Domestic monument: Maitland House

Bold “monumental geometry," a muted palette and the integration of indoor and outdoor spaces have revitalized an old orange brick home in this addition by Kennedy Nolan.

Some common threads have emerged in Kennedy Nolan’s work since the practice was established in 1999. Over the past few years, the practice’s portfolio of single residential projects, in particular, has developed a distinctive character that makes work by Kennedy Nolan readily identifiable. The alterations and additions at Maitland House are, in many ways, part of that lineage of design thinking. The project continues the conversation of the practice’s approach to planning, materiality and formal assembly.

Similar to a number of Kennedy Nolan’s recent projects, such as Westgarth House and Park Lane, the Maitland House addition lightly connects with the existing house, leaving the original structure largely untouched. The addition occupies the former backyard with a circulation throat that connects to a new small opening at the rear of the post-war brick veneer house. The new roof form slips under the eave of the original dwelling, with courtyard spaces flanking either side to give air and separation between the new and the old. There are view lines from the new kitchen to the back of the existing house, celebrating rather than concealing the original structure.

Lightly bagged and painted brickwork is seen throughout the home from the walls to the window seat and the kitchen’s island bench.

Lightly bagged and painted brickwork is seen throughout the home from the walls to the window seat and the kitchen’s island bench.

Image: Derek Swalwell

The Maitland House plan is yet another of Kennedy Nolan’s explorations of the courtyard typology. The extension is arranged around a new central courtyard orientated to capture northern light. The courtyard plan forms both indoor and outdoor rooms that bleed into one another. Rachel Nolan, a director of the practice along with Patrick Kennedy, notes that their studio considers the treatment of openings with great care. Glazing is very rarely treated as subtracted openings within a wall. This approach reads clearly at Maitland House, where heavy brick volumes support the roof structure and glassy openings naturally find their place spanning the spaces between. This exaggerates the sense of openness and strengthens the indoor–outdoor nature of the courtyard plan.

The project adopts Louis Kahn’s approach to served and servant spaces; this is often central to the studio’s planning logic. Here, the servant spaces – including the laundry, storage and kids’ bathrooms – are tucked out of sight, strategically absent from the primary procession through the house. Rachel identifies the editing of views as one of the guiding principles for their planning. For example, the barbecue in the outdoor dining area is concealed by a low brick wall, rather than exposed to the entry hall and kitchen. The practice has interrogated the view lines in its plans to carefully compose the experience of the space.

View lines from the new kitchen to the back of the existing house celebrate the original structure.

View lines from the new kitchen to the back of the existing house celebrate the original structure.

Image: Derek Swalwell

Aside from the plan, the aesthetic approach would be recognizable to many of those familiar with Kennedy Nolan’s work. The undertones of mid-century influence, the materiality and the use of monumental form are reminiscent of past works such as Westgarth House, Hampton House and Merricks Beach House, to name a few.

Lightly bagged and painted white brickwork has been keenly adopted by the practice, both for its aesthetic qualities and for the durability it offers young families. Avoiding plasterboard wherever possible, the practice has used brickwork for the walls at Maitland House, as well as for the fireplace and entertainment joinery, the kitchen island bench and the low seating plinth by the courtyard window. The remainder of the palette consists of materials that are more specific to this project – oak, cork, marble and travertine – but these also remain consistent with the practice’s tendency toward neutral tones.

The bird’s-beak-shaped fascia captures the depth of the roof form.

The bird’s-beak-shaped fascia captures the depth of the roof form.

Image: Derek Swalwell

The restrained palette is countered by the playful use of geometry, or “monumental geometry,” as Rachel refers to it. This is something that has interested the practice since its early days, and this is evident through the clearly confident handling of geometry at Maitland House. The roof line is elegantly articulated by the outdoor fireplace chimney, which boldly extends above the building mass, terminating in an inverted triangle at its peak. The wide bird’s-beak-shaped fascia captures the depth of the roof form in a very considered and deliberate way. There’s no resistance to the potential awkwardness of the weighty roof structure. It is challenged head-on and treated as an opportunity for geometric exploration. The roof structure is particularly deep at Maitland House due to the curved “tick” ceiling form that glides over the kitchen and again in the living space. This ceiling form gives a soft dynamism to the internal volumes. The combination of these geometric gestures gives this home its own distinctive character. It certainly talks to past projects, but remains a unique iteration of these ideas.

While Maitland House certainly draws on tried-and-tested ideas, it’s in no way a simple reproduction. Armed with years of design research and finely tuned design intuition, Kennedy Nolan has intelligently applied that thinking to a new site and new client. The architects have drawn from their informally developed set of architectural rules to craft yet another gracefully composed, formally exciting home.

Products and materials

Roofing
Lysaght Trimdek in Colorbond ‘Surfmist’.
External walls
Recycled brick in Dulux ‘Antique White’.
Internal walls
CSR Gyprock in Dulux ‘Antique White’ .
Windows and doors
Designer Windows aluminium top-hung sliding system in Dulux ‘Shoji White’ powdercoat.
Flooring
Existing floorboards sanded and resealed with Bona Naturale floor seal; CDK Stone Classic Light travertine floor tiles.
Lighting
Artek A330 pendant light; Dezion Studio Kav pendant light; TossB Sphere flat wall light.
Kitchen
New York marble slab benchtops; George Fethers & Co Tasmanian oak quarter cut veneer to joinery; Phoenix Cruise 220 Gooseneck sink mixer.
Bathroom
Roca Meridian toilet, Scala toilet roll holder and towel rail, Mizu showerhead and Phoenix shower mixer, all from Reece; Vitra Water Jewels undermount washbasin from Rogerseller; Phoenix Mia basin mixer powdercoated in Dulux ‘Horizon Blue’; Brodware floor grate from Mary Noall; New York marble slab benchtops; George Fethers & Co Tasmanian oak quarter cut veneer to joinery; Carrara marble hexagonal tiles.
Other
Grazia and Co New York sideboard; Minifoms Colony chair; Jardan Milo modular sofa and Huxley dining table; Anchor Ceramics ceramic planter.

Credits

Architect
Kennedy Nolan Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Patrick Kennedy, Rachel Nolan, Adriana Hanna, Susannah Lempriere, Chloe Piper
Consultants
Builder Madok Group
Engineer Beauchamp Hogg Spano Consultants
Landscaping Lucy Bowen, Perennial Gardening
Site details
Site type Suburban
Site area 365 m2
Building area 320 m2
Category Residential
Type Alts and adds, New houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 13 months
Construction 11 months

Source

Project

Published online: 31 Jan 2017
Words: Ella Leoncio
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, October 2016

Related topics

More projects

See all
Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

Most read

Latest on site

Calendar