.
Windows
Capral glazing channel and 325 Narrowline Double Glazed System; Velux FS Fixed Skylight; Viridian narrow fluted glass.
Doors
Custom Tasmanian oak door frames in clear satin finish; Designer Doorware Neo Blade Pull in black powdercoat; August Smart Lock Pro in ‘Dark Grey’; Centor sliding door tracks; Lockwood pivot system.
Flooring
Tasmanian oak floorboards in clear satin finish; burnished concrete floor.
Lighting
Philips Hue Cher suspension light; Lucide Tube spotlight; Geoffrey Cameron Marshall SV Demi Conus pendant light.
Kitchen
Fisher and Paykel pyrolitic oven, cooktop, integrated dishwasher and fridge; AEG integrated rangehood; Phoenix Vivid Slimline tap in ‘Gun Metal’; Essastone by Laminex benchtop in ‘Crystalite’ gloss finish; Laminex joinery in ‘White’; Easycraft Easygroove wall panelling in Dulux ‘Natural White’.
Bathroom
Tasmanian oak veneer joinery; Essastone by Laminex benchtops in ‘Crystallite’ gloss finish.
External elements
Salvaged bricks from existing house.
Heating and cooling
Airsmart ducted airconditioning.
Other
Custom aluminium external louvres.

Credits

Architect
Preston Lane Architects
Hobart, Tas, Australia
Project Team
Daniel Lane, Rachel Englund, Nathanael Preston
Consultants
Builder Langford Projects
Building surveyor Pitt and Sherry
Engineer Aldanmark Consulting Engineers
Interior stylist This Vacant Space
Site details
Location Hobart,  Tas,  Australia
Site type Suburban
Site area 365 m2
Building area 197 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 7 months
Construction 5 months

Source

Project

Published online: 25 Jun 2019
Words: Judith Abell
Images: Adam Gibson

Issue

Houses, April 2019

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar