Endorsed by

Body confident: Life Ready

In the Melbourne suburb of Camberwell, Russell and George has designed a physiotherapy studio that challenges the idea of cold medical spaces and aims to speed up the rehabilitation process through colour.

Parallels can be drawn between the way that physiotherapists work with the body to help it adapt to change and the way that designers Russell & George have worked with the brand of Western-Australian-based company Life Ready Physio and Pilates to help it adjust to its newest setting. The Camberwell clinic in Camberwell, Melbourne is the first iteration outside of Western Australia, and the interior needed to be dynamic and flexible enough to be customized to a number of possible future sites and scales.

Russell & George developed the conceptual roots of the project well before the physiotherapy studio’s shell had been selected, testing the articulation of forms across multiple floor plans. While logistically these plans would need to work when applied to long, short, wide or narrow sites, the design also needed to have resonance for the differing clientele, across numerous locations. As Benjamin Trinh, CEO of Life Ready Physio and Pilates explains, the Camberwell iteration is a maturing of the brand, distinguished by its elegance and sophistication.

Movement and mobility of the body are central values to the practice of physiotherapy and the designers sought to articulate these values through the spatial arrangement of the clinic. Rectilinear rooms and sharp angles are incongruous to fluid and unobstructed movement, and as director Ryan Russell points out, the body doesn’t have many sharp edges. Curved walls have

In the gym, the designers employed reflection and colour to create a sense of vibrancy.

In the gym, the designers employed reflection and colour to create a sense of vibrancy.

Image: Dianna Snape

been constructed to gently guide people from reception through to the gym, and the five treatment rooms are housed, almost embryonically, behind these walls.

The body analogy also manifests in the furniture selection and the custom joinery. As with many of Russell & George’s projects, the team has designed a bespoke joinery piece that takes centrestage at the entry. Inspired by an elbow joint, the reception desk has two main arms – one at desk height and the other at a bar height – to encourage and facilitate casual, non-hierarchical consultancy.

Channelling the works of sculptor Richard Serra, the designers have lined the curved partition walls with timber battens staggered at an oblique angle to the ceiling, creating the illusion of double curvature. In the long and narrow space, the square Victorian ash battens accentuate the high ceilings and exaggerate the curvature of the walls. Repeated vertical or horizontal pattern can be seen across Russell & George’s body of work, and when used in conjunction with bold colours has great impact.

Perhaps the most striking aspect of the design is the daring use of colour for which the designers are known. After researching the emotional associations and social cues inherent in particular colours, they appointed a salmon pink and a mint green for the treatment rooms and the gym. The soft pastel tones are in contrast to the bright royal blue and orange found in the entry reception, which work to mediate the transition back to the “loud” outside world.

The installation re-energizes guests using the pilates studio on the mezzanine floor.

The installation re-energizes guests using the pilates studio on the mezzanine floor.

Image: Dianna Snape

On exiting the clinic, visitors are presented with a visually uplifting element overhead – an effervescent installation composed of hanging timber battens. Arranged in a semicircle, the battens are reflected in an expansive orange mirrored surface to create the illusion of a complete circle, representative of the sun. The installation also acts as an inspirational focal point for the pilates studio on the mezzanine floor. In the spirit of the clinic’s ethos, this aims to re-energize the patients as they depart.

Going forward, this project will be a precedent for a number of Life Ready clinics to open around Australia. In future clinics the designers hope to realize their concept of the reception as a village square to which all other spaces connect, while maintaining the use of curved walls, reflection and colour to create a sense of vibrancy. It is unlikely that Russell & George and Life Ready Physio and Pilates will roll out cookie-cutter clinics in the next iterations. Instead, they will evolve the pliable design concept to bend and stretch at will.

Products and materials

Walls and ceilings
Walls painted in Dulux “Royal Sash,” “Helena Rose,” “Vivid White” and “Black.” Victorian ash timber battens.
Flooring
Coir matting in tan from International Floorcoverings Australia. Carpet tile in “Peach,” “Granite” and “Aquamarine” from Interface Flor. Flowfast Terrosso floor finish in “Grey Granite” from Flowcrete.
Joinery
Laminate in “Olympia Blue” from Laminex.
Lighting
Downlights from Sphera.
Furniture
Ton Stockholm armchair and stool, and Rosetto Annette L5 armchair, all from James Richardson. Zago Stone SN2 sofa in grey felt, blue leather and orange leather; Stone SN1 sofa in blue leather, Stone Wall sofa in grey felt with blue leather backrest, and P4 Collection Bink table in “Tangerine,” all from Products for People. Rioja bar stool and kitchen stool from Huset.
Bathrooms
Sussex Scala tap, inset sink and Caroma basin mixer, all from Reece. Bench-mounted basin from Meco.
Other
Optiview glass, and mirror in silver and bronze from Viridian.

Credits

Design practice
Russell & George
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Ryan Russell, Byron George, Brady Hallam Rowan Hutchinson, Camilla McBeath
Consultants
Builder Yarra Valley Commercial
Building surveyor Floreancig Smith Building Surveyors
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Category Interiors
Type Health
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 11 Feb 2019
Words: Hannah Wolter
Images: Dianna Snape

Issue

Artichoke, March 2018

More projects

See all
Constructed of predominantly prefabricated components, the Incubator meets a challenging brief for a building that was quick to construct, was easy to relocate in the future and would allow flexibility of use. Next level prefabrication: Macquarie University Incubator

In this temporary education building by Architectus, which requires flexibility of use, prefabrication and swift construction offer a design-driven vision for the demountable building of …

The curving, singular form, which occupies the south-east corner of the campus, acts as a grandstand-like backdrop to the adjacent oval. Geoff Handbury Science and Technology Hub

Enveloped in an intriguingly veiled and aptly futuristic form, this new facility at Melbourne Grammar School offers some compelling insights into the future of science …

Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Calendar