Endorsed by

Lulamae

Theatrical staging and set decoration were the inspirations for the fitout of Melbourne’s Lulamae boutique by Breathe Architecture.

In some ways, all architecture is a form of scenography, or theatre design. Buildings use visual devices, illusion and artifice to define our experience of space. The suspension of disbelief reaches delirious heights in shopping centres, in which shop after shop competes to define its own branded world. At the Lulamae fashion boutique in Melbourne Central, Breathe Architecture has made the analogy explicit. The vibe is created by two-dimensional cut-outs and fabric backdrops, framed by red curtains and a proscenium arch. “And, like with any production, all of this can be changed at any time,” says Breathe principal architect Jeremy McLeod.

The theme of “knowing artifice” runs through the concept of the fashion brand Lulamae itself. Lulamae is named after fictional character Lula Mae Barnes, the country girl who reinvents herself as glamorous sophisticate Holly Golightly, played by Audrey Hepburn in the film Breakfast at Tiffany’s. “The base building acts as a metaphor for the country girl,” explains McLeod, “and the transformation is achieved through the ‘dressing up’ of the base building.” The design acknowledges the temporary nature of such commercial transformations. The digitally printed plywood flats can be replaced and the backdrop can be swapped for a new digitally printed image.

The sources for the imagery range from tea towels to Czech puppet theatre. The decoration on the proscenium arch is adapted from an early-twentieth-century marionette stage from Prague. The 1950s Italian mountain village scene on the backdrop is reproduced from a tea towel the client had in her kitchen. Five hundred green paintbrushes create the “grass” at the feet of the window mannequins. The front window glazing is steel framed, 1920s style. These diverse ingredients combine to create an appropriate atmosphere and setting for the clothes and accessories on sale.

Recycled oak floorboards form the rustic basis for the “stage set” of the store.

Recycled oak floorboards form the rustic basis for the “stage set” of the store.

Image: Andrew Wuttke

“Every girl at some point in her life wants to be on the stage,” says McLeod. A recycled Tasmanian oak floor has been battened to the concrete slab rather than glued, providing the acoustic and tactile experience of a real stage. Once inside, or centre stage, the artifice is revealed – the two-dimensional cut-out trees are not double-sided; instead the backs are unpainted and the wooden bracing and struts are exposed, allowing the trees to double as product shelving. The printed digital images are at low resolution, designed to look realistic only from the concourse. As you move inside and become the performer rather than the audience, their realism disappears. In a postmodern twist, the fakery is real fakery. The ropes holding up the fabric backdrop continue overhead to actual pulleys and counterweights on the opposite wall.

While Breathe brings a high level of environmental sustainability to every project, it is particularly appropriate for a retail fitout. Such spaces are constantly changing. The ply and hoop pine are from Australian plantation timber, the finish to the floor and the mild steel display racks is a natural wax, and the black paint is made from recycled engine oil by a company in Byron Bay, New South Wales. The materials have zero VOCs (do not give off toxic gases). Theatrical spotlighting is generated by low-energy LEDs. “Melbourne Central allows you to use twenty-two watts per square metre, and we are using 2.5 watts per square metre to light the space,” says McLeod.

The designers at Breathe Architecture are tired of being typecast as environmentally sustainable. They would rather be seen simply as good architects. McLeod sees its latest Lulamae project as an example to other retail designers. “You can get all this stuff locally, it’s doable and all really affordable,” he says. I say: encore!

Products and materials

Walls
Walls and ceiling painted in ecolour zero-VOC paint in factory black.
Windows and doors
Waxed mild steel windows.
Flooring
Bio wax on recycled Tasmanian oak timber by Urban Timber Salvage.
Lighting
Feature lights to front designed by Breathe Architecture. Mono and PAR can spotlights by Ambience Lighting, LED lamps.
Joinery
Australian plantation formply and hoop pine ply finished with Porter’s Original Lime Wash and bio wax.
Other
Feature flat, tree flats and canvas backdrop designed by Breathe Architecture and MordenArt, digitally printed on plywood and canvas. Indoor plants and other visual merchandising by client.

Credits

Design practice
Breathe Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Jeremy McLeod, Eugenia Tan
Consultants
Builder Ficus Constructions
Building surveyor Metro Building Surveying
Canvas printing Creative Visuals
Illustrator Mordenart
Joinery Delta Cabinet Company
Lighting Ambience Lighting
Plywood printing Prologica Digital Print
Structural engineer R Bliem & Associates
Site details
Location Level 2, Shop 241 Melbourne Central Cnr La Trobe and Swanston Streets,  Melbourne,  Vic,  Australia
Category Interiors
Type Retail
Project Details
Status Built
Construction 2 months
Client
Client Lulamae Boutique
Website lulamae.com.au

Source

Project

Published online: 15 Jan 2013
Words: Tobias Horrocks
Images: Andrew Wuttke

Issue

Artichoke, June 2012

Related topics

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar