Endorsed by

To the letter: M House

Make Architecture's renovation and extension of this Victorian bungalow amplify the simple pleasures of daily living and confirm the ideals of quality over quantity.

When Anna and Lloyd, the owners of M House, first laid eyes on their Northcote property, it was admittedly not love at first sight. The exterior of the Victorian bungalow had become bland and failed to spark interest in its unsuspecting owners-to-be. They had driven past it numerous times on the pursuit of their perfect home, but it wasn’t until an inspection a week before the auction that Anna and Lloyd knew their search was over. Taken by its setting, they also saw opportunities in the generously sized backyard and the sequence of spaces already established.

It was several years before the couple with two small children began to ponder the idea of renovating. Weighed against the demands of work and raising a young family, this decision was not made lightly. Their budget was modest, their plan conceptual and at first imagined as somewhat of an invigorative exercise. However, when Mel Bright of Make Architecture was appointed as their architect, a solid brief started to take shape and conversations began about the way they currently lived in the house and what they thought their lives there could be like.

The home is clearly read as an “M” from the southern elevation; the two distinct gables speak of the original structure.

The home is clearly read as an “M” from the southern elevation; the two distinct gables speak of the original structure.

Image: Peter Bennetts

The house’s north–south orientation meant that the two front bedrooms were regularly bathed in sunlight, with the rear of the house receiving only small amounts of light and often shrouded in darkness. A third bedroom and centrally placed lounge and kitchen followed, while a lean-to structure erected at the back of the building housed a bathroom, laundry and toilet. During early conversations between Make and the clients, it was revealed that weekends were often spent soaking up the morning warmth in the front bedrooms. With such longed for amenity afforded only to these two rooms, clearly the ensuing extension would have to offer its occupants access to sunlight at both the front and rear of the house.

In its original stages, much of the design work was also concentrated on balancing the plan for the new portion against the clients’ desire to retain as much backyard and outdoor area as possible. Demolishing the existing lean-to structure, the architect designed a bold new volume to house the kitchen, dining and living spaces, with a lowered courtyard carved out of the addition. Its decking also acting as bench seating, the courtyard allows space for an outdoor table and presents itself as an additional breakout zone.

The existing three bedrooms and their fire mantels were refreshed, while the central room became a designated lounge and place to “hunker down” in the evenings. The addition of two skylights draws controlled light into the walled-in space, ensuring its connection to natural daylight is maintained. Timber flooring runs throughout the house, its finish changing from dark to light to signify the transition between old and new.

Items such as tiles, the dining table and pendant lights serve as a reminder of their makers and the collaborative process for the home’s design.

Items such as tiles, the dining table and pendant lights serve as a reminder of their makers and the collaborative process for the home’s design.

Image: Peter Bennetts

The additional form takes its inspiration from the existing double-hipped roof, the success of this geometry becoming evident as the design developed. The new portion was sliced at either end, creating two distinct gables that speak to the original structure. The relationship between the two elements is best viewed when standing at the rear of the house, looking back through the angling geometry of the clerestory windows at the seeming mimicry of the existing roof, which now sits just below the new, its two chimneys projecting out from its silver corrugations. These clerestory windows funnel northern sunlight into the extension, the winter sun falling directly onto the dining table.

The front facade of the original Victorian bungalow has been refreshed.

The front facade of the original Victorian bungalow has been refreshed.

Image: Peter Bennetts

Internally, the ceiling can’t help following the angles of the “M,” as it is distinctly read from the southern elevation. Lining boards, painted white, fold into the ceiling and appear to extend through the facade to become the external timber lining of the deep eaves and side walls. Throughout the interior, the materials palette is representational of both the clients’ taste and an aesthetic consistent with Make’s design ethos and philosophy. Items such as the handmade kitchen tiles, the dining table and the pendant lights suspended over it were chosen not only on appearance, but also for the connection to their makers that would continue to remind Anna and Lloyd of the collaborative process through which this project was completed (“Oh yeah! These are Bruce’s lights!”).

For both the architect and clients, M House was “about the modest things that tried to make their lives better.” Luxuries such as ensuites were abandoned to keep costs down, their saved resources injected into more worthy areas. And as is the case in much of Make’s work, spaces in this house do many things: a kitchen end becomes a home office nook; a piano set off the dining space occasionally transforms the eatery into a music room.

For all concerned, this home is about the small pleasures, making design efficient and the creation of delightful spaces that confirm the ideals of quality over quantity. For Anna and Lloyd, it’s also about the memories of a process wonderfully enriched by its contributors.

Products and materials

Roofing
Lysaght Longline Metal Sheeting in Colorbond ‘Woodland Grey’.
External walls
Carter Holt Harvey Shadowclad cladding in Dulux ‘Domino’.
Internal walls
Pine V-joint lining boards in Dulux ‘Natural White’ from Design Pine.
Windows
Breezway Altair louvres; Capral 400 Narrowline framing systems.
Flooring
Messmate timber flooring with oil finish; blackbutt timber decking in Cutek CD50 clear finish.
Lighting
Anchor Ceramics Potter light; &Tradition Mega Bulb pendant from Great Dane; Jeito Light surface-mounted lights; external wall lights from Richmond Lighting; Tub Design Aurora pendant.
Kitchen
Siemens oven, cooktop and dishwasher; Stone Italiana Greige benchtop in grey with matt finish; Anchor Ceramics tiles in white; Classic Ceramics tiles in ‘Antique Red’; Reece tapware.
Bathroom
Duravit Happy D basin; Classic Ceramics stone floor tiles in ‘Basaltina Grigia’; Reece fittings and fixtures.
Heating and cooling
Emerson Loft ceiling fan; hydronic heating wall panels.
External elements
Adbri Masonry Euro Metro pavers and concrete block in grey with honed finish; Pop and Scott garden table and benches; Anchor Ceramics planters in speckled white.
Others
Custom wooden table made by Recycled Lane.

Credits

Architect
Make Architecture Studio
Kew, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Melissa Bright, Bruce Rowe, Rob McIntyre, Gillian Hatch, Anna Johnson
Consultants
Builder 4AD Construction
Engineer Hive Engineering
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 471 m2
Building area 175 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 24 months
Construction 8 months

Source

Project

Published online: 21 Apr 2015
Words: Sarah Hurst
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, February 2015

Related topics

More projects

See all
The curving, singular form, which occupies the south-east corner of the campus, acts as a grandstand-like backdrop to the adjacent oval. Geoff Handbury Science and Technology Hub

Enveloped in an intriguingly veiled and aptly futuristic form, this new facility at Melbourne Grammar School offers some compelling insights into the future of science …

Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

Most read

Latest on site

Calendar