Marion Bay House

Marion Bay House by 1+2 Architecture won a National Commendation for Residential Architecture – Houses at the 2011 National Architecture Awards.

The massive timber wall, necessarily over-scaled to have any presence on the open hillside, elicits the visitor’s intrigue. That which is “contained” is much smaller, crisply detailed and glassy on the leeward side but does not disappoint. The panorama of landscape and ocean is both generously revealed and selectively framed.

A roof, falling consistently and gently against the slope, softly compresses the uphill, cosy family quarters, leaving the higher ceilings for the dramatic entry and living spaces.

Simultaneously, in this isolated and often hostile environment, the building must offer a sense of security and self-sufficiency. Here the sustainability features, from services to structural systems to interior finishes, are at work and remain integral to the building architecture without distraction. The big wall, clad in unfinished macrocarpa that will weather to a silver grey, remains the identity and anchor of the project – offering protection and the silent, dependable embrace within which the occupants will nestle.

– Jury citation

A thirty-year-old pine coupe (Pinus radiata) was situated north-east and east of the chosen house site and blocked a substantial portion of the seascape and coastal view. 1+2 were instrumental in proposing that the coupe be harvested so as to ensure the chosen location of the house afforded the spectacular view. After months of negotiating and organizing, the pine coupe was harvested and soon after we went on a site visit to inspect and were very surprised and delighted to find a view far more spectacular than we had ever imagined.

1+2 Architecture

For further coverage see Marion Bay House by 1+2 Architecture.

For a full list of awarded projects see 2011 National Architecture Awards – the winners and for more awards discussion see Rachel Hurst and Rory Hyde’s responses to the awards and the jury overview by Karl Fender.

Products and materials

Roofing
Lysaght Trimdek Hi-Ten, ‘Woodland Grey’; Zincalume flashings; Sisalation Heavy Duty to underside of metal roofing; Insulco Fat Batts R4.0.
External walls
Rough-sawn Cupressus macrocarpa pine; CSR Cemintel cement sheet, raw finish, Bondall sealer; Sisalation Heavy Duty Wall Wrap (Breather) wall batts, R2.5.
Internal walls
Boral plasterboard, painted Dulux ‘White Watsonia,’ and acoustic plasterboard; solid Tasmanian oak pelmet.
Windows
Euroaluminium Australia silver anodized aluminium windows.
Doors
Hume Doors and Timber Tasmanian oak timber veneer.
Flooring
Carter Holt Harvey Tasmanian oak on trudek subflooring; R-Flor particleboard.
Lighting
Osirion 5-watt LED uplights; Xenflex LED flexible strip light; Vector wall-mounted uplight; Aureol Fresco asymmetric wall washer.
Kitchen
Smeg fridge, cooktop, oven, double-bowl sink; Scala square chrome sink mixer; Blum Blumotion and Tandembox drawer and cupboard systems; Wilson & Bradley handles; Häfele pantry pull-out baskets; Kimberley single slide-out bin cupboard; CaesarStone benchtop in ‘Ice Snow’; MDF drawers, cupboards and fixed panels.
Bathroom
White Stone Hox wall basin with Modina bottle trap; Scala mini vanity basin, shower head, shower mixer; Caroma Cube Close Coupled WC; Kaldewei Vaio Rectangle bath.
Heating/cooling
Fujitsu inverter a/c unit; ErgoFocus suspended fireplace.
Other
Biolytix grey water waste treatment system; Jens Juul Eilersen black leather sofas; Poul Henningsen Artichoke lamp; Roderick Vos Linteloo Log coffee table.

Credits

Architect
1plus2 Architecture
Hobart, Tas, Australia
Project Team
Mike Verdouw, Cath Hall, Fred Ward, Piers Chamberlen, Mark Kukola
Consultants
Builder Davis & Dobson Builders
Building surveyor Lee Tyers and Associates
Civil and structural consultant Aldanmark Consulting Engineers
Construction manager Peter Davis
Cost consultant Stehel Consultants
Engineer Aldanmark Consulting Engineers
Geotechnical consultants Geo-environmental Solutions
Hydraulic consultant Aldanmark Consulting Engineers
Land surveyor Noel Leary and Associates
Lighting consultant Southern Lighting
Site details
Location Marion Bay,  Tas,  Australia
Site type Rural
Building area 194 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 13 months
Construction 9 months

Source

Awarded Project

Published online: 3 Nov 2011
Words: National Architecture Awards Jury 2011
Images: Jonathan Wherrett

Issue

Architecture Australia, November 2011

Related topics

More awards

See all
The Royal Children’s Hospital designed by Billard Leece Partnership and Bates Smart. The Royal Children’s Hospital

Winner of the Interior Design Excellence & Innovation award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser. Vue de Monde

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser won the Hospitality Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Tusculum Street by Smart Design Studio. Tusculum Street

Tusculum Street by Smart Design Studio jointly won the Residential Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Paper Stone Scissors designed by Russell & George. Paper Stone Scissors

Paper Stone Scissors designed by Russell & George won the Workplace Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar