Endorsed by

Lyons

NMBW Architecture Studio makes a new home for fellow architecture practice Lyons.

The irony of reviewing the unconventional design of the interior of Lyons, an architecture and urban design practice, is that the story is remarkably conventional. I mean that literally: the creation of the interior, from commissioning to execution, is one based on an established convention, namely the contract between architect and client.

Superficially, there is something almost provocative about a successful, high-profile firm commissioning another architect to do its office interior. However, the architect of the interior, Nigel Bertram of NMBW, was quick to dismiss this tempting “journalistic story.” With good reason – scratch the surface and you realize that the angle is all headline and no story. There are a host of reasons, almost all of them starkly pragmatic, as to why a practice like Lyons would take this course. To pick a few: architects never have time to do their own fitout and it almost always suffers as a result; in a firm of eighty people consensus is extremely difficult to orchestrate; when you are the client you immediately make the challenge someone else’s problem; and finally, it energizes a studio culture to bring outside influences to bear. Add to this the fact that Lyons is Bertram’s alma mater, and throw in the house he designed for director Carey Lyon, and the picture begins to fill out.

As you can see from the photographs this interior is quite raw, and one might be tempted on first viewing to think it fits into the casual, playful genre of the advertising agency fitout. That would be a mistake. While there is currently a trend for “unfinished” office spaces with such inclusions as billiard tables, bean bags and breakout spaces where no-one ever “breaks out,” there is no such nonsense going on here. More often than not, such bombastic interiors are designed around how the culture of an organization is broadcast to outsiders. They must be cool because they look cool. The Lyons interior is about a completely different set of concerns. It is designed around an intimate understanding of how the organization functions internally, and how the mechanics of the interior can conspire to create a working studio that supports a creative team. Outsiders do encounter a place with a distinctive flavour, but it is resolutely that of an engine room, not of some kooky creative realm.

And what of the architectonics? The base building, a former department store with high ceilings and large windows, appeared like a Roman ruin prior to occupation. Bertram has worked with the specifics of the structure in terms of detail, construction and geometry in order to build in particular ways. Construction was straightforward but clearly conceived in detail, and the whole manages to look effortless in a way that belies the thought that has gone into it. The limitation of the palette allowed the limitation of trades, which directed the detailing and capital outlay. Carpenters did virtually everything, with the odd glazer and sparky thrown in, and most surfaces remain intentionally unfinished.

The end result, driven so much by pragmatics, evokes the suburban under-house rumpus room or garage as much as a working office. I was immediately put in mind of Victa two-stroke gas cans sitting amongst paint pots on plywood shelves, and there is certainly a sense of garage-like versatility to the space, with its array of bicycles parked right across the reception area. The project remains a work in progress and, as Carey Lyon himself said of the interior when I visited, “the client’s happy.” That kind of endorsement from an informed user surely marks the work as an unqualified success.

Products and materials

Walls and ceilings
C–D grade structural plywood linings. Woven Image Ecopanel pinboard surfaces. Aluminium cladding.
Windows and doors
KDHW stud framing. Lidi custom external blinds. Henderson sliding door tracks and fitting. Sikkens Cetol HLS Ebony stain. Reclaimed Lockwood door furniture.
Flooring
Ontera recycled carpet tiles.
Lighting
Superlux Equipose clamp-on desk lamps. Zumtobel Miral strip lighting. ECC Parallel spot lighting.
Furniture
Custom-designed tables, joinery and bicyle racks by NMBW. Laminex kitchen benchtops. Loose furniture, mobile light fittings and artwork by Carey Lyon and Corbett Lyon.

Credits

Architect
NMBW Architecture Studio
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Nigel Bertram, Marika Neustupny, Lucinda McLean, Ralf Rehak,
Consultants
Builder Masbuild (Australia) Pty ltd
Building surveyor PLP Building Surveyors & Consultants
Commissioned artwork Louise Forthun
Electrical contractor MPE Services
Services engineer Murchie Consulting
Structural engineer Perrett Simpson Stantin
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Urban
Category Interiors
Type Workplace
Project Details
Status Built
Client
Client Lyons
Website http://www.lyonsarch.com.au/

Source

Project

Published online: 1 Jun 2010
Words: Marcus Baumgart
Images: Peter Bennetts

Issue

Artichoke, June 2010

Related topics

More projects

See all
The curving, singular form, which occupies the south-east corner of the campus, acts as a grandstand-like backdrop to the adjacent oval. Geoff Handbury Science and Technology Hub

Enveloped in an intriguingly veiled and aptly futuristic form, this new facility at Melbourne Grammar School offers some compelling insights into the future of science …

Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

Most read

Latest on site

Calendar