Time for seduction: MAH Residence

A delicate but intense application of rich, textured surfaces has resulted in a seductive interior that is the ideal backdrop to the lives of the inhabitants.

The MAH Residence interior by Mim Design is the result of a collaboration between a skilled design firm and a fastidious and trusting builder/client. Interestingly, the client had never used the services of an interior designer before, so the venture was something of a journey of discovery for all concerned. The interior demonstrates what can be achieved in a very short timeframe – it took just five months for the design and documentation phase of the project across an extensive seventy- odd sheets.

Mim Design inherited a town planning-approved envelope and building design from a long-time friend of the firm, Dean Landy of Clarke Hopkins Clarke. Mim Design was then tasked by the client to create something very specific within the confines of the planning documents. It was essential that the interior fit with the position of windows, doors and the building envelope overall, as described by those documents, a constraint the designers adopted without hesitation. The decision was made at the end of the design phase to produce full documents for the build, as a method of pinning down the elaborate level of detail.

The result is a seductive interior best understood and experienced through an awareness of the delicate but intense application of rich and textured surfaces to floors, walls and ceilings. In keeping with its other work, the Mim Design team has concentrated on a monochromatic palette of materials throughout the house, with multiple variations on a theme of black, marble white and silvery grey. The interior will likely hold its charm as it ages, as there is little to fix it in time.

The curved hard-plaster-on-moulded-ply fireplace surround in the sitting room is a clear nod to Alvar Aalto.

The curved hard-plaster-on-moulded-ply fireplace surround in the sitting room is a clear nod to Alvar Aalto.

Image: Peter Clarke

Colour is primarily (and intentionally) found in the artworks, books, objects and even the clothing of the inhabitants. The result is a space that is somewhat misrepresented by the austerity of the professional photographs, with their absence of people, even while they capture the richness of the interior finishes. This is a common phenomenon when designers represent their work. The lived reality (which is, after all, the main point) is undoubtedly different from the glossy image – animated by occupation – in this case, in a way that effectively counterbalances the sombreness of the palette.

The carefully curated interior surfaces bound amorphous and generous, and yet subtly structured, rooms and spaces. This is a large house and it extends over three levels, with one level above and one below the ground-level entry. On the ground floor, which holds the main living spaces, the designers applied considerable effort to break down what might have been an overwhelmingly large open-plan space into a relatable scale.

There are two principal mechanisms that break down the space of the ground floor. One is the insertion of a black cubic pod, containing the generous powder room, the wine cellar, some storage and a concealed study desk for the children. This box sits in the central pivot point of the plan, defining the sitting room to the north, the entry and living room to the west, and the expansive kitchen and dining room to the immediate south.

Behind the kitchen, a back-of-house area including scullery and laundry is concealed.

Behind the kitchen, a back-of-house area including scullery and laundry is concealed.

Image: Peter Clarke

The other mechanism is a level change along the line of the western edge of the pod; this helps to delineate spatial boundaries in the plan, particularly between the living and dining rooms, but also between entry/stair and sitting room. It corresponds with a raised ceiling over the living area, made possible by the confining of the upper level to the eastern side of the level change line. The line also divides the floor finishes into engineered marble pieces (to the east, in the sitting room) and timber boards (to the west and south, in the living room, dining room and kitchen).

Mirrors have been used to play with the sense of space within the bathrooms.

Mirrors have been used to play with the sense of space within the bathrooms.

Image: Peter Clarke

A discussion of this house would not be complete without reference to the detail applied to the bathrooms and wet spaces. Each bathroom is grotto-like in its stony materiality, as if carved from the stone surfaces that adorn the walls and floors. Into each wet room, mirrors have been applied to play with the sense of space and create illusory depth. The mirrors are often combined in the bathrooms with a technique of “framing” the vanity space to create a moment of drama. In this way, and with a typical attention to detail, these are far from being secondary spaces. The same framing technique is used around the head of the bed in the main bedroom.

The lavish attention to detail continues both upstairs and down, with custom fittings and D-pulls built into joinery, giving a holistic unity to the interior. Another rather voluptuous detail is the curved hard-plaster-on-moulded-ply fireplace surround in the sitting room, a clear nod to Alvar Aalto. This sculptural piece was lovingly tended throughout the construction process to ensure that the ply, once shaped, had moved as much as it was going to and was subsequently dimensionally stable. Hard plaster was applied to the form in situ, and the fireplace feature wall was complete – crack-free. This is just one of a myriad of details that were attended to by the client during the build.

Despite its rapid conception, the interior of the MAH Residence has a quality of timelessness that defies the literal gravity of the materials chosen. This light-filled interior will serve its occupants well for many years to come.

Products and materials

External walls
VM Zinc cladding.
Internal walls
Waterstone plaster from Bishop Decorative Finishes; Dulux paint in ‘Natural White’.
Windows
Sheer curtains and roller blinds from The Curtain Boutique; Dulux paint in ‘Black Sable’.
Doors
Door handle from Bellevue Imports; custom joinery and handles by Mim Design; Viridian frosted glazing; Dulux paint in ‘Natural White’.
Flooring
Engineered floorboards from Woodcut; tiles from CDK Stone in ‘Elegant Grey’ and ‘Tundra Grey’; Alpha carpet from Rugs Carpet and Design; Arc tiles in ‘Grey’ from G-Lux.
Lighting
Custom pendant above dining table; surface-mounted can light from Euroluce; LED Deep Down downlight from Darkon Architectural Lighting; Anibou pendant from Artek; Domi pendant and Lumi wall light from Articolo; Nemo Projecteur 365 light from Cult; Flos Taccia lamp from Euroluce; Inkster Pendant by Inkster Maken; Mantis floor lamp from Luke.
Kitchen
Miele oven and cooktop; Franke sink; Teknobili mixer from Reece; Elba marble to island, splashback and rangehood, and Absolute Black stone to island benchtop, both from CDK Stone.
Bathroom
Kaldewei Vaio Duo Oval Bath from Reece; Cibo basins; Villeroy and Boch oval under-counter basin from Argent Australia; Phoenix Vivid tapware; Majestic Marble stone tiles, honed, from G-Lux; tiles from CDK Stone in ‘Tundra Grey’; Inax tiles in white from Artedomus; Onna Sisal wallpaper in black from Schumacher.
Other
Cloud armchair and Oldie Rug from Poliform; Raft stool from Great Dane; Insula coffee tables; Oki table from Living Edge; Flag Halyard Chair and Oxford leather chair from Cult; Fanuli Fly Small marble table and Guscioal armchair; Minotti Divo side table and Jensen high-back swivel chair from Dedece; Flow dining chair, Molteni tables, Hi-Cove swivel chair and Breeze sofa from Hub Furniture; Moooi clock from Space; assorted cushions from Jardan; Silver Linings floor rug.

Credits

Architect
Clarke Hopkins Clarke
Project Team
Miriam Fanning, Kristiina Morgan, Ashlee Leijer
Interior design
Mim Design
South Yarra, Melbourne, Vic, Australia
Consultants
Builder Maxton Constructions
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 750 m2
Building area 744 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 5 months
Construction 11 months

Source

Project

Published online: 27 Apr 2016
Words: Marcus Baumgart
Images: Peter Clarke

Issue

Houses, February 2016

More projects

See all
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Most read

Latest on site

Calendar