Endorsed by

Louis Vuitton

The signature toffee and chocolate palette of Louis Vuitton provides a unifying flavour at the brand’s new Sydney Maison. For Louis Vuitton to consider one of its stores a “Maison” – and there are only thirteen in the world – the store must be distinctive in its design and it must be large (the average footprint is two thousand square metres). Louis Vuitton Sydney has both bases covered thanks to the building it occupies, designed in 1858 by Edmund Blacket for the English, Scottish and Australian Bank. The facade is grand and classical in style, while inside, high ceilings, original marble columns and ceilings – now enhanced by a gold leaf treatment – create a sense of luxurious drama. Spanning three levels, the interior design is by David McNulty from Louis Vuitton Architecture in Paris and Kar-Hwa Ho from Louis Vuitton Asia Pacific. It incorporates many of the brand’s signature features, including the distinctive brown palette and a geometric, layered approach to shelving.

Credits

Design practice
Louis Vuitton Architecture
Project Team
David McNulty, Kar-Hwa Ho
Consultants
Builder Built
Project engineer Partridge
Site details
Location 155 George Street,  Sydney,  NSW,  Australia
Category Interiors
Type Retail
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 1 Jun 2012

Issue

Artichoke, June 2012

Related topics

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Most read

Latest on site

Calendar