Endorsed by

‘A powerful form’: Lune de Sang Pavilion

In a slow-growth forest in the Byron Bay hinterland, the final dwelling in a collection of powerful, monumental concrete structures designed by CHROFI has been completed – all designed to endure.

In a world alarmingly besieged by impermanence, the exploration of architectural permanence is an all-too-rare occurrence. Even rarer is the investigation of houses designed as current and future ruins; and of dwellings designed to stand in a potentially post-apocalyptic world. Such rigorous questioning lies at the heart of an extraordinary series of future-focused buildings in the Byron Bay hinterland.

Conceived as relics in the landscape, the three complementary projects on the site offer themselves as deceptively simple concrete and stone carcasses; like ancient structures that have been rediscovered and made exquisitely habitable, but which may at some stage be reclaimed by the forest. Their creation is the result of a decade-long collaboration between Sydney-based practice CHROFI and clients Andy and Deirdre Plummer, the owners of a former dairy property, which they are transforming into a 115-hectare slow-growth hardwood forest specializing in hard-to-find cabinet timber species. With some species taking three hundred years to mature, this is an enterprise focused on glorious varieties of the past being grown for the future.

The Lune de Sang Pavilion, the most recent building to be completed on the site, joins Stone House, the Lune de Sang Sheds, General Manager’s Residence and guest houses nearby. The single-storey pavilion forms the hub for farm life. In addition to longevity, the owners required a house that would accommodate two very disparate needs. With a big extended family, they needed their home to be robust yet elegant, catering for large and frequent gatherings. It also needed to afford a private space for Andy in particular to retreat to when desired. They wanted prospect and refuge in equal measure and for the dwelling to be “embedded, sutured and stitched” into the landscape.

The public pavilion, designed for gathering, is open visually and physically to a pool, two decks and the view of the valley to the north.

The public pavilion, designed for gathering, is open visually and physically to a pool, two decks and the view of the valley to the north.

Image: Brett Boardman

The arrival has been carefully orchestrated down a long, winding driveway. As bordering trees mature, the effect will be a heightened, theatrical one with tree canopies giving way to openness and views in a sequence designed for maximum effect. First impressions are of a deceptively simple structure, a powerful form composed of three dramatic elements. A rectangular in situ concrete and glass-sided box stretches east–west, massive concrete roof beams and columns embedding the house. Along the southern elevation, a seemingly impenetrable wall of local stone, broken only with blackbutt in shaded areas, acts as a spine, stitching the house and landscape as one. Overhead, a strong yet surprisingly delicate oversized steel skillion roof lifts gracefully from the south and swoops to the north, hovering widely and tautly over four roof beams, two cantilevered dramatically to the east and west. The overall result is one of superbly tensioned lightness and strength, flight and permanence.

This box is the more public pavilion and gathering space, appearing initially as one large room catering to social activities such as cooking and dining. Open visually and physically to the north, west and east to a pool and two decks (all protected with massive roof overhangs), it reaches out to the valley while framing distant views. Materials have been pared to the minimum, with honed concrete floors below and golden blackbutt panelling above. A wall of vertical blackbutt panelling along the southern elevation (topped with clerestory windows) conceals a series of annexes housing a bathroom, butler’s pantry and mudroom.

The open-plan sleeping/ bathing space in the private pavilion is wrapped on three sides in glass and circled with earth and stone.

The open-plan sleeping/ bathing space in the private pavilion is wrapped on three sides in glass and circled with earth and stone.

Image: Brett Boardman

Rarely is the line between public and private spaces as strongly drawn as in this home, which has a second pavilion for sleeping, bathing and reclining physically separated and hidden from the living space. From the living area, you must go outside to go inside the private spaces. The private pavilion will become increasingly hidden as plantings mature.

Aiding this demarcation is one of the precinct’s many sinuous stone walls, applied not just as a respectful nod to the owners’ love of sculptor Andy Goldsworthy’s work and old pioneer walls on site, but in this instance also to rise up and conceal, along with an earth berm, the almost subterranean private world behind it.

Entry to the private pavilion is through a cleverly camouflaged blackbutt door that leads into a world of much greater intimacy and beguiling geometries. Replacing the public rectangle’s soaring ceiling is a flat-roofed exploded tangram – a series of geometries stretched and frictioned past one another to create one fluid space kinked and divided by cabinetry. Replacing the few massive concrete beams and columns of the public pavilion is a continuous sequence of concrete roof ribs and legs, consciously holding spaces securely. The lower ceilings, closer views, more intimate roof overhangs and tangible evidence of the house and roof anchoring to the site all contribute to a pervasive sense of serenity, and of it being unbreachable.

The sleeping zone is marked out within the open-plan space by being sunken by three steps. Artwork: James Guppy, from The Weather Reports series.

The sleeping zone is marked out within the open-plan space by being sunken by three steps. Artwork: James Guppy, from The Weather Reports series.

Image: Brett Boardman

A corridor, with a wall of blackbutt cabinetry and a skylight, divides a rectangular sleeping/bathing/dressing space to the east and a triangulated reclining/art space to the west. In the latter, CHROFI has stretched the internal space north-west to a fine tip, and the roof overhang south-west in a similar fashion. With full-height doors leading to a covered outdoor terrace, backed internally by an unbroken stone wall and circled externally by mounded earth and stone, the effect is of an airy and luxurious cave. It is a secure retreat in which to enjoy an extraordinary collection of art, including works by Claudia Borella, Richard Whiteley and the owner, Andy Plummer.

This subterranean idea is further explored in the open-plan sleeping/bathing space, wrapped on three sides in glass and circled with earth and stone, with the bedroom carved out of the floor and dropped three steps lower. It’s hard not to think that in lesser hands, any of these strategies could have resulted in an oppressive space. But here they are liberating, speaking of freedom and containment, flight and permanence. Like the rest of this joyous dwelling, these are spaces that simply belong here. In perpetuity.

Products and materials

Roofing
Lysaght Spandek; ironbark timber decking; in situ concrete; custom in situ concrete splitters.
External walls
Bush rock; in situ concrete.
Internal walls
Blackbutt vertical cladding.
Windows and doors
Vitrocsa windows and doors.
Flooring
Honed in situ concrete; ironbark decking.
Kitchen
Custom island bench and kitchen wall by Boffi.
Bathroom
Custom cantilevered basalt-clad vanity; custom milled log bench; Rogerseller sanitaryware; Boffi fixtures.
Heating and cooling
In-floor hydronic heating.
External elements
Basalt pavers in split finish; Kronos Cava Alborensis pool tiles in ‘Aran’ from Rocks On ; Moodie Outdoor Products reinforced concrete grass pavers.

Credits

Architect
CHROFI
Sydney, NSW, Australia
Project Team
John Choi, Jerome Cateaux, Steven Fighera, Tai Ropiha, Clinton Weaver, Eoin Healy, Max Kamlah, Elke Jacobsen, Olivia Savio-Matev, Albert Quizon, Dmitriy Lewicki, Ria Chaney
Consultants
Builder Cedar Creek Construction
Cost planner QS Plus
Engineer KPH Consulting
Lighting Lo-Fi
Site details
Site type Rural
Building area 400 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 18 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 18 Apr 2018
Words: Trisha Croaker
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, February 2018

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Calendar