Endorsed by

Lemur Island

Referencing the rainforests of Madagascar, Melbourne Zoo’s new lemur exhibit by Urban Initiatives, Snowdon Architects and Arterial Design, brings us into close and personal contact with the curious creatures of the forest.

The 2005 Dreamworks animated film Madagascar, shone a spotlight on the quirky island habitats and its occupants, particularly lemurs, native to the island. Popularity of these curious creatures have increase around the globe and Melbourne Zoo recently doubled its population of ring-tailed lemurs prompting a new exhibit. A conical funnel made of rattan forms an attention-grabbing entry point for the zoo’s new rainforest precinct.

Design of the exhibit was a collaboration between Urban Initiatives (landscape architects), Snowdon Architects and Arterial Design (interpretation designers). Aimed at children and families, the experience is a highly interactive one, says Tim Hart, director of Urban Initiatives: “The project involves a walk-though section where visitors and lemurs share the same space, bringing them into quite close contact.”

Opening onto the main pathway through the zoo, the funnel-shaped woven rattan entrance draws visitors into the space, where they meet the lemurs in the first exhibit of the rainforest precinct. “We wanted to attract people from the main walking path so it needed to be more than just a simple gate,” says Manos Mavridis from Snowdon Architects. “It’s designed to quite deliberately funnel and trasnport visitors from the pathway into the exhibit and habitat of these unusual primates.”

The funnel-shaped entry to the lemur enclosure.

The funnel-shaped entry to the lemur enclosure.

Image: Drew Echberg

Once inside, a mixture of elevated walkways and a tree house brings people and lemurs together in the same space, without actually touching each other. “Lemurs are very much arboreal animals but they also spend a lot of time on the ground. So at the start of the exhibit, you’re at ground level and able to interact with them, and then the elevated pathways take you into the Tree House structure that gives you a way to interact with lemurs at tree level as well,” explains Mavridis.

Conceived as a cluster of pods, the Tree House structure, made from matte steel and clad in rattan, is in harmony with the rainforest habitat recreated at the zoo. It provides the pedagogical element, an increasingly inportant role for modern-day zoos.

The interior of the Tree House accommodates pedagogical signage educating the public on the conservation of rainforest habitats under threat from coltan mining.

The interior of the Tree House accommodates pedagogical signage educating the public on the conservation of rainforest habitats under threat from coltan mining.

Image: Drew Echberg

The exhibit has also made use of an existing moat, left over from the previous orangutan exhibit, and re-purposed as a new waterway. The conservation story is a critical part of this exhibit. Rainforest habitats are threatened by the mining of coltan which is used in the production of mobile phones. This story is largely told through signage (by Arterial Design) around the exhibit, and supported by the architectural and landscape design throughout the zoo’s rainforest precinct.

“The landscape thematics and materials, as well as the architectural, interpretive and animal enrichment elements of the exhibit all reference natural forms and elements found in the lemur’s Madagascan habitat,” says Hart.

More projects

See all
The curving, singular form, which occupies the south-east corner of the campus, acts as a grandstand-like backdrop to the adjacent oval. Geoff Handbury Science and Technology Hub

Enveloped in an intriguingly veiled and aptly futuristic form, this new facility at Melbourne Grammar School offers some compelling insights into the future of science …

Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

Most read

Latest on site

Calendar