Endorsed by

Light Cannon House

With a brief to introduce ‘significantly more light’ into this single-storey terrace, Carterwilliamson has added two ‘light cannons’ – distinct timber-framed roof volumes that reflect light and add spatial quality to the living spaces.

The name Light Cannon, at least in my mind, conjures up images of big, brave modernist buildings like Le Corbusier’s Sainte Marie de La Tourette, where brutish concrete light cannons draw sunlight down into the monastic spaces of its crypt below. This is not a device associated with your antipodean terrace, and I am keen to see how the idea of a light cannon might be applied to a small inner-city site.

The house’s original, south-facing street elevation remains largely untouched.

The house’s original, south-facing street elevation remains largely untouched.

Image: Katherine Lu

After living in their single-storey terrace house with an attic for many years, the owners engaged architect Shaun Carter of Carterwilliamson Architects to reconfigure their home. Shaun quickly saw that the narrow dimensions of the house weren’t so much a limitation, but an opportunity to investigate ideas about how to transport light. The owners’ brief didn’t seek additional floor space, but it did ask that the architects introduce “significantly more light” into the home and create spaces that are “distinct but connected.” While their preferred aesthetic was “minimalist and industrial,” they were keen to preserve the character of the existing terrace.

Shaun talks of how the resolution of any particular project is not just a direct response to site conditions, but also strongly influenced by the conversations that are swirling around their architecture studio at the time. At the time of this project, ideas around particular roof forms, window detailing and materials were being discussed, drawn and tested in model form. Consequently, the architects were able to offer up three or four possible resolutions to the particular issue of how to provide a light-filled response to the brief.

The exciting bit of a project like this often starts in the interstitial zone – that in-between space bound by the usually street-side constituent of the existing house and the area of potential that sits in waiting at the rear of the property. Consequentially, it’s quite common for such a project to begin one room in from the street, and it’s the ones where the architects can quickly shift constraining components into defining elements that are most successful.

The new courtyard sits between the living and kitchen/dining zones, bringing daylight deep into the plan.

The new courtyard sits between the living and kitchen/dining zones, bringing daylight deep into the plan.

Image: Katherine Lu

In the Light Cannon House, that shift happens early. A short walk along the entry corridor reveals a light-filled living space nestled under the roof of the original terrace. From here you can see the sequence of new spaces unfolding beyond. An intriguing courtyard with a striking moss and slate garden allows light into the living space, its glazed walls acting as a lens through which the kitchen/dining space – the new core of the house – can be seen. The glazed walls to the courtyard are in fact glass doors that can be slid back to connect all the new ground-floor rooms into a flowing, airy sequence of spaces. This allows the occupants to enjoy the benign weather of the warmer months, and in the colder months the spaces can be closed down and compartmentalized into more intimate, light-filled rooms.

The roof form that flies overhead the kitchen/dining space defines the two components of the space.

The roof form that flies overhead the kitchen/dining space defines the two components of the space.

Image: Katherine Lu

The new kitchen/dining space sits beyond the courtyard. You are naturally drawn to a large, grey ironbark joinery element that is part chopping block, part dining table and part kitchen bench. This element sits in the first half of the space and assumes the role as the heart of the house. It’s easily big enough to get ten people around while the host holds court preparing a meal – the theatre of preparing a meal can be readily played out either formally or informally on this stage. The fact that the joinery element is square allows it to act as more than a generous island bench, which is by nature very much a lineal element, into something that works “in the round,” a place where in Shaun’s words “emotional nourishment” can be dished out for the benefit of all.

In plan the kitchen/dining space looks like one room – and it kind of is, but the roof forms that fly overhead make the space more than that. Two “light cannons” – distinct timber-framed volumes that taper upwards to skylights sitting about six metres above the polished concrete floor – define the two components of the space. The framing and linings of these elements are painted white, the rafters resembling the bones of a bird’s wing or perhaps the ribs and spars of a timber model plane. The two distinct components together create a living area that feels like a great space to be in.

The supporting cast to the cannons – the black kitchen, textured brickwork and pragmatic joinery that uses every possible amount of available space – all combine to create a house that feels bigger than it actually is. The architects have aimed high and delivered a series of spaces within a modest footprint that are generous, light and amenable.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb.
External walls
Recycled bricks sourced from The Brick Pit; fibre cement sheet in clear brick sealer.
Internal walls
Recycled bricks sourced from The Brick Pit; V-jointed pine in Dulux ‘Antique White USA’.
Windows
Scar Top oiled timber; Sublime Aluminium and Glass aluminium frames.
Doors
Scar Top timber finished in combination of oil and Dulux ‘Antique White USA’.
Flooring
Burnished concrete slab; blackbutt timber floors in tung oil finish.
Lighting
Nud pendants; LED strip lighting and downlights.
Kitchen
Crafty Kabinets black poly cupboards and grey ironbark island bench; black granite benchtop; Franke pull-out tap and Centinox sink; glazed black tile splashback; Vintec wine fridge; Fisher and Paykel integrated fridge; Siemens integrated dishwasher and oven; Panasonic microwave.
Bathroom
Vixel tiles in black and green; Ideal Standard Tonic toilet suite; black granite benchtop; Caroma laboratory sink; Natura copper rainshower head; Crafty Kabinets mirrored cabinets; Nikles Techno 250 Twin Waterrail; Verso 70 washbasin; Scala shower and bath mixer; Rogerseller Logic Square Swivel Outlet.
External elements
Blackbutt deck; moss garden installed by Justin Lawrence.

Credits

Architect
Carter Williamson Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Shaun Carter, Fiona Hicks
Consultants
Builder Andrew Burton Construction
Engineer Cardno
Landscaping Melissa Wilson Landscape Architects
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site area 124 m2
Building area 117 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 22 months
Construction 6 months

Source

Project

Published online: 22 Aug 2014
Words: David Welsh
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, June 2014

Related topics

More projects

See all
At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

The lantern-like entry tower exaggerates the scale of the building and celebrates its structure. Delicately rigged: Les Wilson Barramundi Discovery Centre

Bud Brannigan Architects’ building for a fish hatchery and interpretation centre in Karumba, Queensland is a poetic and uncompromising celebration of the town’s industrial legacy.

Most read

Latest on site

Calendar