Suburban illusion: Laneway House

This new infill house in Brisbane’s New Farm by O'Neill Architecture balances openness with privacy to create a clever and inviting inner-suburban sanctuary.

At the heart of Brisbane’s inner-city suburb of New Farm are some of its older streets, lined in most part by modest timber-and-tin worker’s cottages on small lots. Sited close to their neighbours, these houses benefit from many of the virtues of traditional Queenslanders and yet suffer from the loss of visual and acoustic privacy that such physical proximity entails. In the essay “A First Place: The Mapping of a World,” David Malouf observes that the openness of Brisbane houses fosters the “subtle habits of not seeing, not hearing.” Such discretion is increasingly likely to be overwhelmed as the remnant in-between spaces and former back gardens are subdivided and developed for new houses, or encroached upon as the existing houses are enlarged. Over time, new infill houses have increased in volume and bulk and lately, as the land has increased in value, properties have been aggregated to enable multiresidential developments to be constructed, which further intensifies the difficulties of achieving or maintaining amenity and privacy for those living close by.

As a longstanding New Farm resident, architect Justin O’Neill is well acquainted with the complexity of issues to be addressed when designing dwellings in an area experiencing rapid growth and change. The commission to design a house neighbouring his own, on a site hemmed in by seven other properties, has been answered with a skilfully crafted design that provides privacy and tranquillity in the midst of an increasingly crowded neighbourhood.

An inflection in the sculptured blade signals and shelters the principal entry to the house below.

An inflection in the sculptured blade signals and shelters the principal entry to the house below.

Image: Scott Burrows

The Laneway House occupies a long, narrow site bordering a cul-de-sac that provides access to two other properties. Hardly visible on approach along the lane, the presence of the house is flagged by the stepped and gently folded planes of the upper wall. This white, sculpted blade is imperforate and yet provides a scale for the laneway while masking the extent and arrangement of the spaces within. Its inflection signals and shelters the principal entry below and a crevice divides the plane and positions the bathroom window above, offering a discreet view back down the laneway. The primary spaces of the house are at ground level and clad in plywood panelling that is given its own scale by the rhythm of the timber cover battens. Together these elements demarcate the space of the laneway and amplify the presence of what is for the most part a single-storey structure, while holding at bay the aural and visual intrusion of neighbouring houses and nearby multistorey developments.

The house is ensured a measure of visual privacy by being set above the level of the laneway on a low concrete plinth stepped to match the gradient of the site. Entry is signalled by the sheltering porch and leads to the juncture between a courtyard garden, the kitchen and the combined living and dining space – essentially, the active, social heart of the house. This decisive gesture brings a visitor directly to the naturally lit, north-facing private garden, which illuminates and enlarges the adjoining spaces of the house. The illusion that the house is framed by open space is given by the glimpsed views of a second court across the dining space and of the garden that closes the view along the hallway.

Open to the subtropical climate, the courtyards introduce light, views and natural ventilation and enhance privacy.

Open to the subtropical climate, the courtyards introduce light, views and natural ventilation and enhance privacy.

Image: Scott Burrows

Essentially, the house stretches the length of its site, separating activities and enhancing internal privacy. The lowest level accommodates the carport and storage. The kitchen and living space on the entry level, with main bedroom and ensuite above, form a central pavilion. Two further bedrooms and the combined laundry and bathroom adjoin the garden space. Views are largely into the two courts and to the garden, with those to and from neighbouring structures restricted or screened out. An exception is the linear sliding window, providing a governing view from the kitchen to the laneway and entry steps. There is a sense of ease and natural progression to the whole of the spatial experience despite the constraints determined by the location of the adjacent properties. Light, views and natural ventilation are introduced and modulated to enhance privacy and openness to the benign subtropical climate.

The linearity of the linking hallway is punctuated by drawing a volume up through the two-storey central pavilion; spatial drama is introduced by animating the space with direct light from above. The stair, tucked to one side, leads to the more private first floor, commanding a singular, sweeping and completely unexpected view of the hills bounding the city to the south.

The linearity of the hallway is punctuated by drawing a volume up through the two-storey central pavilion.

The linearity of the hallway is punctuated by drawing a volume up through the two-storey central pavilion.

Image: Scott Burrows

This is an adventurous yet unpretentious house. Its design and construction were governed by the need to respond creatively to a constrained budget. A simple yet refined palette of materials and the adoption of project home construction methods helped to meet the budget. There is no superfluity or undue embellishment, with the design focused on achieving the most advantageous outcomes from the constraints of site and setting. The occupation of the full extent of the site and the introduction of courtyards have helped to minimize overlooking while providing light and views to each space and so enriching the experience of the whole.

The outcome offers a model of how infill housing within the inner suburbs could be developed to create not just dignified and enjoyable places to live, but also inviting, sociable and well-scaled public linking spaces, such as the laneway. Further, the Laneway House offers fruitful lessons as to how these same suburbs could be developed and reinvigorated through the application of informed and purposeful design to ensure that privacy, liveability and public amenity can be provided and sustained.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb in Colorbond ‘Woodland Grey’.
External walls
RMAX Thermawall panels, rendered and finished in Taubmans ‘Crisp White’; Carter Holt Harvey Shadowclad cladding in Dulux Woodsheen ‘Teak’.
Internal walls
Plasterboard in Taubmans ‘Windy Beach’.
Windows
Trend Windows and Doors casement windows; custom kitchen window slider; A and L Windows and Doors aluminimum windows and doors.
Flooring
Hanson polished concrete in ‘Portland Grey’; hardwood timber flooring; Stone and Tile Studio ceramic tiles in ‘Michiga Grafito’.
Kitchen
Caesarstone benchtops in ‘Raven’; Stone and Tile Studio subway tiles in white; Winning Appliances appliances; Polytec Ravine cabinetry in ‘Drifted Oak’.
Bathroom
Stone and Tile Studio ceramic tiles in ‘Michiga Grafito’ and ‘White’; Polytec cabinetry in ‘Marni Lini’; Caesarstone benchtops in ‘Raven’.

Credits

Architect
O’Neill Architecture
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
Justin O’Neill, Sarah Hill
Consultants
Builder Arriva Build
Engineer Newport Consulting
Site Details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 259 m2
Building area 150 m2
Category Residential
Type New houses
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 10 months
Construction 10 months

Source

Project

Published online: 11 Feb 2016
Words: Michael Keniger
Images: Scott Burrows

Issue

Houses, December 2015

More projects

See all
The original drill hall, built between 1904 and 1906, has been imaginatively restored and recast as a sophisticated three-storey home. A dignified return: Drill Hall House

Tobias Partners takes a curatorial hammer to a previously modified drill hall, winding back a gaudy 1990s additions to reinstate the clarity of the original …

Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

Most read

Latest on site

Calendar