Endorsed by

Shane Thompson’s studio

When Shane Thompson switched gear from large practice to small, he found an old timber church, put it on his semi-rural property and turned it into his studio.

Back in the 1980s, Shane Thompson designed a house for artist William Robinson in the Gold Coast hinterland. The site, which included an old farmhouse, is glimpsed in the artist’s canvases of the time: a bush humpy of sorts where the artist casts himself as an Old MacDonald figure amid run-amok chooks, goats and sheds.

Meanwhile, Shane and Sally Thompson were living quite a different life in inner-city Brisbane, in a sleek new house of Shane’s own design. The couple was starting to accrue a significant collection of modernist furniture and contemporary Australian art, but something about the rural setting that Shane had helped to create for Robinson must have got under their skin. That, and the fact that Sally is a skilled equestrian who craved a place that also accommodated her horses, led to the couple relocating eighteen years ago to a property on Brisbane’s rural outskirts.

This setting was more appropriate to both art and horses. Set at the base of Mount Petrie, the two and a half hectares of land had served as part of an army training camp during World War II. Since then, the densely wooded area had been somewhat abandoned to nature and weeds.

Project Director William Ellyett in the studio.

Project Director William Ellyett in the studio.

Image: Christopher Frederick Jones

An existing owner-built house in 1956 became, and remains, the Thompsons’ home. Created from second-hand materials, it was, Shane says, “an assemblage of different doors, windows and floors.” Over the years, the plan has been reworked into a more livable arrangement, but its humble nature has been retained. A northern verandah overlooking the horse paddocks, accessed via foldaway glazing, is probably one of the more serious interventions.

After moving into their new home, and after twenty-four years as a director and principal at BVN (now BVN Donovan Hill), Shane decided to pursue a new practice focused on small- to medium-scale work from a home studio.

Shane expanded the house a little and added stables for the horses. An abandoned church, the same vintage as the house, was spotted in the nearby town of Gumdale. It was purchased and trucked to the property to be positioned near the home as the new studio for Shane Thompson Architects. Scarcely more than a year old, the busy studio now has a staff of six and some interesting projects on the go — a boutique hotel in Brisbane, homes in Sydney, an eco-resort at Airlie Beach.

In adpating the church to the site, a meeting room and a broad verandah were added, suspended over a duck pond making a prime spot for viewing the surrounding restored bushland, where local wildlife is routinely spotted. A verandah also connects the studio to the house. True to the semi-rural vernacular, several sheds are dotted about the extensive gardens, used for horses, machinery and storage alike. In a setting as idyllic as this, it would hardly seem like work at all.

shanethompson.com.au

Credits

Architect
Shane Thompson
Site details
Category Residential buildings
Type Houses, Residential, Studios
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 16 Nov 2012
Words: Margie Fraser
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, June 2012

Related topics

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar