Long Courtyard House

Scale Architecture designs a flexible, inviting space at the rear of a terrace house in Alexandria, Sydney, with a simple gesture of two contrasting stacked volumes.

Terrace houses can be challenging. They generally pack a lot into a small space. While some sit serenely in their context, effortlessly straddling the hundred years or so for which they have been in existence, others (maybe most of them) exist under more pressured conditions and need to be gently persuaded to join the twenty-first century so they can meet the needs of their modern occupants. They often require a bit of unpacking before the architect can consider how best to put them right.

In 1960, a time when the terrace house was very much out of favour in Australia, Barcelonian architect Josep Antoni Coderch wrote in an essay that we need architects who work from a basis of dedication, goodwill and honour. He was of the opinion that with these tenets in place, an architect can create a truly alive building. Today, in a time when the terrace house is more appreciated, those words ring truer than ever.

Scale Architecture’s approach to the terrace house typology, as seen in this project in Alexandria, Sydney, is very much a case in point. When approached by the owners of the house, Scale set about diligently making a series of three-dimensional studies that worked with the configurations of both the site and the two-storey terrace that existed upon it. The architects identified where the existing house had merit and determined which elements might benefit from change.

The timber-clad upper volume overhangs the courtyard space below. Artwork: Anne Richmond (foregound) and Chris Antico (background).

The timber-clad upper volume overhangs the courtyard space below. Artwork: Anne Richmond (foregound) and Chris Antico (background).

Image: Brett Boardman

The front two rooms of both levels of the existing house were generous in proportion and relatively intact. The front balcony had, however, been enclosed at some stage. The balcony, with its original detail, was reinstated and the front facade restored. As with most terraces, it was the rear of the house where the bulk of the work was envisaged, and which offered the most potential for the new home – the full width and length of the site could be used. It was at the rear that the project benefited from the exhaustive model studies by Scale. From these studies, one approach in particular seemed best suited to deliver the brief to provide a flexible family home – a simple arrangement of two rectangular forms stacked behind the retained section of the original terrace.

At ground level, a long form containing the new kitchen with a work/play space tucked behind it runs adjacent to a slender courtyard, while a shorter, wider form at the upper level contains the main suite. The upper level consists of a timber-clad volume that overhangs the kitchen space and provides protection for the sliding glass doors and courtyard below. When the doors are slid back, the entire width of the terrace is transformed into a space that functions as a shaded outdoor room in the summer months and a protected wintergarden when the weather is cooler.

The lower rectangular volume is a predominantly concrete form. Concrete floors and ceilings and a robust concrete bench are softened with a backdrop of recycled bricks, salvaged from the demolished part of the house and reused along the south-western wall. Backdrop is an apt term, as the owners describe the kitchen as being like a stage. It is very much a focal point of the home, and is a space people seem to gravitate towards.

View from an original part of the house towards the addition, showing the abundance of natural light now allowed in. Artwork: Dylan Demarchi.

View from an original part of the house towards the addition, showing the abundance of natural light now allowed in. Artwork: Dylan Demarchi.

Image: Brett Boardman

The extension of the concrete roof form out towards the rear lane creates an opportunity for a rooftop garden. The garden is a generous device that offers relief from the hard surfaces that dominate the rear laneway roofscape. Grasses and flowering vines have been planted to form an elevated green plane that not only provides additional thermal insulation for the spaces below (and hopefully a few passionfruit), but also creates a generous outlook from the main suite, a visual buffer from the terraces opposite.

Another strategy worth noting is the way Scale has taken the new work and pulled it slightly away from the rear of the retained part of the original terrace. This creates a light-filled vertical space between the original rooms and the new spaces, giving the house a feeling of generosity that a lot of terrace house renovations miss out on. Using that extra square metre or two to allow some light in, offer generous transitions or simply provide a space with no program at all can result in so much more than might be achieved by using the space for extra storage, for example.

It’s these smaller, generous moments in this terrace that really make a difference. Infused with dedication, goodwill and honour, the end result is generous and alive, and perfectly suited to the young family for whom it has been designed.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok roof decking; custom-made green roof.
External walls
The Woodage Malas FSC timber cladding in Livos natural oil finish; off-form concrete; brickwork in Murobond off-white paint.
Internal walls
The Woodage Malas FSC timber cladding in Livos natural oil finish; recycled sandstock bricks from site; off-form concrete.
Windows and doors
AMA Windows natural anodized sliding doors; Pivot doors by builder.
Flooring
Concrete, trowelled, with matt satin sealer.
Lighting
Flos surface-mounted lights from Euroluce; Bega floodlights from Zumtobel; Inlite Deep Starr recessed downlights.
Kitchen
Poliform oak joinery with white varnish; reinforced concrete bench; Abey Barazza stainless steel sink and cooktop; Vola mixer; Liebherr integrated fridge.
Bathroom
Duravit Happy D basins; NexGen toilets; Better Tiles matt tiles.
External elements
Recycled brickwork.

Credits

Architect
Scale Architecture
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Matt Chan, Monica Earl, Marco Grazioli
Consultants
Builder BJC Constructions
Heritage Zoltan Kovacs
Structural engineer SDA Structures
Site details
Location Alexandria,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 148 m2
Building area 161 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 8 months

Source

Project

Published online: 18 Mar 2014
Words: David Welsh
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, December 2013

Related topics

More projects

See all
Raising the railway line above ground, as Cox Architecture did for their work along the Caulfield to Dandenong Corridor, provides an opportunity to transform the land beneath. On track: Level Crossing Removal Project

Level crossing removals have been part of Melbourne’s strategy since 1929. With more removals in 2018 than ever before, it is pertinent to assess three …

Lighting is generally diffused or reflected back on to walls and ceilings helping to make the venue appear to glow at night. A public service: Rose Bay Hotel

Tasked with overhauling an iconic 1929 pub in Sydney, Richards Stanisich has combined rich textures and materials with a historical narrative to create an authentic …

A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks. Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

Reclaimed land was removed to create an artificial inlet that returns the city to the water’s edge. The unfinished business of Perth's Elizabeth Quay

In Perth, the Elizabeth Quay precinct has proven popular but its success depends on “unfinished business.”

Most read

Latest on site

Calendar