Australian-designed Luxembourg National Library opens

Sixteen years after Bolles and Wilson first won an international design competition for the new Luxembourg National Library, the building has finally opened its doors to the public.

Designed by Australian Institute of Architects 2013 Gold Medallist Peter Wilson and Julia Bolles-Wilson, the building houses the national archives of the Grand Duchy of Luxembourg.

The building presents a transparent and conical facade and a “very dramatic concrete form” to the Avenue John F. Kennedy, a main thoroughfare in the city’s Kirchberg district. “The entrance is like a funnel,” said Peter Wilson in a lecture at Melbourne School of Design in July 2019. “It sucks people in.”

“Internal functions unfold sequentially from this entrance gesture.”

Luxembourg National Library by Bolles and Wilson is clad in precast concrete panels with different surface treatments.

Luxembourg National Library by Bolles and Wilson is clad in precast concrete panels with different surface treatments.

Image: Christian Richters

The building includes a foyer and cafe with an upper level conference and seminar rooms, a reading room, and “an ascending landscape of reading decks.”

The building’s principle component, the archive, is located within a secure core surrounded by the public spaces and forms a plateau for the large bookshelf area and reading deck. The building houses more than 1.8 million documents from books to DVD and audio material.

The archive is “encased in a bastion-like wrapping of stone-filled gabion cages.”

“Here, the whole history of Luxembourg is stored. If anything were to happen to it, they would have national ‘Alzheimer’s,’” Wilson said. “It had to be bomb proof, terrorist proof, etc. The placement of the archive was fundamental to the building organization.”

The building is clad in precast concrete panels with a patchwork of surface treatments: acid-washed and water- and sand-blasted. The cafe is clad in a “carpet of small marble stripes” in an abstraction of books.

Interior of Luxembourg National Library by Bolles and Wilson.

Interior of Luxembourg National Library by Bolles and Wilson.

Image: Christian Richters

Environmentally, the building is designed in a contrary approach to European convention.

“The conventional energy strategy in Europe is to pack the building with as much insulation as possible - [akin to] really thick overcoats so any heat you put in doesn’t get out,” Wilson explained.

“There are a lot of arguments against this strategy. Here we decided to use the thermal mass of the building to cool itself.”

“We have a system called night purging, where you open the windows at night, the cool air comes in and, with the chimney effect, it goes out through the skylights.”

The night purging also allow the archives at the core of the building to maintain a constant 18-degrees. Books retrieved from the archives are allowed to acclimatize for two days before the reader receives them.

Bolles and Wilson won the international design competition for the library in 2003. Construction on the building began in 2014.

Luxembourg National Library will be reviewed by Donald Bates in the January/February 2020 issue of Architecture Australia.

Related story: An edited excerpt of the A. S. Hook Address by 2013 Gold Medallist, Peter Wilson.

Related topics

More news

See all
Footscray Psychiatric Centre designed by the Victorian Public Works Department, 1972–77. ‘Foreboding’ brutalist hospital added to Victorian Heritage Register

The former Footscray Psychiatric Centre has been given state heritage listing.

Sydney Fish Market by 3XN in partnership with BVN and Aspect Studios. $6.5 billion of projects fast tracked

The New South Wales and Victorian governments have each announced a raft of major building projects to be fast tracked through the planning assessment system …

Sai Gon Informal by Ton Vu, winner of the 2011 AA Prize for Unbuilt Work, presented in 2012. AA Prize for Unbuilt Work relaunched

After a near decade-long hiatus, the AA Prize for Unbuilt Work is back and entries are open.

Proxima, the first private development within the Gold Coast Health and Knowledge Precinct's commercial cluster. New addition to Gold Coast Health and Knowledge Precinct fast-tracked

The Queensland government will fast track a private commercial development, designed PDT Architects, in the Gold Coast Health and Knowledge Precinct.

Most read

Latest on site

Calendar