Floral tribute: Lexus Design Pavillion

For three days during the Melbourne Cup Carnival at Flemington Racecourse, the Lexus Design Pavilion by Mim Design was a sought-after setting to knock back a few champagnes and get lost in the magic.

The privileged few who get to flutter around The Birdcage each year will know that to enter this champagne capital requires a strut down a pretty, rose-covered concourse before coming face-to-face with the austere entry gates and even more austere security guards. The Melbourne Cup Carnival takes place in early November, a time when the first flush of once-flowering spring roses are at their peak and Flemington Racecourse becomes freckled with them. The 2014 Lexus Design Pavilion, located at the southern end of The Birdcage, took its inspiration from these blooms, as well as the fashion, the champagne and, of course, a car.

The entry to the marquee featured the new Lexus NX car and mounted stacks of branches and roses by Joost Bakker.

The entry to the marquee featured the new Lexus NX car and mounted stacks of branches and roses by Joost Bakker.

Image: Sean Fennessy

The car in question is the NX, a new luxury vehicle from Lexus with sleek metallic lines and an exaggerated grille. In creating a concept for the Lexus Design Pavilion, Mim Design (who worked closely with catering company The Big Group and its event management arm Design Depot) reinterpreted the car’s curves and angular forms into patterns, fabrics and motifs, which were seen throughout the marquee. The car, proudly on display at the entrance and set in front of a media wall, signalled one of many photo and branding opportunities in this year’s marquee. This space also featured mounted stacks of branches and roses – the first tip-off that sustainable designer Joost Bakker was involved in the project.

Beyond the entry, the ground floor was punctuated with a hard-working brass bar on the far wall, which acted as a DJ booth one minute and a champagne station the next. Adjacent to it, a manned hatch pumped out burgers by chef Neil Perry – among them, cheeseburgers with thirty-six-month grass-fed Cape Grim beef (this was The Birdcage, after all).

Simultaneously softening the space and giving it depth, the marquee walls were painted with an ombre effect courtesy of artist Chris Watterson. With its custom-designed pattern of fragmented colours, the banquette seating added another layer of pep and colour and a comfortable place to perch.

Lexus’s marquee was one of the few in The Birdcage with multiple floors and the well-heeled crowd seemed drawn to moving upwards. Stairs on the back wall, flanked by a mirror on the right side, provided an impromptu spot for a pout check before the big reveal of the first floor.

Mim Design created a graphic wall depicting six-sided shapes, inspired by the Lexus NX’s exaggerated front grille.

Mim Design created a graphic wall depicting six-sided shapes, inspired by the Lexus NX’s exaggerated front grille.

Image: Sean Fennessy

“On Derby Day morning, I was walking behind someone as they came to the top of the stairs. They turned around the corner, stopped in their tracks and said ‘wow’. That’s exactly what we wanted to create,” says Mim Design principal Miriam Fanning. Where the ground floor provided a casual but refined experience, the upper floor was glamour ground zero, backed by the forty-eight-seat Attica pop-up restaurant and its overhead canopy designed by Joost Bakker.

The organic canopy installation featured a steel grid suspended from the ceiling, with hundreds of freshly coppiced smoke bush branches attached to it with galvanized wire. The wire was also used to suspend hundreds of light globes, saved and collected from retrofits Bakker had worked on over the years. Appearing like dew droplets, the globes were cleaned and filled with water to become bijou vases for rose bulbs. At 5 am on each morning of the carnival, Bakker and two assistants filled each globe with fresh water and roses, finishing just before the racecourse gates opened at 9 am. Between five thousand and six thousand roses were used in the three days the pavilion was open.

Celebrity landscape designer Jamie Durie designed the pavilion’s rooftop deck space, overlooking the racecourse, where punters enjoyed the sunshine surrounded by a vertical herb garden.

Plush textures, rich colours and the rose canopy helped to create a special, luxurious environment for lucky punters.

Plush textures, rich colours and the rose canopy helped to create a special, luxurious environment for lucky punters.

Image: Sean Fennessy

Behind the glamour of these short-lived structures comes a number of challenges that their designers must negotiate.

“There’s no built structural walls in a marquee – everything is lightweight, so if you have to support something, the design has to be self-supporting or it can’t make a structural impact on the existing form,” says Fanning.

“Lead times are difficult too. Builders only get on site just four to six weeks before the first race day.” These lead times also mean that creating furniture schedules can be fraught, with certain items often not in stock in time to be included.

Despite these hurdles, Fanning wouldn’t have it any other way. “I know that it all gets pulled down, but to me, as a Melburnian, the carnival is such a great celebration. To be involved in something that’s known on an international level, where everyone gets dressed up, has a great time and appreciates it – it’s nice to be a part of that,” she says.

Products and materials

Walls and ceilings
Walls painted in Dulux Paint finishes with ombre effect by Chris Watterson. Woodcut timber flooring and wall finish. Porter’s Paints antique gold.
Windows
Marble window sills.
Doors
Paint finish by Dulux.
Flooring
Woodcut timber. Vinyl by Bolon. Carpet by EC Group.
Lighting
Spica feature pendants in brass by Iacoli & McAllister. Lights by Douglas and Bec.
Furniture
Custom banquette and dining tables designed by Mim Design and manufactured by Grazia Matera. Custom banquette fabric designed by Mim Design and made by Sparkk Fabric.

Credits

Design practice
Mim Design
South Yarra, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Miriam Fanning, Emma Mahlook, Rory Johnson, Georgie Marks
Consultants
Builder Diadem, 3D Comm
Landscape designer Jamie Durie
Project manager Diadem, The Big Group, The Design Depot
Sustainable designer/canopy installation Joost Bakker
Site Details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Category Hospitality, Interiors
Type Installations

Source

Project

Published online: 10 Jun 2015
Words: Cassie Hansen
Images: Sean Fennessy

Issue

Artichoke, March 2015

Related topics

More projects

See all
The avocado-hued reception gives a friendly first impression to the spaces beyond. Work the room: The Commons QV

This co-working space in Melbourne’s CBD designed by Foolscap Studio champions different working styles – from conversations in the amphitheatre to brainstorming in a sensory …

The house seems to sit on an axis that bisects the lake, the arc of two headlands, and the horizon of the ocean beyond. ‘Cinematic sublimity’: Wallis Lake House

Nestled against a ridgeline and taking in views to the distant peaks of the national park beyond, this new home in Whoota, on the New …

The centre is topped by a grand, cantilevering, 40-square-metre parasol structure. It is civic in scale, providing a powerful marker in the landscape. Architectural egalitarianism: Kingborough Community Hub

Built on the edge of the town of Kingston, Tasmania, this community hub is envisioned as the heart of a suburb that does not yet …

On arrival, visitors encounter a crescent-shaped house with a skin of angular concrete. 'Strangely beautiful' bush architecture: Castle Cove House

In Sydney’s tranquil Castle Cove, an angular concrete form designed by Terroir in collaboration with Pascale Gomes-McNabb Design is an architectural riff on the rocky …

Most read

Latest on site

Calendar